Thema

Reizen & Verkeer

Thema

Heeft u als goede voornemen om in het nieuwe jaar de wereld te ontdekken? Maar houdt vliegangst u letterlijk aan de grond?  Om dat te voorkomen organiseert vliegangstinstituut Onbezorgd Vliegen op zondag 2 februari 2020 een vliegangstfestival bij Schiphol in samenwerking met piloten en vliegangsttherapeuten.

Hoewel een vliegtuig het meest veilige vervoersmiddel ter wereld is, heeft toch ruim 30% van de westerse bevolking last van vliegangst. In Nederland zijn er 4 miljoen bange luchtreizigers en in België ruim 3 miljoen.

Workshops

Tijdens het vliegangstfestival op zondag 2 februari 2020 geven piloten en vliegangsttherapeuten de hele dag workshops over wat vliegangst is, wat het met u doet en hoe u er zelf het beste mee om kan gaan. Maar ze leggen ook uit hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie precies is en waarom een vliegtuig het veiligste vervoermiddel ter wereld is.

Dieperliggende angsten

“Vliegangst is voor iedereen anders”, volgens piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte. “Er liggen altijd een aantal dieper liggende angsten of onzekerheden aan ten grondslag  zoals claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledwang. U zit immers in een hele kleine ruimte, op zo’n 10 kilometer hoogte, met honderden ‘vreemde’ mensen en verder moet u zich totaal overgeven aan de piloten. Maar gelukkig is vliegangst ook heel goed te behandelen, met een slagingskans van 98%”.

Virtual Reality vlucht

Naast workshops kunnen bezoekers met vliegangst met een therapeut rondlopen in een Boeing 747 die op het terrein staat van het Vliegangstfestival. “Voor veel mensen met vliegangst is de confrontatie met een echt vliegtuig al een hele grote stap naar de overwinning van hun angst”, aldus Otte. “Voor degenen die nog een stapje extra durven te zetten, stellen we in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een Virtual Reality omgeving beschikbaar waar ze een vlucht kunnen maken en ervaren.”

Speeddaten

Tijdens het vliegangstfestival kunnen bange luchtreizigers gedurende de hele dag speeddaten met piloten, cabinepersoneel en lotgenoten die hun vliegangst hebben overwonnen. Voor kinderen van ouders met vliegangst worden er workshops vliegtuigjes bouwen georganiseerd en is er een wedstrijd vliegtuigjes gooien. Kinderen mogen tegen een kleine vergoeding ook gebruik maken van het op de locatie aanwezige zwembad en de bioscoop.

Praktische informatie

Het vliegangstfestival vindt plaats op zondag 2 februari 2020 in het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Aanvang: 10.00 uur. Einde: 17.30 uur. De entree is 24,95 euro per gezin. Iedere bezoeker met vliegangst ontvangt gratis het boek ‘Overwin uw vliegangst’, geschreven door Kelly Otte. De workshops en alle andere ervaringen en activiteiten tijdens het Vliegangstfestival zijn gratis. Kijk voor meer informatie op: www.onbezorgdvliegen.nl

Foto: Dominique Otte

Het is best een forse stap en vaak ook best een historische stap als je als ondernemer besluit bedrijfsauto’s te gaan kopen of leasen. Hoewel die beslissing op zich snel genomen is, is het uitzoeken van bedrijfsauto’s dat niet. Daar komt in veel gevallen nog heel wat bij kijken. Eén van de punten om rekening mee te houden is bijvoorbeeld welke verzekering er geschikt is voor uw zakelijke voertuig. Zorg er daarom voor dat je voor een verzekeraar kiest die bij je past. Zo zou u bijvoorbeeld kunnen gaan voor een zakelijke autoverzekering van Centraal Beheer.

