Thema

Lifestyle

Thema

Of je nu makkelijk uit je bed komt of niet, iedere ochtend moet je toch weer je bed uit. Iedereen heeft een andere manier van opstaan en om zijn/haar dag te beginnen. Wil je je dag succesvol beginnen, dan is het toepassen van een ochtendroutine een must. 

Waarom is een ochtendroutine belangrijk?
Bijna niemand staat graag vroeg op, maar toch is het belangrijk om vroeg op te staan als je je doelen wilt behalen en succesvol je dag door wilt komen. Door jezelf een routine aan te leren raakt je lichaam gewent aan een bepaalde volgorde (en tijden) waardoor alles vanzelf makkelijker zal gaan en kan je in de ochtend makkelijker doelen verwezenlijken. Kortom, creëer diverse ochtendgewoontes om iedere dag mee te beginnen.

Zo creëer je een ochtendroutine
Complimenten, je hebt ervoor gekozen om gewoontes te gaan creëren om een ochtendroutine te maken. Maar denk niet dat het makkelijk zal worden, het aanleren van nieuwe gewoontes kunnen veel tijd kosten en de nodige motivatieproblemen met zich meenemen. Zo kan het je niet snel genoeg gaan, voelt het niet goed of komt het je af en toe niet uit. Een nieuwe gewoonte aanleren is nooit makkelijk, zorg ervoor dat je altijd je doel voor ogen houd.

Enkele tips voor een de beste ochtendroutine voor een succesvolle directiesecretaresse!
Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Om je ochtendroutine zo succesvol mogelijk te laten verlopen kan het handig zijn om de avond van tevoren alvast het een en ander voor te bereiden. Hieronder handige tips voor jou routine:

 • Zet je wekker anderhalf uur voordat je weg wilt gaan
 • Zet je wekker uit en sta direct op (dus niet een keertje snoozen)
 • Doe je sportkleren aan, kies lekkere muziek uit die je kracht geeft voor de rest van de dag.
 • Doe de gordijnen open, maak je bed op en gooi lekker wat koud water in je gezicht
 • Drink 2 volle bekers water
 • Poets je tanden
 • Ga nu lekker sporten. Kies bij voorkeur een sport uit die je buiten kunt uitvoeren. Buiten krijg je veel zuurstof binnen, ben je lekker in de natuur en krijg je veel energie voor de rest van de dag. Het maakt niet uit of je gaat hardlopen, wandelen, stretchen of een andere sport gaat doen. Zolang het maar een sport is die jij leuk vind om te doen en waar je hartslag van omhoog gaat.
 • Na 20 minuten sporten mag je even gaan zitten, wat water drinken en wat eten (bijvoorbeeld een banaan) en kun je even 10 minuten tot rust komen.
 • Afhankelijk van de beschikbare tijd kan je er nu voor kiezen om even 10 minuutjes wat te lezen
 • Daarna is het tijd om te bedenken wat jouw doelen voor vandaag zijn. Visualiseer jouw dromen door te doen alsof ze al vervult zijn. Neem hiervoor ruim de tijd.
 • Schrijf op wat je vandaag wilt gaan doen.
 • Dan is het tijd om jezelf klaar te maken voor de dag. Stap even lekker onder de douche, trek schone kleren aan en tut jezelf lekker op.
 • Tot slot nog even lekker ontbijten.
 • Dan is het tijd om te beginnen met hetgeen dat jij vandaag wilt bereiken of natuurlijk om de deur uit te stappen en vol goede moet naar het werk te gaan!

Twijfel je nog? Bekijk dan deze video, begin met een ochtendroutine en laat je dromen uitkomen!

Kijk eens om je heen in een gemiddeld kantoorpand. Waarschijnlijk draagt 99% van de mannelijke collega’s een overhemd. Ook vrouwen dragen blouses en dames overhemden. Niet verwonderlijk natuurlijk: overhemden zijn immers al eeuwenlang de standaard om zakelijk te dragen. En aangezien mannen graag van een functioneel cadeau houden: is het niet leuk om dan eens met collega’s een overhemd cadeau te doen? Nu is dat natuurlijk lastig: want welke maat, pasvorm of stof kies je? In deze blog geven we een aantal handige tips die het kopen van een overhemd voor een collega simpel maken. Zo ontvangt je collega, baas, manager of werknemer altijd een goed en mooi zittend overhemd.

