Thema

Persoonlijke ontwikkeling

Thema

Misschien droomde je als klein meisje al van een baan als secretaresse bij een groot bedrijf, of misschien is je droom nog redelijk nieuw. Nu heb je waarschijnlijk al besloten een secretaresse opleiding te volgen; maar wat kun je nog meer doen om je kansen op een baan te vergroten? Hoe lang je deze beroepskeuze ook al overweegt; iedereen kan wel wat tips gebruiken!

 1. Begin bij de basis

Begin bijvoorbeeld met het volgen van een cursus of opleiding tot secretaresse. Of je nu een 4-jarige opleiding volgt, of jezelf onderwijst met tientallen cursussen naast je fulltime baan; het gaat om het aantoonbare bewijs dat jij weet hoe deze job werkt, en wat je werkzaamheden zijn. Het is dan ook belangrijk dat je duidelijk aan kan geven welke resultaten je met deze cursus of opleiding behaalt hebt. Heb je geen tijd of geld voor een fulltime opleiding of het volgen van cursussen? Kijk dan eens of er een mogelijkheid is in de omgeving voor een (on)betaalde stage: zie ook punt 3.

2. Breid je netwerk uit

Of je de opleiding al afgerond hebt of niet; je kan nooit te vroeg beginnen met het uitbreiden van je netwerk. Doe eens wat onderzoek in social groepen op LinkedIn en Facebook, en kijk of er verenigingen of netwerken zijn in je omgeving waar je jezelf al bij aan kunt sluiten. Hoe meer collega’s en mogelijke werkgevers je in je netwerk hebt, hoe groter je kans op een baan.

3. Doe wat ervaring op

Een secretaresse met 10 jaar ervaring kan er voor sommige werkgevers aantrekkelijker uitzien dan een secretaresse die net van haar opleiding komt. Probeer dan ook zoveel mogelijk ervaring op te doen en reflecteer deze ervaring op je CV. Denk bijvoorbeeld aan een (on)betaalde stage, maar ook vakantie- en weekendwerk.

4. Houd vast aan een stageplaats

Heb je een goede stageplaats gevonden? Probeer de contacten hier dan zo sterk mogelijk te maken. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat je na je opleiding een plaatsje vindt binnen dit bedrijf. Ook wanneer je niet direct na je stage terecht kan, zou het zomaar eens kunnen zijn dat er bij een toekomstige positie aan jou wordt gedacht.

5. Maak je beroepskeuze openbaar

Deel je passie voor dit vak zoveel mogelijk en maak je beroepskeuze openbaar en zichtbaar. Plaats een leuke oproep op LinkedIn en Facebook, en houdt je netwerk op de hoogte van je vorderingen. Vermeld bijvoorbeeld ook de leuke sollicitaties die je achter de rug hebt, of die ene geweldige cursus die je net met goede beoordeling afgesloten hebt.

 

Elke werkgever zoekt naar dé perfecte werknemer. Hoe kun jij die perfecte werknemer zijn? Hieronder staat beschreven waar je aan moet voldoen, zodat jouw werkgever niet meer zonder jou wil.

‘De perfecte werknemer is minimaal fulltime beschikbaar, nooit ziek en blijft altijd gemotiveerd en productief.’ (©FME) We weten allemaal dat dit niet mogelijk is. Iedereen heeft wel eens een dipje of wordt geplaagd door een griepje. Gelukkig weten de meeste managers dat en zijn de verwachtingen al wat lager gesteld.

Missie
Wat een werkgever belangrijk vindt, is dat de werknemer vanuit dezelfde missie als het bedrijf handelt. Dit betekent dat de werknemer het bedrijf moet snappen. Oftewel, Je weet je weg in het bedrijf, staat achter het concept en handelt binnen en buiten het bedrijf zoals jouw werkgever dat wilt.

Vaardigheden
Heb jij de vaardigheden die nodig zijn om jouw functie uit te voeren? Jouw werkgever vindt het belangrijk dat jij bekwaam bent. Laat maar eens zien wat jij kunt, dan kan jouw werkgever niet meer zonder je!

