Thema

Incassobureau

Thema

Het is ongelooflijk vervelend maar toch komt het voor: niet betalende klanten. Het werk is al verricht maar de klant laat het betalen van de factuur na. Helaas kost dit vaak veel moeite en soms zit er gewoon niets anders op dan het inschakelen incassobureau. Maar voordat het zo ver is zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de factuur alsnog betaald te krijgen.

1. Stuur een herinnering

De eerste stap die je kunt nemen is het sturen van een herinnering. Deze herinnering zou je bijvoorbeeld een week na de uiterste betaaldatum kunnen sturen. Krijg je geen reactie op de betalingsherinnering? Neem dan even de tijd om de klant persoonlijk te bellen. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat er andere zaken gaande zijn en de klant gewoon even niet in de mogelijkheid is om te reageren. Geef de klant altijd het voordeel van de twijfel – zo voorkom je het onnodig stuklopen van klantrelaties.

2. Stuur een tweede herinnering

Krijg je geen gehoor en wordt er ook niet op de eerste herinnering gereageerd? Stuur dan eventueel een tweede herinnering. In dit geval geef je de klant nog altijd het voordeel van de twijfel en hebben ze nog iets langer de kans om een betaling te doen.

3. Stuur een aanmaning

Komt er geen reactie op de eerste of tweede herinnering, en is er ook telefonisch geen contact te leggen? Dan is het tijd om een officiële aanmaning (sommatie brief) te sturen. Deze aanmaning stuur je wanneer de betaling uitblijft na het verzenden van de betalingsherinneringen. Deze aanmaning is de laatste kans voor de klant om alsnog te betalen voordat de hulp van een incassobureau wordt ingeschakeld. Dit geef je dan ook duidelijk aan in de aanmaning.

4. Het inschakelen van een incassobureau

Reageert de klant niet op de betalingsherinneringen en komt er ook geen reactie op de aanmaning? Dan is het tijd om de hulp van het incassobureau in te schakelen. Over het algemeen wordt het incassobureau 90 dagen na de vervaldatum ingeschakeld. Deze termijn wordt aangehouden omdat veel Nederlandse bedrijven na gemiddeld 77 dagen betalen. Dit is natuurlijk een stuk later dan de algemene betalingstermijn van 30 dagen.

5. Het inschakelen van de gerechtsdeurwaarder

Wanneer ook de maatregelen van het incassobureau geen effect hebben, dan zal het dossier van de wanbetaler worden overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder. Dit betekent dat de zaak voor de rechter komt en de betaling, indien mogelijk, via de rechter voldaan zal moeten worden.

 

Ondanks dat de klant akkoord is gegaan met de betalingstermijn dat genoemd staat in de algemene voorwaarden, overkomt het ieder bedrijf wel eens dat de klant niet betaalt. Maar wat doe je doen? Je wil natuurlijk zo snel mogelijk je geld ontvangen, zodat dat hier al teveel moeite mee gepaard gaat.

Met enkele uitzonderingen daargelaten kan je bijna ieder factuur betaalt krijgen.

(1e) Herinnering: 
Een eerste herinnering wordt gezien als normale communicatie met de klant. Herinner de klant in deze brief aan het feit dat de betalingstermijn is verlopen. Vraag op een vriendelijke manier om de rekening alsnog te betalen binnen een bepaald termijn. Blijf vriendelijk in deze eerste brief en dreig nog niet met eventuele vervolgstappen.

Vordering
Mocht de klant nog niet betalen dan kan je de klant een brief sturen waarin genoemd wordt dat er een wettelijke vordering toegepast zal worden op het moment de klant niet voor een bepaalde datum betaalt.

Laatste aanmaning
Het kan voorkomen dat de klant nog steeds niet betaalt. Dan is het nu tijd voor een laatste herinnering waarin je vermeldt dat als de klant niet spoedig betaalt de incassoprocedure in gang gezet wordt. Let wel op: dit is een grote stap. De relatie met de klant kan hierdoor een flinke deuk oplopen door de juridische procedure.

Deze aankondiging, sommatie moet aangetekend met ontvangstbevestiging verstuurd worden.

Incassobureau
Ondanks de laatste aanmaning nog geen geld ontvangen? Dan is het mogelijk om de vordering uit handen te geven. Dat kan via een incassobureau, gerechtsdeurwaarder of advocaat. Maar let op, er moet eerst een goed dossier klaarstaan wil je dat het proces goed verloopt en de kosten niet op jou verhaald worden.

Mocht het bedrijf bijvoorbeeld failliet gaan dan is het mogelijk om je goederen terug te halen. Natuurlijk wil jij je geld terug en niet het product. Maar in het geval van dure en hoogwaardige goederen is het in ieder geval iets!

De PvdA en D66 willen dat er een wettelijk keurmerk moet komen voor incassobureaus. Op dit moment zijn er nog te veel malafide bureaus die doen waar ze zin in hebben met als gevolg dat klanten vaak de dupe zijn en voor vervelende verrassingen komen te staan.

Beide partijen zullen hun argumenten woensdagavond kenbaar maken tijdens een overleg van de Tweede Kamer met staatssecretarissen Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Fred Teven van Justitie. Tijdens het overleg staat het armoede- en schuldenbeleid bovenaan de agenda.