Kies altijd voor kwaliteit

Iedereen houdt van kwaliteit. Kleding van slechte kwaliteit wordt naast minder mooi ook minder comfortabel bevonden. Kies dan ook altijd voor kwaliteit. Zo maak je je collega het meest blij. Overhemden kan je al kopen vanaf €30: echter is het een illusie om voor deze prijs top kwaliteit te verwachten. Onze tip: geef net een beetje extra uit (lees hier meer over kwaliteit). Met een bedrag vanaf €70 heb je altijd een top overhemd. Zo maak je iemand echt blij. Vooral als je het samen met je afdeling of andere collega’s geeft is €70 een bedrag dat zo bij elkaar gespaard is. Overhemden van kwaliteit zijn te herkennen aan de stofsoort en aan de afwerking. Hoe meer draden geweven zitten in het overhemd, des te beter de stofkwaliteit. De afwerking van het overhemd is gemakkelijk te herkennen: kijk eens naar de uitstraling van de manchetten of de boord. Overhemden van hoge kwaliteit zijn bijvoorbeeld Eton, Circle of Gentlemen, Emanuel Berg en Profuomo.

Kies de juiste maat

De juiste maat bepalen is iets lastiger. Een overhemd cadeau doen is immers een verrassing. Onze tip: vaak heeft een man een reserve overhemd op kantoor hangen. Kijk eens daarin welke maat. Of probeer het in een gesprekje te ontrafelen. Lukt dit niet of weet hij zelf zijn maat niet? Vraag dan eens of je hem mag opmeten. Meet dan zijn borst, taille en nek. Tel bij de omtrek van borst en taille 6-12 cm op. In de maattabel van het desbetreffende overhemd kan je dan eenvoudig de juiste maat vinden.

Bepaal de juiste pasvorm

Niets vervelender dan een te groot of te klein overhemd. Tegenwoordig zijn er meerdere pasvormen voor overhemden verkrijgbaar. Van slim fit, tot modern fit en van tailored fit tot regular fit. Voor ieder lichaamstype is wel een goede pasvorm verkrijgbaar. Om de pasvorm te bepalen kan je allereerst eens goed kijken naar de lichaamsbouw van jouw collega. Is hij erg afgetraind, en heeft hij dus geen buik? Kies dan voor een slim fit. In de praktijk is dit met een kantoorbaan lastig vol te houden. Vaak kan een licht getailleerde pasvorm dan veel beter staan: kies dan voor een modern fit of een tailored fit. En is jouw collega wat gezetter? Kies dan voor een rechte pasvorm: de regular fit of comfort fit. Dan zal het overhemd beter staan, dan als de knoopjes aan alle kanten openstaan.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Overhemden Specialist Overhemden.com

Een knoop in je buik, slecht slapen, hoge bloeddruk en een lusteloos gevoel. Chronische stress zuigt de levenslust uit je lijf. Gelukkig zijn er veel dingen die je direct kunt doen om jezelf te bevrijden van chronische stress.

Chronische stress – een bal in je maag
Het klinkt misschien raar uit de mond van iemand die zijn eigen tijd in kan delen en schrijft over gelukkig zijn – maar tot een paar jaar geleden had ik veel problemen met chronische stress. Sterker nog, ik heb er jaren mee geworsteld.

Ik liep continu rond met een soort bal in m’n maag. Ik was vaak gespannen. Soms sliep ik ontzettend slecht. Ik ontwikkelde zelfs vage klachten als spastische darm, chronische hyperventilatie en jeuk op rare plekken.

Eén keer kreeg ik zelfs zwarte vlekken voor mijn ogen tijdens een rondje met de hond, waardoor ik moest gaan zitten. Simpelweg omdat ik (vanwege de stress) verkeerd ademde.

De oorzaak van de stress was me lang niet duidelijk. En de symptomen waren niet altijd makkelijk te verhelpen. Met de hulp van een coach, diverse boeken en trial and error heb ik mijn chronische stress twee jaar geleden het raam uit gebonjourd. En in dit artikel deel ik mijn tips.

1. Zorg voor een gevoel van controle
Als je het gevoel hebt dat je weinig controle hebt over je leven, dan voel je je al snel angstig. En stress is gewoon een ander woord voor angst. Een sterker gevoel van controle geeft meer houvast, meer rust en vermindert chronische stress.

Zelf ben ik bijvoorbeeld best creatief. Een fijne eigenschap, maar ook uitdagend. Ik kan mezelf helemaal gek maken met allerlei leuke ideeën en projecten. Ik nam zo regelmatig te veel hooi mijn vork, waarna ik me overweldigd voelde.