Hart voor de zaak
Eigenlijk moet je doen alsof het jouw zaak is. Dit betekent dat jij ontzettend gemotiveerd bent om het bedrijf te laten groeien. Jij gaat voor dezelfde businessdoelstellingen als jouw werkgever. Overuren, geen probleem. Jij doet wat nodig is. Dat is wat de werkgever wil, toch? Zoek jouw manier om te laten zien dat jij echt achter het bedrijf staat, zonder jezelf overspannen te werken. Een hart voor de zaak hebben, daar wordt elke werkgever enthousiast van.

Zelfstandigheid
De ideale werknemer weet hoe hij/zij zelfstandig moet werken. Je plant alles, werkt gestructureerd en staat niet elke 5 minuten aan het bureau van de werkgever met ‘nutteloze’ vragen. Jij bent een zelfstandige werknemer. Jij bent de ideale werknemer.

Flexibiliteit
Ook een belangrijke eigenschap is flexibiliteit. Dit gaat samen met de vorige punten. Je moet bereid zijn om eens een andere taak op te pakken dan normaal. Of eens een keer wat langer te blijven werken. Misschien ineens op een andere dag werken? Het komt een beetje neer op het hebben van een hart voor de zaak. Andere zaken kunnen aan de kant, omdat het bedrijf op dit moment even voor gaat.

De perfecte werknemer bestaat niet, maar we kunnen uiteraard doen alsof. Op deze manier kan jouw werkgever niet meer zonder jou. Geniet ervan, perfecte werknemer!

Of je nu makkelijk uit je bed komt of niet, iedere ochtend moet je toch weer je bed uit. Iedereen heeft een andere manier van opstaan en om zijn/haar dag te beginnen. Wil je je dag succesvol beginnen, dan is het toepassen van een ochtendroutine een must. 

Waarom is een ochtendroutine belangrijk?
Bijna niemand staat graag vroeg op, maar toch is het belangrijk om vroeg op te staan als je je doelen wilt behalen en succesvol je dag door wilt komen. Door jezelf een routine aan te leren raakt je lichaam gewent aan een bepaalde volgorde (en tijden) waardoor alles vanzelf makkelijker zal gaan en kan je in de ochtend makkelijker doelen verwezenlijken. Kortom, creëer diverse ochtendgewoontes om iedere dag mee te beginnen.

Zo creëer je een ochtendroutine
Complimenten, je hebt ervoor gekozen om gewoontes te gaan creëren om een ochtendroutine te maken. Maar denk niet dat het makkelijk zal worden, het aanleren van nieuwe gewoontes kunnen veel tijd kosten en de nodige motivatieproblemen met zich meenemen. Zo kan het je niet snel genoeg gaan, voelt het niet goed of komt het je af en toe niet uit. Een nieuwe gewoonte aanleren is nooit makkelijk, zorg ervoor dat je altijd je doel voor ogen houd.

Enkele tips voor een de beste ochtendroutine voor een succesvolle directiesecretaresse!
Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Om je ochtendroutine zo succesvol mogelijk te laten verlopen kan het handig zijn om de avond van tevoren alvast het een en ander voor te bereiden. Hieronder handige tips voor jou routine:

  • Zet je wekker anderhalf uur voordat je weg wilt gaan
  • Zet je wekker uit en sta direct op (dus niet een keertje snoozen)
  • Doe je sportkleren aan, kies lekkere muziek uit die je kracht geeft voor de rest van de dag.
  • Doe de gordijnen open, maak je bed op en gooi lekker wat koud water in je gezicht
  • Drink 2 volle bekers water
  • Poets je tanden
  • Ga nu lekker sporten. Kies bij voorkeur een sport uit die je buiten kunt uitvoeren. Buiten krijg je veel zuurstof binnen, ben je lekker in de natuur en krijg je veel energie voor de rest van de dag. Het maakt niet uit of je gaat hardlopen, wandelen, stretchen of een andere sport gaat doen. Zolang het maar een sport is die jij leuk vind om te doen en waar je hartslag van omhoog gaat.
  • Na 20 minuten sporten mag je even gaan zitten, wat water drinken en wat eten (bijvoorbeeld een banaan) en kun je even 10 minuten tot rust komen.
  • Afhankelijk van de beschikbare tijd kan je er nu voor kiezen om even 10 minuutjes wat te lezen
  • Daarna is het tijd om te bedenken wat jouw doelen voor vandaag zijn. Visualiseer jouw dromen door te doen alsof ze al vervult zijn. Neem hiervoor ruim de tijd.
  • Schrijf op wat je vandaag wilt gaan doen.
  • Dan is het tijd om jezelf klaar te maken voor de dag. Stap even lekker onder de douche, trek schone kleren aan en tut jezelf lekker op.
  • Tot slot nog even lekker ontbijten.
  • Dan is het tijd om te beginnen met hetgeen dat jij vandaag wilt bereiken of natuurlijk om de deur uit te stappen en vol goede moet naar het werk te gaan!