Dinsdag al pleite de branchevereniging van incassobureaus voor zo’n keurmerk, die moet gaan helpen om het kaf van het koren te scheiden. Op dit moment is het zo dat iedereen in ons land een eigen incassobureau kan beginnen. Er zijn dan ook weinig regels en daardoor ontstaan vaak malafide praktijken.

De bel gaat, je doet open en er staat een deurwaarder voor je neus! Het is iets waar niemand op zit te wachten en het schijnt zelfs dat vele mensen met schulden in hun dromen ’s nachts geregeld bezoek krijgen van een deurwaarder. Een schuld hebben is niet goed maar het kan gebeuren. Aan jouw de taak om het niet zo ver te laten komen dat er een deurwaarder aan te pas moet komen.

Een deurwaarder komt pas in actie als een schuldeiser naar de rechter is gestapt en gelijk heeft gekregen. Een deurwaarder op iemand af sturen is een van de mogelijkheden die een schuldeiser heeft maar voor de schuldenaar is het zeker niet de meest prettige. Als er een deurwaarder op je stoep staat dan moet je het bedrag betalen wat je de schuldeiser nog schuldig bent maar ook de extra kosten die zijn gemaakt om het bedrag te vorderen zullen op jouw verhaalt worden.

Openbare verkoop
Als er toch een deurwaarder op je stoep staat, komt hij in eerste instantie melden dat je het geld toch echt moet betalen. Het beslag leggen op inkomen en/of spullen gebeurd zelden bij zijn eerste bezoek. Wel kan het zijn dat er direct een lijst wordt gemaakt met spullen die hij bij een tweede bezoek in beslag gaat nemen. Als het zover komt worden de spullen binnen vier weken openbaar verkocht. De opbrengt wordt gebruikt om de schuldeiser af te betalen.

Bed, kleren eten en drinken
Bij zo’n openbare veiling ben je helemaal overgeleverd aan de potentiële kopers. Als jouw favorieten beeldjes collectie, duizenden euro’s waard zijn is de kans aanwezig dat het uiteindelijk verkocht zal worden voor een paar honderd euro. De hoogste bieder wordt letterlijk de nieuwe eigenaar en daar kun je op dat moment niks aan doen. De deurwaarder heeft de macht om zelf te kiezen welke spullen er geveild zullen worden. Het enige wat hij moet laten staan is het bed, de kleren die iemand aan heeft en voedsel voor een maand.

Gooi niet je eigen glazen in
Probeer dus altijd een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser. Als je het op een deurwaarder aan laat komen ben je altijd meer kwijt en het is dus zelfs mogelijk dat je dierbare bezittingen kwijtraakt.
Ga altijd het gesprek aan en doe geen domme dingen zoals de deur barricaderen, je verstoppen of ergens onderduiken. De deur zal uiteindelijk met behulp van de politie gewoon los gemaakt worden en ook die kosten zijn weer voor jouw.

Er is weinig bruikbare informatie over het terug krijgen van geld bij een onterechte incasso. Er zijn verschillende middelen waar naar gegrepen kan worden. Welk middel u het best kunt gebruiken hangt af van de termijn van de incasso en het moment waarop u het geld terug wilt krijgen.

Als u binnen 56 dagen na de incasso u geld terug probeert te krijgen dan zou een simpel telefoontje naar uw bank genoeg moeten zijn. In tegenstelling tot veel foute informatie is het ook na die termijn van 56 dagen nog steeds mogelijk om een onterechte incasso ongedaan te maken.

Tot maar liefst 13 maanden na de transactie kunt u een zogeheten MOI-procedure starten. Zo’n procedure is super handig voor consumenten maar de banken moet hier natuurlijk ook zelf van op de hoogte zijn en dat is helaas in lange niet alle gevallen het geval. De bank is namelijk de enige die kan nakijken of het om een geldige machtiging gaat.

Er lijkt geen einde te komen aan de reeks van incidenten waarbij deurwaarders steeds vaker de dupe zijn omdat ze de boodschapper zijn van slecht nieuws.

Eind vorige maand werd er een man uit Ruinerwold aangehouden omdat hij probeerde een deurwaarder te raken met een baksteen. Ook komt het nogal eens voor dat mensen snel op de vlucht slaan als er een deurwaarder voor de deur staat. Nee, het wordt er voor deurwaarders niet makkelijker op. Steeds meer mensen komen in financiële problemen en weten zich geen raad meer en besluiten domme dingen te doen.

Het nieuwste incident vond plaats in Voorburg waar een 42-jarige gerechtsdeurwaarder op bezoek ging bij een 45-jarige inwoner van de eerder genoemde plaats. Toen beide een heftige discussie kregen over de inboedel van de inwoner van het pand, besloot de man de deurwaarder een krachtige duw te geven. Hoewel de deurwaarder zich nog net kon vastgrijpen aan de trapleuning liep de man toch lichte verwondingen op omdat de man hem daarna hardhandig vastpakte.

Hierop besloot de deurwaarder aangifte te doen waarop de politie de man aanhield en een proces-verbaal tegen de verdachte opmaakte. Door de aangifte van zware mishandeling heeft de man nu meer problemen dan slechts financiële maar dat is helemaal aan hemzelf te danken.