Zo’n overweldigd gevoel veroorzaakt veel stress. En je kunt het voorkomen door:

 • Bij te houden welke projecten, taken en verplichtingen je op ieder moment op je bord hebt liggen. Als je ziet hoeveel je te doen hebt, ben je minder snel geneigd om er nog meer werk bij te nemen.
 • Harde keuzes durven maken. Soms moet je projecten en verplichtingen uit je leven snijden om vooruit te komen. Dat is soms moeilijk of pijnlijk, maar nodig om jezelf niet te overbelasten.
 • Minimalistisch te leven. Hoe minder zaken je in de gaten hoeft te houden in je persoonlijke leven, des te overzichtelijker alles wordt.
 • Je zaken goed te regelen. Soms kost het even tijd om je financiën, administratie, verzekeringen of abonnementen uit te zoeken. Maar die tijd krijg je dubbel en dwars terug in de vorm van een efficiënter leven met minder zorgen.
 • Een dagboek bij te houden. Door te reflecteren op je dagen krijg je meer grip op je leven.
 • Je huis op te ruimen. Minder rommel geeft je een kalm gevoel.
 • Je hebt niet altijd controle op je leven. Maar je kunt wel een gevoel van controle ontwikkelen door de chaos te organiseren. En dat gevoel is ontzettend waardevol om je kalm te voelen.

Minimalisme heeft mij geholpen om me kalmer te voelen. Bijvoorbeeld omdat ik veel minder geld uitgeef, maar ook omdat mijn huis en leven lekker opgeruimd zijn.

2. Neem meer tijd om te herstellen
Wanneer je werkt dan bouwt er stress op in je lichaam. Als je jezelf niet de mogelijkheid geeft om hiervan te herstellen, dan zal de chronische stress blijven opbouwen.

Na een intensieve werkdag moet je bij kunnen komen. Veel mensen maken de fout om hun leven helemaal vol te plannen met leuke activiteiten. Ik had er zelf een houtje van. Maar als je te weinig tijd krijgt om bij te komen dan worden leuke activiteiten zelf bronnen van stress.

Herstellen van stress kost tijd. Neem die tijd. Gun jezelf tijd om zonder schuldgevoel te lummelen, lekker te doen wat je zelf wilt.

3. Heb realistische verwachtingen van jezelf
Perfectionisme is een snelweg richting chronische stress. Als je altijd vindt dat je dingen perfect moet doen dan zul je jezelf continu teleurstellen.

Perfectionisme gaat vaak gepaard met faalangst. Dat merkte ik zelf ook. Ik wilde dingen dan perfect doen of niet doen. Maar omdat dingen nooit perfect gedaan kunnen worden, liep ik daar constant tegenaan. Dat resulteerde in uitstelgedrag, een lager zelfbeeld en een algehele neerwaartse spiraal in productiviteit en geluksgevoel.

Leef meer met de ‘just ship it’ mentaliteit. Gooi je werk in de wereld, ook als het niet perfect is. Doe het zo goed mogelijk en laat het dan los. Zo groei je sneller, voel je je minder onzeker en ervaar je minder stress.

4. Durf jezelf te zijn
Als je het gevoel hebt dat niet jezelf kunt zijn dan ervaar je chronische stress. Jezelf anders voordoen dan je bent kost ontzettend veel energie, en is een stressvolle bezigheid.

Niet alleen omdat je continu aan het acteren bent, maar ook vanwege de onderliggende aanname. Namelijk ”Ik ben niet goed zoals ik ben. Ik moet me anders voordoen om liefde en goedkeuring te kunnen ontvangen.”

Als je gelooft dat je het niet waard bent om van gehouden te worden dan durf je jezelf niet te laten zien. Dan durf je je niet kwetsbaar op te stellen, en zul je het moeilijk vinden om echt contact te maken met mensen.

Deze aanname gaat perfect hand in hand met perfectionisme. Met de overtuiging dat mensen alleen van je zullen houden als je perfecter bent dan je nu bent. Dat falen niet alleen zal leiden tot afkeuring van je werk, maar tot afkeuring van wie jij bent. En dat wil je voorkomen, en dus toon je nooit je ware zelf.

De afgelopen jaren heb ik mijn best gedaan om meer mezelf te worden. Niet alleen door mijn zelfvertrouwen te vergroten (tip 5), maar ook door mezelf vaker kwetsbaar op te stellen.

En dat is ook meteen de oplossing. Jezelf stap voor stap kwetsbaar opstellen. Steeds als je dit doet maak je dieper contact. En steeds als je merkt dat dit goed afloopt, verzamel je iets meer moed om het opnieuw te doen.

5. Verminder onzekerheid
Als je in het algemeen erg onzeker bent zal je leven sowieso erg stressvol zijn. Door de negatieve gedachtepatronen die ik hierboven omschrijf zal je zelfvertrouwen alleen maar verder afnemen.

Door direct te werken aan je zelfvertrouwen – bijvoorbeeld met behulp van mijn gezellige online cursus – zal je chronische stress afnemen. Je zult leren om meer van jezelf te houden. Hierdoor krijg je een sterker gevoel van controle, word je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen en ga je je acties los zien van wie jij bent.

6. Voel je hoopvol over de toekomst
Als je het gevoel hebt dat de toekomst slechter wordt dan vandaag dan nodig je chronische stress uit in je leven.