Twijfel je nog? Bekijk dan deze video, begin met een ochtendroutine en laat je dromen uitkomen!

Discipline en wilskracht helpen je succesvol te zijn. Discipline is een belangrijke fundamentele gewoonte die je helpt succesvoller en gelukkiger te worden. Hier 5 praktische tips op meer discipline te ontwikkelen.

Discipline is een belangrijke eigenschap
Je wilt afvallen, je eet een zak M&M’s leeg. Je wilt je doelen bereiken, je hangt rond op Facebook. Als je weinig discipline hebt dan kom je lastig vooruit in het leven. Het lijkt of je jezelf niet in de hand hebt en dat kan behoorlijk frustrerend voelen.

Discipline helpt je het leven vorm te geven dat jij voor ogen hebt. Het helpt je de dingen te doen die nodig zijn voor je toekomstige succes, ook al heb je er nu geen zin in. Hoe meer discipline je hebt, des te makkelijker je je leven kunt veranderen.

Wil jij graag meer discipline ontwikkelen? Hieronder vind je 5 praktische tips.

1. Besef dat je wilskracht kunt trainen
Discipline is als een spier. Je kunt je wilskracht vergroten door het te trainen en het verkleinen door het te verwaarlozen. En net als bij een spier kun je je wilskracht uitputten. Dat wil zeggen, je hebt per dag een beperkte hoeveelheid discipline tot je beschikking.

Als je meer discipline wilt opbouwen dan is het belangrijk dat je je wilskracht ontwikkelt. Dat je het traint, iedere dag opnieuw. Dat doe je door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt.

Dat klinkt vervelend en moeilijk, en dat is het ook. Maar het wordt makkelijker en steeds minder vervelend. En bovendien heeft meer discipline op de lange termijn enorme voordelen. Meer voordelen dan lui zijn.

2. Geef jezelf kleine overwinningen
Oké, hoe train je dan je wilskracht op een makkelijke manier? Simpel: je traint je wilskracht door jezelf kleine overwinningen te gunnen. Je ziet dat de trap een stofzuigbeurt kan gebruiken en je hoort jezelf denken: “Dat doe ik later wel”. Als je op zo’n moment jezelf pusht om de stofzuiger te pakken dan heb je een kleine overwinning geboekt.

Of als je rondhangt op Twitter terwijl je eigenlijk iets nuttigers wilt doen. Je kleine overwinning is in zo’n geval het afsluiten van Twitter, en aan de slag gaan met die nuttige taak.

De hele dag door kun je kleine overwinningen boeken. Kleine momenten van discipline die je helpen je wilskracht te ontwikkelen. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om jezelf iets te laten doen waar je geen zin in hebt. En je zult het steeds leuker vinden. Want een leven met meer discipline is uiteindelijk leuker, luchtiger, bevredigender en makkelijker dan een leven vol luiheid en uitstelgedrag.

3. Oefen je gedrag in je hoofd
Sta je voor een vervelende taak die je het liefst voor je uit zou schuiven? Lukt het niet om jezelf te pushen? Sluit dan even je ogen, en visualiseer hoe je ondanks deze weerstand tóch aan deze taak begint.

Maak het zo echt mogelijk voor jezelf. Voel hoe je handen over het toetsenbord gaan, of zie hoe je grijpt naar het keukenkastje om de toiletreiniger te pakken. Als je in je hoofd ‘repeteert’ zul je merken dat de weerstand om aan de slag te gaan kleiner wordt.