Omdat regeren nou eenmaal vooruitzien is

Als ondernemer is regeren vooruitzien en dus kijk je bij de keuze voor een auto naar de lange termijn. Daarbij heb je als ondernemer nogal wat antwoorden te geven. Zo dien je rekening te houden met de grootte van de laadruimte en vraag je jezelf af of er een verlengde of verhoogde bedrijfswagen nodig is voor de werkzaamheden. Cruciaal voor de aanschaf van bedrijfswagen is natuurlijk ook hoeveel personen de bedrijfswagen moet kunnen vervoeren en hoeveel kilometers je op jaarbasis denkt te gaan rijden. Daarbij neem je ook het verbruik van de potentiële bedrijfswagen mee.

Nieuw met moderne snufjes of tweedehands en goedkoop?

Je stelt voor jezelf eerst het kostenplaatje op en bepaalt wat de auto maximaal mag gaan kosten. Wil je een nieuwe bedrijfswagen of is een occasion voldoende en hoe oud mag de auto in het laatste geval zijn? Het is een afweging die gemaakt moet worden tussen een nieuwe auto met alle moderne snufjes of de goedkopere occasion. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Twijfelt u over welke optie voor u de beste is? Schroom dan vooral niet om hulp van buitenaf in te schakelen. Een miskoop kan u namelijk veel geld kosten.

Veel kilometers? Ga altijd voor nieuw

Ook het aantal kilometers is een factor die van belang is bij het maken van de benodigde keuzes. Gaat u veel kilometers maken? Dan is een nieuwe auto vaak voordeliger, puur omdat een nieuwe auto in de eerste jaren relatief weinig onderhoudskosten zal vragen. Belangrijkste vraag is de kosten vraag. Wat wil je uitgeven en wat kun je uitgeven? Kiest u voor een wat goedkopere tweedehands bedrijfswagen of investeert u in de veel duurdere nieuwe bedrijfswagen. En dan wil je ook de uitstraling die een auto voor je bedrijf kan hebben meenemen in het geheel, want ook dat is belangrijk.

Sta jij op het punt om een auto te kopen, maar heb je geen idee wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot financieren? Je kunt natuurlijk jouw toekomstige auto met eigen vermogen aanschaffen, maar de vraag is of je bereid bent om in een keer het bedrag te betalen. Naast het financieren met eigen vermogen bestaan er ook mogelijkheden om de auto te leasen. Hierbij kun je kiezen tussen operational lease en financial lease. Maar wat houden beide vormen van leasen nou precies in?

Wat houdt operational lease nou precies in?

Bij operational lease blijft de auto eigendom van het leasebedrijf. Je betaalt een maandelijks bedrag om de betreffende auto te rijden. Het maandbedrag is per maand wel duurder dan financiële lease, maar dat heeft een reden. Bij operational lease zit wegenbelasting, verzekering en onderhoud in de prijs inbegrepen. In het bedrijfsleven wordt er vaak gekozen voor deze vorm van leasen. Indien de auto alleen voor werk-woonverkeer wordt gebruikt is er geen sprake van bijtelling. Mocht de auto meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden worden gebruikt, dan is er sprake van bijtelling. Hierbij wordt er 4% of 22% aan belasting geheven over de nieuwwaarde van de auto.  Privé kan er niet tot nauwelijks gebruik gemaakt worden van deze regeling. Voor privé wordt vooral gebruik gemaakt van financial lease.

Wat houdt financial lease precies in?

Bij financial lease wordt er een auto gefinancierd met vreemd vermogen. Je betaalt een maandelijks bedrag. Dit maandelijkse bedrag wordt gebaseerd op de aanschafwaarde inclusief een opslag voor de financieringsmaatschappij. Deze vorm van financieren is goedkoper dan operational lease en indien je de auto privé leaset is er geen sprake van bijtelling. Bij deze vorm van leasen moet je wel zelf het onderhoud, wegenbelasting en verzekering betalen. Het voordeel van deze vorm van financieren is dat de auto uiteindelijk wel jouw eigendom wordt. Het klinkt dus interessant maar wees wel bewust dat geld lenen ook geld kost.

