Thema

Social Media

Thema

Wil je iets delen met je familie, vrienden en bekenden via Facebook en Instagram? Super leuk natuurlijk, maar om dezelfde post nu op allebei pagina’s te moeten plaatsen kost je aardig wat tijd. Gelukkig kun je je Instagram-account koppelen aan jouw Facebook-pagina.

De koppeling tussen Instagram en Facebook kan alleen gemaakt worden vanuit de mobiele app van Instagram.

Koppelen met iPhone of Windows Phone

  1. Open de Instragram app
  2. Ga naar je profiel en klik op menu (zonnetje icoontje)
  3. Klik bij instellingen op ‘Gekoppelde accounts’
  4. Klik op ‘Facebook’

Koppelen met Android

  1. Open de Instragram app
  2. Ga naar je profiel en klik op ‘menu’ (de drie puntjes onder elkaar)
  3. Klik bij instellingen op ‘Gekoppelde accounts’
  4. Klik op ‘Facebook’ (Mocht je Twitter, Flickr, Tumblr e.d. willen koppelen dan kan dat hier ook)
  5. Selecteer vervolgens wie jouw berichten/foto’s mogen zien en klik op ‘ok’

Social Media is uitermate geschikt bij uw zoektocht naar een nieuwe (droom)baan. Denkt u maar eens aan LinkedIn. Wellicht heeft u zelf ook een LinkedIn-account.
Maar ook Twitter en Facebook kunnen u helpen bij het vinden van uw droombaan.

Ik zal u verder helpen door het geven van tips, deze zijn ter voorbeeld afgestemd op Twitter, uiteraard kunt u ze ook op andere media toepassen.

Maak een goede Twitter-bio
Gebruik korte steekwoorden die jou omschrijven. De kunst is om zakelijk en privé met elkaar te combineren, in een leuke en speelse manier maar aan de andere kant ook professioneel. Vergeet niet een link naar uw LinkedIn profiel te plaatsen. Wie weet waar het goed voor is..

Twitter bewust
Houd in uw achterhoofd dat wellicht uw huidige dan wel toekomstige werkgever uw profiel checkt. Pas dus op met pikante foto’s op het strand en vermijd ook altijd politiek incorrecte teksten!

Gerichte zoekopdrachten
Een zoekopdracht met alleen het woordje ‘vacature‘ levert te veel resultaten op. Verfijn uw zoekopdracht, door er bijvoorbeeld een functie of regio aan toe te voegen. Eventueel specificeer je het nog meer met werkzaamheden of wellicht dat u al een bedrijf in gedachten heeft.

Volg uw droombedrijven
Volg de bedrijven waar u zou willen werken. Zij zouden zo maar eens een vacature kunnen tweeten die aan uw wensen voldoet.

Volg het nieuws in uw vakgebied
Door de leiders binnen uw vakgebied te volgen, kunt u kennis opdoen en kunt u de kans grijpen om met hen de interactie aan te gaan.

Retweet relevante updates om uw kennis te showen
Twitter op een positieve en enthousiaste manier.
Een tip: Tweet dus niet over mislukte sollicitaties of over vervelende collega’s.

Succes bij uw zoektocht en het solliciteren!

Net als miljoenen andere mensen heb jij waarschijnlijk ook een LinkedIn profiel. Maar is jouw profiel nog wel up-to-date? Kunnen potentiële klanten of werkgevers in een oogopslag zien wie jij bent en wat jouw toegevoegde waarde is? Graag delen wij deze 7 stappen om jou te helpen jouw LinkedIn profiel te professionaliseren

Profielfoto: De profielfoto is het eerste wat iemand van jou ziet. Realiseer daarom goed hoe belangrijk het is om een goede foto te maken. Denk in ieder geval aan een rustige achtergrond, een goede kwaliteit en een toegankelijke uitstraling

Headline: Dit is de plaats waar jij jezelf in één zit moet verkopen! Kies daarom voor een korte omschrijving waarmee jij jezelf duidelijk positioneert en jouw toegevoegde waarde direct zichtbaar is. Vertel waar jij voor staat en wat jou sterke punten zijn.

Samenvatting: Bij de samenvatting kan je dieper ingaan op de headline. Op deze plaats kan jij jezelf profileren, een belofte doen, jouw ervaringen en bereikte doelen delen en jouw onderscheidende punten benoemen. Maar een samenvatting moet natuurlijk ook aanspreken, schrijf daarom de samenvatting op een leuke en toegankelijke manier die niet te zakelijk is.