4. Onderhandel met jezelf
Soms zit ik niet echt in de flow om te schrijven. Dan wil ik een artikel afronden, maar laat ik me steeds afleiden door gedachten en andere prikkels. Op zo’n moment is het makkelijk om de handdoek in de ring te gooien en te stoppen. Maar het is bijna net zo makkelijk om mezelf even te pushen om tóch verder te gaan.

Het is heel eenvoudig. Er komen gedachten in je naar boven die je van je werk willen houden. Gedachten die je overhalen om iets leukers, iets eenvoudigers te doen. Je kunt eraan toegeven, maar dan zul je niet echt vooruit komen. Je kunt ze ook uitbannen, maar dan zal het steeds moeilijker worden omdat je wilskracht per dag beperkt is.

Wat veel beter werkt is onderhandelen. Als je merkt dat je graag op de bank wilt liggen, maak dan gewoon een deal met je ‘luie zelf’. “Oké, als dit artikel gepubliceerd is ga ik even op de bank liggen.” Prima, en weer door. Je zult merken dat je automatisch minder wordt afgeleid door je luie gedachten, en dat het je nauwelijks moeite kost om aan het werk te blijven.

5. Maak het onpersoonlijk
Mensen met discipline doen wat ze moeten doen, ook al hebben ze er geen zin in. Vervelende dingen doen is moeilijk als je al je taken persoonlijk maakt. Betrek je werk niet zo sterk op jezelf. Zie jezelf als een persoon die taken verricht, meer niet. Sommige taken die heel vervelend, moeilijk en uitdagend lijken kosten soms maar een paar minuten.

Dat telefoontje waar je tegenop ziet, in 3 minuten gefixt. Die irritante brief opsturen naar de verzekeraar: 5 minuten. Een lijstje maken ter voorbereiding op een moeilijk gesprek: 4 minuten.

Probeer je taken los te zien van je emoties, angsten en voorkeuren. Als het moet gebeuren, doe het dan gewoon. Een taak is gewoon een taak. Sommige taken zijn leuk, sommige taken zijn saai. Maar vaak zijn ze zo voltooid als je het niet zo persoonlijk maakt.

 

Bron: Sochicken.nl

Wil je op de hoogte blijven, nieuwe informatie op doen of geïnspireerd worden? Dan is de TED-talks app een aanrader. Met TED-talk kan je meer dan 2000 speeches bekijk van interessante en opmerkelijke sprekers. 

De sprekers vertellen je over de laatste ontwikkelingen op allerlei verschillende fronten. Van de laatste technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen tot aan de menselijke psychologie.

Sinds kort is de TED app verbeterd. Je kunt nu direct alle onderwerpen zien, video’s in een wachtrij plaatsen zodat je meerdere video’s achter elkaar kunt kijken of afspeellijsten bekijken. Ook kan je nu luisteren naar TED Radio Hour. Dit is een podcast van de Amerikaanse radiozender NPR. In dit uur worden diverse audiofragementen van TED gecombineerd met interviews.

Download hier deze app voor Android en hier voor IOS

Wat wil ik met mijn leven? Goede vraag. En het antwoord blijkt vaak lastig te vinden. Dwaal je rond in een quarter-life crisis? Gebruik dan deze tip om jezelf in beweging te krijgen.

De quarter-life crisis vraag: wat wil ik met mijn leven?
Waarom is het zo lastig om het antwoord op die vraag te vinden? Simpel. Als je 150 jaar geleden geboren was en je vader was boer, dan werd jij boer. Of als je moeder het huishouden runde, dan werd jij huisvrouw. Makkelijk zat.

Maar nu is het niet zo makkelijk, vandaar die quarter-life crisis van je.

  • Er zijn duizenden beroepen die je kunt uitoefenen. Probeer daar maar eens een keuze in te maken.
  • Er is een heel internet vol met mogelijkheden. Je wordt continu geconfronteerd met al die mogelijkheden. En je kunt hier vrijwel alles leren.
  • We zijn individualistischer, we zijn op zoek naar iets dat echt bij ons past.
  • We zoeken werk dat ons niet alleen voorziet van inkomen, maar ook van voldoening.
  • We willen ook tijd, ruimte en energie hebben om onszelf te ontplooien. Tijd voor bezinning, sport, gezond eten, mediteren, hobbies, etc.

