Thema

Facebook

Thema

Ken je dat, dat je toch vaker op je mobiel kijkt dan je eigenlijk zou willen? Even je Facebookstatus bijwerken of even checken of een van je vriendinnen nog een leuke update heeft gegeven. Heb je je telefoon ook dichtbij je liggen tijdens je werk en kijk je bij ieder geluidje weer even op je telefoon? Dan is de kans groot dat je onbewust verslaafd bent aan je telefoon. Heel langzaam maar zeker is het een gewoonte die erin geslopen is. Maar helaas wel een gewoonte die ervoor zorgt dat je sneller afgeleid bent van het werk en daardoor minder productief bent.

De hoogste tijd om iets te gaan doen aan die telefoonverslaving. Kom stap voor stap van je telefoonverslaving af.

Zie onder ogen dat je ´verslaafd´ bent aan je telefoon
Een probleem valt niet op te lossen als je niet toegeeft ergens verslaafd aan te zijn. Dus wees eerlijk tegenover jezelf. Maar schaam je ook niet om het tegen anderen te zeggen, de kans is groot dat zij hetzelfde probleem hebben als jou. Het toegeven van je verslaving is stap 1 richtig het herstel.

Wees bewust
Wees jezelf bewust van hetgeen je mee bezig bent. Dit kan je doen door een soort ´dagboekje´ bij te houden. Schrijf hierin de volgende dingen op

  • Wat heb je gedaan: Scrollen, meldingen controleren, berichten versturen
  • Wanneer heb je dat gedaan: Zodra je wakker wordt, op je werk…
  • Wat gebeurde er voor het moment dat je de telefoon pakte
  • Erken je gewoonte

Nu je weet wat je wanneer doet, is het makkelijk om je gewoonte te herkennen. Krijg je de drang om op Facebook te kijken, ga dan na waarom je dit wilt doen. Is het echt noodzakelijk om op je telefoon te kijken? Niet? Doe het dan ook niet en ga verder waar je mee bezig bent. Sta jezelf toe om op vaste momenten je telefoon te checken.

Vervang je gewoonte door een positief alternatief
Het is een stuk makkelijker om je slechte gewoonte te vervangen door een positief alternatief. Wil je toch je telefoon pakken, pak hiervoor in de plaats bijvoorbeeld een boek en lees er steeds een stukje uit. Je zult zien dat je een enorm resultaat behaalt. Binnen een paar dagen zul je waarschijnlijk honderden pagina’s gelezen hebben. Het maakt natuurlijk niet uit wat het positieve alternatief is, maar voor jezelf kan het fijn zijn om een activiteit te kiezen waarmee je kunt meten hoeveel tijd je kwijt was aan je telefoon.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om uw telefoon nooit meer aan te raken, maar probeer het met mate te doen en alleen op het moment dat het echt nodig is of je er even tijd voor hebt. Je zult zien dat je je beter kunt concentreren op je werk en je werkdag effectiever verloopt!

In eerste instantie was videobellen via Facebook nog niet geïntroduceerd in Nederland. Sinds enkele weken is het videobellen nu ook mogelijk in Nederland. Heb je de Messenger app van Facebook al op je telefoon, dan kan je al gebruik maken van de functie.

Zo kan je videobellen via Facebook

  • Download de Messenger app van Facebook (IOS en Android)
  • Open de app
  • Klik een gebruiker aan
  • Rechtsboven staat een tekentje van een videocamera en een telefoon.

Een kanttekening bij deze manier van bellen is wel dat het alleen mogelijk is als de andere persoon beschikbaar is. Verder maakt de app gebruik van je databundel of Wifi-verbinding.

Met deze nieuwe functie loopt Facebook iets voor op Whats app. Hier is het namelijk nog niet mogelijk om te videobellen.

Als je een advertentie plaats op Facebook wil je natuurlijk ook dat de lezer er iets mee doet, namelijk klikken op de advertentie. De Call To Action moet er voor zorgen dat de lezer tot actie gezet wordt. De afbeelding bij de advertentie moet de aandacht trekken.

Call To Action (CTA) in 5 Stappen

Stap 1. Actie: De CTA moet de lezer iets laten doen, tot actie aanzetten. Je geeft de lezer de opdracht om ergens op te klikken. Voeg bijvoorbeeld een van onderstaande zinnen toe

  • Schrijf je nu in
  • Klik nu en ontvang korting
  • Klik hier
  • Download nu

Zorg ervoor dat je CTA kort en krachtig is. Consumenten moeten in 1 oogopslag zien waar het om gaat. Op het moment dat de lezer moet zoeken naar de CTA zal hij/zij verder gaan naar een volgend bericht.

Stap 2. Vragen aan de lezer stellen:  Op het moment dat jij meer inkomen nodig hebt snel jij jezelf een vraag, namelijk ‘Hoe kom ik aan meer inkomen’. Dat is precies wat jij ook bij de lezer moet doen, namelijk een vraag stellen. Lezers kunnen natuurlijk geen antwoord geven. Geef daarom zelf het antwoord met daarin uiteraard een link naar jouw product/dienst.

Stap 3. Benoem het voordeel: Niet het product, maar wel het voordeel is wat je moet verkopen aan de consument. Noem dus niet: ‘Koop hier uw treinkaartje’, maar noem bijvoorbeeld ‘Sneller van A naar B.

Stap 4. Less is more: Minder tekst  heeft meer kracht!

Stap 5. Negatieve woorden: Negatieve woorden spreken aan. Woorden als duur, kapot, moeilijk en stop trekken aandacht. Aandacht die jij nodig hebt in je advertentie!