Wat is de beste keuze

Als je puur naar persoonlijke financieringsmogelijkheden kijkt, is het aanschaffen van een auto met eigen vermogen de beste keuze. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw droomauto niet te betalen is met eigen vermogen. In dit geval kan private lease de perfecte uitkomst bieden. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat geld lenen geld kost. Daarnaast moet je ook rekening houden dat bovenop de kosten van de auto ook nog wegenbelasting, verzekering en onderhoud komt.

Heeft je baas binnenkort een belangrijke meeting buiten de deur gepland staan? Adviseer hem of haar dan eens om een privéchauffeur in te huren voor deze dag. Dit heeft namelijk een groot aantal voordelen. De chauffeur staat continue in contact met diverse verkeersinstanties, zodat hij of zij weet of er ergens files staan en of het misschien noodzakelijk is om eerder van kantoor te vertrekken om zo op tijd aan te komen.

Een tweede voordeel is dat u de reistijd naar de meeting kunt gebruiken als extra voorbereidingstijd. U hoeft niet op het verkeer te letten. U kunt zich volledig focussen om de meeting!

Een derde voordeel is dat u ter plaatse geen parkeerplaats hoeft te zoeken. De chauffeur kan u voor de deur uit laten stappen en de chauffeur zoekt een parkeerplaats. Wanneer de meeting is afgelopen geeft u de chauffeur een seintje en hij kan u voor de deur weer oppikken.

Geen stress en volledige focus op de meeting!

De vakantie is voor de meesten van ons alweer afgelopen. Hoe is die voor u als ondernemer verlopen? Lagen er bergen werk op u te wachten toen u terugkwam van uw vakantie? Dat kunt u voorkomen door de juiste voorbereidingen te treffen. Daarom geven we u graag alvast een aantal tips voor uw volgende vakantie of zakenreis.

Beste reisperiode

Denk goed na over de beste reisperiode. Is er een bepaalde maand in het jaar dat u het altijd rustig heeft? Dan kunt u uiteraard het beste die maand op vakantie gaan.

Aankondigen

Kondig op tijd aan dat u op vakantie gaat. Stuur vaste klanten, leveranciers en opdrachtgevers ruim van tevoren een mailtje. Benadruk daarbij dat u het fijn zou vinden als eventuele opdrachten na uw vakantie ingepland kunnen worden en op welk nummer u bereikbaar bent voor spoedgevallen. Denk eraan dat u misschien niet aan iedereen de precieze data dat u weg bent door wilt geven, vanwege het gevaar op inbraak. Dat geldt ook voor het eventueel inspreken van uw voicemail.

Rustig afsluiten

Houd de laatste week voor de vakantie vrij om alle eindjes aan elkaar te knopen. Nog wat facturen de deur uit, nog een paar klussen netjes afronden en e-mails versturen. Wat kunt u nog naar tevredenheid afronden en wat kunt u beter naar na uw vakantie verschuiven? En u moet ook nog tijd overhouden om uw koffer in te pakken.

Vervanging regelen

Is het toch nodig om vervanging te regelen? Zorg dan dat u dit op tijd regelt, zodat u nog tijd heeft diegene in te werken en afspraken te maken. U kunt uw vervanger vragen u bijvoorbeeld iedere dag een update te sturen. Heeft u ook al eens gedacht aan een antwoordservice? Al uw zakelijke telefoontjes worden dan doorgeschakeld naar een telefoniste die boodschappen voor u aanneemt en zaken die haast hebben naar u doorspeelt. Zo bent u tijdens uw vakantie gewoon bereikbaar voor klanten.