Vaardigheden: Om mensen inzicht te geven in jouw talenten kan je bij vaardigheden alles aanvinken wat jij kan. Laat andere mensen jouw vaardigheden bevestigen om het extra kracht te geven

Aanbevelingen: Heb je een goede samenwerking met iemand gehad, vraag diegene dan om een aanbeveling te schrijven.

Diploma’s en certificaten: Ondanks dat werkervaring het belangrijkste is, zijn diploma’s en certificaten ook belangrijk. Benoem alle behaalde diploma’s en certificaten. Het staat ook goed om regelmatig een certificaat toe te voegen, dit kunnen bijvoorbeeld korte cursussen/workshops zijn of een BHV cursus zijn.

Wees actief: Ben je actief op Facebook? Wees zeker ook zo actief op LinkedIn. Door actief te zijn stijgt het bereik van jouw pagina enorm. Je bereikt op deze manier veel meer potentiële klanten en werkgevers

Het aantal werkzoekenden dat social media inzet tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan blijft groeien. Waar het percentage dat sociale kanalen gebruikt eerder bleef steken op 28 procent, is dat in het afgelopen jaar gegroeid naar 36 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse kandidatenonderzoek van HR-dienstverlener Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onder 1.161 werkzoekenden.

Facebook wint aan populariteit
De groep werkzoekenden die via social media opzoek gaat naar een nieuwe job doet dat in 70 procent van de gevallen via LinkedIn. 62 procent doorloopt zijn zoektocht via Facebook. In 2014 was dat nog 67 procent (LinkedIn) en 48 procent (Facebook).

Verschuiving analoog naar digitaal
Zowel regionale als landelijke dagbladen zijn niet langer het go-to medium voor het vinden van werk. Een ruime meerderheid (64%) geeft aan met name vacaturesites te bezoeken in de hoop een baan te vinden. Daarnaast is voor de helft van de werkzoekenden (50%) ook het persoonlijk netwerk, zowel on- als offline, nog altijd een belangrijk middel. Overigens wordt social media niet enkel ingezet voor het vinden van werk, maar ook bij het baseren van een eerste indruk. Bijna een kwart (24%) van de ondervraagden baseert het imago van een organisatie op informatie via social media.

Loes Dingemans, algemeen directeur Unique: “De trend van offline naar online blijft zich verder doorzetten en social media neemt hierin de leidende rol. Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt, laait de strijd voor geschikt personeel op. Om talentvol personeel te werven, zouden bedrijven meer moeten inzetten op hun sociale kanalen en het opbouwen van communities. Dit is cruciaal als zij toegang willen houden tot talentvol personeel. Jongere generaties zien online activiteit en social media als belangrijke graadmeters voor aantrekkelijk werkgeverschap.”

Verander je lange maar vooral nietszeggende LinkedIn URL in een korte maar persoonlijke URL. De aangepaste URL bestaat dan alleen uit jouw voor- en achternaam. Makkelijk te onthouden en goed leesbaar op je c.v.

Het aanpassen van jouw LinkedIn URL is zo gedaan, volg onderstaande stappen.

  1. Log in bij LinkedIn
  2. Ga linksboven naar ‘Profiel’
  3. Klik op ‘Profiel bewerken’
  4. Onder jouw foto staat de huidige URL. Klik op het tandwieltje naast jouw huidige URL.
  5. In de rechterkolom verschijnt de tekst ‘URL van uw openbare profiel’. Klik op ‘+ Aangepaste URL maken’
  6. Wijzig nu je URL door jouw voor- en achternaam aan elkaar vast te schrijven. Gebruik hierbij geen leestekens (mocht de URL met jouw voor- en achternaam al bestaan, zet dan bijvoorbeeld het cijfer 1, jouw geboortejaar e.d. achter jouw naam)
  7. Klik op ‘opslaan’

In eerste instantie was videobellen via Facebook nog niet geïntroduceerd in Nederland. Sinds enkele weken is het videobellen nu ook mogelijk in Nederland. Heb je de Messenger app van Facebook al op je telefoon, dan kan je al gebruik maken van de functie.

Zo kan je videobellen via Facebook

  • Download de Messenger app van Facebook (IOS en Android)
  • Open de app
  • Klik een gebruiker aan
  • Rechtsboven staat een tekentje van een videocamera en een telefoon.

Een kanttekening bij deze manier van bellen is wel dat het alleen mogelijk is als de andere persoon beschikbaar is. Verder maakt de app gebruik van je databundel of Wifi-verbinding.

Met deze nieuwe functie loopt Facebook iets voor op Whats app. Hier is het namelijk nog niet mogelijk om te videobellen.