Heb jij een social media plan of strategie? Ik denk dat je als ondernemer echt geen uitgebreid social media- marketing- of communicatieplan hoeft te hebben, maar enige structuur en planning is aan te raden. Social Media activiteiten stranden vaak om dezelfde reden als goede voornemens aan het begin van het jaar mislukken; het is een goed idee, maar er is geen structuur of verplichting. Vervolgens zijn er ook nog niet onmiddellijk resultaten of het blijkt toch moeilijker dan gedacht en hup daar ga je met je goede voornemens.

Je bent niet de enige, gelukkig, en ik ga je helpen met 7 tips voor een eenvoudig ZZP social media plan. Sommige tips zijn ook handig voor grote en kleine bedrijven ;-)
1. Bepaal je doelstelling
‘Iets met social media gaan doen’ omdat ‘het moet’ of  ’omdat iedereen het doet’ ga je niet volhouden. Bepaal eenvoudige doelen. Wil je meer bereik, zichtbaarheid, meer verkopen, meer fans, beter/ander imago? Stel jezelf bijvoorbeeld ten doel aan het einde van het jaar 400 Twittervolgers te hebben. Of 150 likes. Zorg dat je doelen specifiek, haalbaar, meetbaar en tijdgebonden zijn.

2. Ga er echt voor
Ga er voor en hou vol, ook als het even niet opschiet. Niemand krijgt 100 volgers, connecties of ‘vrienden’ in één dag. Het zou jammer zijn als je nu enthousiast berichten gaat plaatsen, blogartikelen gaat schrijven, mensen gaat volgen en nieuwe connecties gaat uitnodigen om over 2 maanden moedeloos te stoppen. Neem je zelf voor om ook door te gaan als je verveeld raakt, als het niet direct iets oplevert en  als je even geen reacties krijgt.

3. Doe wat bij jou en je onderneming past
Het heeft geen zin veel tijd op Facebook  door te brengen als jouw doelgroep daar helemaal niet zit. Doe dus onderzoek naar waar je (toekomstige) klanten zijn. Het is handig  te beginnen waar je al zichtbaar bent of snel zichtbaar zult zijn.  Een snelle enquête in je klantenkring kan uitwijzen welke media je klanten al gebruiken. Concentreer je op die media. Beter één ding goed doen, dan 5 dingen half.

4. Bepaal je verhaal
Bepaal wat jouw verhaal is. Story telling is alles. Het brengt een rode draad aan in je aanwezigheid op social media. In je Twitterbio, je LinkedIn profiel, je Facebookupdates, je Printerestbords. Mensen gaan jou en je verhaal herkennen. Met een verhaal schets je beelden in de hoofden van de mensen en daar kun je steeds op voortborduren. Een goed verhaal is jaren houdbaar.

5. Plan onderhoud
Plan een half uur tot een uur per dag voor social media activiteiten. Maak een eenvoudige marketingkalender waarin je onderwerpen, promoties en prijsvragen plant. Houd daarbij rekening met seizoenen, feestdagen, events, actualiteiten, 5-jarig bestaan, vakantie enz enz. Post op social media over deze onderwerpen, afgewisseld met nieuws uit je vakgebied, acties, prijsvragen, conversatie en promotie. Afwisseling en regelmaat is belangrijk. Conversatie is nog belangrijker.

6. Vind en volg 
Vind volgers op social media die in je doelgroep passen. Op search.twitter.com kun je advanced zoeken op onderwerpen, locatie en bio informatie. Op LinkedIn vind je mogelijke nieuwe connecties in groepen, in het netwerk van je connecties en in ‘mensen die u misschien kent’. Op Facebook zijn vrienden van vrienden mogelijk nieuwe ‘vrienden’ en natuurlijk de likers van je pagina. Volg hen die reageren op je blog en zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Heet hen welkom, volg terug en begin een gesprek.

7. Meet op gezette tijden
Return on Investment meten van Social Media is eigenlijk niet mogelijk. Er zijn geen formules die je los kunt laten op het aantal volgers, verkopen, of websitebezoekers. Op Facebook kun je in je statistieken een stijging waarnemen in het aantal likes en in zichtbaarheid. In Google analytics kun je zien van welke media je bezoekers komen en het aantal reacties op je blog en je Facebookpagina zegt meer dan likes of bezoekersaantallen. Maar meet wat je meten kunt en als het niet stijgt, doe je iets niet goed. Herzie je plan of besteed er meer aandacht aan. Wat op de lange termijn niks oplevert moet je misschien los laten.

Ben je al lid van onze LinkedIn groepen Directiesecretaresse en PA .nl? Onze Directiesecretaresse Facebookpagina en onze PA community met duizenden leden? Meldt je nu aan!

AnneRaaymakers.nl

 

Apps en mobiele websites zijn niet meer weg te denken uit de manier waarop mensen informatie tot zich nemen. De top vijf bestaat uit Facebook, WhatsApp, Nu, Wordfeud en Twitter.

Tussen mannen en vrouwen evenals tussen generaties zijn er opvallende verschillen in de populariteit van Apps. Arbeidsmarktgerelateerd zien we onder baanwisselaars en actieve baanzoekers beduidend minder verschillen.

Lees verder: Facebook en WhatsApp populairste Apps op het werk, Managersonline.nl, augustus 2012

Ruim de helft van de Nederlandse bedrijven heeft een Facebook-profiel. Maar in weinig gevallen wordt het gebruik van sociale media ook echt geïntegreerd in de bedrijfsstrategie. 

53 procent van het Nederlandse bedrijfsleven is aanwezig op Facebook. Daarnaast zit 45 procent op twitter, 42 procent op LinkedIn en 22 procent heeft een YouTube account.

Lees verder: Helft Nederlandse bedrijven zit op Facebook, Intermediairpw.nl, juni 2012