Zoveel keuze. Geen wonder dat zoveel mensen rond de 20-30 in de war raken en een quarter-life crisis krijgen. Ik heb zelf een kleine quarter-life crisis gehad een paar jaar geleden. En ik zie dat veel mensen van mijn leeftijd worstelen met hun eigen quarter-life crisis. Het is keuzestress.

Als je bent zoals ik, dan heb je al moeite met knopen doorhakken in de supermarkt. Laat staan met dit soort levensbepalende keuzes. Dus hoe kom je sneller vooruit? Hoe laat je die irritante quarter-life crisis achter je?

Maak het simpel voor jezelf
Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Want hoewel er veel mogelijkheden zijn, vallen de meeste mogelijkheden direct af.

Ik ben dol op schrijven, technologie en persoonlijke ontwikkeling. Dus ik ga niet in de bouw werken. Of in de zorg. Of op een offshore platform. Dus dat valt af. Dat scheelt een hoop keuzestress.

En verder?

Stel jezelf eens de volgende twee vragen:

  1. Waar ben ik goed in?
  2. Wat vind ik leuk om te doen?

Maak gewoon 2 ‘anti quarter-life crisis lijsten’. En laat ze niet van elkaar afhankelijk zijn. Misschien ben je goed in hout bewerken maar ben je dol op trampoline springen (je bent niet de enige). Schrijf dat dan gerust allebei op.

Maak het minder over jezelf
En nu pak je je 2 ‘anti quarter-life crisis lijsten’ erbij en ga je een stap verder.

Het hele ‘wat wil ik met mijn leven’-dilemma wordt een stuk makkelijker en lichter als je het anders formuleert. Als je het minder laat draaien om jou, en meer om de mensen om je heen.

Vraag jezelf af hoe je kunt bijdragen. Hoe je mensen kunt helpen. En kijk eens wat voor antwoorden er naar boven komen.

Hoe kun jij anderen tot dienst zijn? Hoe kun je jouw goede eigenschappen (lijst 1) en interesses (lijst 2) combineren om levens te verbeteren? Om de wereld een betere plek te maken, op kleine of grote schaal?

Bijdragen maakt je leven mooier
Helpen en bijdragen zijn per definitie zinvolle activiteiten. Niet alleen geeft het je een gevoel van voldoening, het helpt je ook je ego te verkleinen. Je zet jouw capaciteiten in dienst van anderen. Daardoor kom je jezelf tegen, en word je nederiger en wijzer.

Hoe meer ik besloot dat ik schrijf om mensen te helpen, des te leuker het werd. Des te meer voldoening ik eruit haalde en des te minder diep mijn quarter-life crisis werd. Het is leuk om anderen te helpen – altijd maar jezelf helpen verveelt snel.

Helpen hoeft trouwens niet te betekenen dat je voor niets werkt. Sterker nog, de meeste mensen helpen in ruil voor een inkomen. Als jij mensen kunt helpen met geweldige dienstverlening, een goed product of een prachtig kunstwerk, dan kun je daar gewoon voor vergoed worden. Mensen betalen graag voor oplossingen.

En wees niet bang om dingen te doen voor jezelf. Je kunt mensen beter van dienst zijn als je goed in je vel zit. Het draait niet om offeren, het draait om bijdragen. Dus als je eerst op reis moet om jezelf beter te leren kennen, doe dat dan. Als dat je helpt om een betere bijdrage te leveren aan levens van anderen, go for it.

Stop dus met jezelf af te vragen wat je wil met je leven. En bedenk hoe jij de wereld tot dienst kunt zijn. En begin gewoon ergens. Begin met dat wat je het leukste lijkt, en test het uit. Je weet pas of het iets voor je is als je het probeert.

Door je te richten op bijdragen maak je het vraagstuk makkelijker voor jezelf en is de kans groter dat er een bevredigend antwoord uit komt. En zo reken je sneller af met je quarter-life crisis.

Dus, hoe kun jij helpen?

Bron: Jelle Hermus van SoChicken.nl