Financiën

Regel uw financiën goed voordat u op vakantie gaat. Stuur die laatste facturen nog even op, want vaak duurt het een tijdje voordat deze betaald worden. Zo zorgt u ervoor dat het eventuele ‘gat’ na uw vakantie minder groot is. Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kunt u beter goed regelen. Stel dat u een ongeluk krijgt en een tijdlang niet kunt werken, dan zorgt u met een goede AOV toch voor inkomen. Regel het op tijd, omdat het acceptatietraject vaak een tijdje duurt.

En dan is het genieten geblazen. Even tot rust komen en nieuwe ideeën opdoen. Fijne vakantie alvast!

Een auto is voor veel (werkende) mensen onmisbaar. Veel bedrijven bieden hun personeel een leaseauto aan. De kosten voor een leaseauto bedragen al snel € 750 per maand per auto ofwel € 9.000 per jaar. Niet iedere leaserijder is de hele dag onderweg. Vaak wordt de auto vooral gebruikt om van en naar het werk te rijden. Een groot deel van de dag staat deze auto dus stil terwijl je er hier als werkgever wel kosten voor moet maken. Hoe kun je er als bedrijf voor zorgen dat de leaseauto’s efficiënt worden ingezet waarbij de kosten van het wagenpark laag blijven? Een oplossing hiervoor is het inzetten van deelauto’s. Dit is bijzonder lucratief blijkt uit onderzoek van autoverzekering.nl. De voordelen van deelauto’s en andere manieren om de autokosten te verlagen zullen in dit artikel besproken worden.

Lagere autokosten
Door gebruik te maken van een deelauto wordt de auto efficiënter ingezet. Nu gebeurt het vaak dat een auto enkel van en naar het werk wordt gebruikt. De rest van de dag staat de auto stil. Dit terwijl een andere collega’s juist overdag een auto huurt omdat hij deze nodig heeft om bijvoorbeeld naar een afspraak te gaan. Door beide medewerkers dezelfde auto te laten gebruiken kan bespaard worden op diverse autokosten. Torenhoge belastingbetalingen hoeft zijn verleden tijd. En een autoverzekering afsluiten hoeft niet meer voor verschillende auto’s.

Elektrische leaseauto’s
Het delen van een auto kan nog meer opleveren als gebruik wordt gemaakt van een elektrische auto. Vaak zijn er fiscale voordelen verbonden aan deze auto en zijn de brandstofkosten (elektriciteit) lager dan de traditionele brandstoffen (benzine en diesel). Daarnaast geef je als werkgever een signaal af aan de buitenwereld dat jouw bedrijf het beschermen van het milieu erg belangrijk vindt.

Oudere leaseauto’s
Vaak zijn leaseauto’s van een aantal jaar oud op de traditionele manier lastig in te zetten. Inleveren van deze auto’s voordat het contract is afgelopen levert (veel) bijkomende kosten op. Echter zijn deze auto’s ideaal om als deelauto’s te gebruiken. Door het inzetten van deze auto’s voor je eigen bedrijf of ook voor bedrijven in je omgeving voorkom je deze bijkomende kosten.

Kleinere deelauto’s
Niet alleen het verminderen van het aantal leaseauto’s levert een besparing op. Ook een kleiner formaat auto kan de kosten van je wagenpark (enorm) verlagen. Vaak worden grote leaseauto’s gekozen om er ook mee op vakantie te kunnen. De prijzen van deze auto’s zijn hoger en vaak rijden deze auto’s ook minder zuinig. Door te kiezen voor kleinere en zuinigere auto’s verlaag je de kosten. Daarnaast is het vaak mogelijk om een grotere auto te huren als je bijvoorbeeld op vakantie wilt.

Flexibele capaciteit
Het autogebruik bij jouw bedrijf zal niet altijd gelijk zijn. Je kunt er dan voor kiezen om één of meerdere auto’s extra te leasen of gebruik te maken van een flexibele constructie waarbij je extra auto’s kunt leasen op drukke momenten. Ook dit verlaagt dus je totale autokosten.