De toekomst is beïnvloedbaar, maar niet alles ligt binnen jouw macht. Je kunt je elke dag druk maken over de dingen die je in de krant leest (internationale spanningen, oorlogen, klimaatverandering, politieke onenigheid, misdaden) maar je kunt in je eentje vaak weinig aan die zaken veranderen.

Wat je wel kunt doen is je aandacht richting je eigen leven trekken. Je kunt je richten op de dingen die jij kunt doen om de toekomst beter te maken. Door minder nieuws te volgen en bijvoorbeeld liefde te verspreiden onder de mensen in jouw omgeving.

Dit is voor mij een belangrijk kantelpunt geweest. Ik voelde me gefrustreerd dat ik de wereld niet kon veranderen zoals ik wenste. Gaandeweg besefte ik dat ik het beter dicht bij mezelf kon houden. Door zelf te leven zoals ik wil leven, kan ik anderen inspireren om hetzelfde te doen.

Oftewel – Ghandi had gelijk.

7. Leef meer in je lichaam, minder in je hoofd
Je brein is gereedschap, het is niet je bewustzijn.

Veel mensen lopen de hele dag in gedachten verzonken. Dat kost niet alleen ontzettend veel energie, het veroorzaakt ook chronische stress.

Continu denken is niet gezond. En constant je brein prikkelen met informatie maakt je onrustig en ongelukkig.

Neem meer tijd om simpelweg te ‘zijn’. Om je aandacht te verplaatsen naar het moment. Ga even mediteren, gebruik een mindfulness app of doe simpelweg even niets.

Ik laat mijn iPhone tegenwoordig in mijn zak als ik in de trein zit. We hebben de televisie de deur uit gedaan en ik ben vaker gaan mediteren. Het lukt me steeds beter om minder te denken en meer te zijn.

In het begin is het lastig, dat klopt. En het voelt vaak nutteloos. Maar al na een paar dagen merk je dat het alles behalve nutteloos is. Je begint te merken dat je hoofd kalmer wordt, dat je gedachten scherper worden. En je begint te beseffen dat je gedachten hebt en niet je gedachten bent.

8. Beweeg regelmatig
Ik ga dit niet ingewikkelder maken dan het is. Als je regelmatig redelijk intensief beweegt voor minimaal een halfuur dan zal je chronische stress aanzienlijk verminderen.

Hardlopen, fietsen, stevig wandelen, zwemmen, roeien, noem het maar op. Doe het minimaal 2-3 keer per week en merk hoe je stress niveau veel beter in balans blijft.

9. Speel meer
Er zijn een aantal wetenschappers die stellen dat alle bovenstaande tips irrelevant zijn. En ik ben het met ze eens. Als je vaker speelt, dan kun je al het bovenstaande negeren. Sterker nog, met spelen kunnen je mogelijk burn-out en angststoornissen versneld oplossen en voorkomen.

Tikkertje spelen. Voetballen met vrienden. Van de duinen rollen. Lasergamen, spelletjesavond met vrienden, apenkooien, stoeien en ga zo maar door.

Het liefst iets actiefs (vanwege de beweging) en het liefst met leuke andere mensen (niet virtueel, maar met echte mensen). De meeste mensen worden behoorlijk serieus zodra ze volwassen zijn. Het leven draait om verantwoordelijkheden, geld, prestatie, status en ego. Wanneer we spelen laten we al die dingen achter ons, en maken we simpelweg plezier.

En plezier hebben is ontzettend krachtig. Dus omarm je kinderlijke kant.

Chronische stress oplossen
Chronische stress is een sluipmoordenaar. Dat klinkt eng – totdat je beseft dat je zelfs een sluipmoordenaar gewoon een trap in de ballen kunt geven.

Wees meer jezelf, vergroot je zelfvertrouwen, leef in het moment, zorg goed voor je lichaam en speel meer. Zo verminder je niet alleen je chronische stress – je maakt tegelijkertijd je leven een stuk leuker.

Bron: SoChicken.nl

Een hond op het werk, casual kleding, een gekke vergaderruimte, dit soort ‘lifestyle voordelen’ bij kleine bedrijven dragen bij aan een informele sfeer die als aantrekkelijk wordt gezien door talent. En het werkt, zo blijkt uit onderzoek van Randstad. Gemiddeld geeft 83% van werkend Nederland aan dat dergelijke lifestylevoordelen plezierig zijn en 68% vindt ze ook nuttig. Jongeren zijn zelfs nog meer overtuigd (90%). 34% ziet het dragen van casual kleding als een kenmerk van de ideale werkplek. Voor 15% zou het meenemen van de hond ideaal zijn. Het zijn vooral start-ups die steeds aantrekkelijker worden voor talent. De grote bedrijven lopen hierin achter en hebben het moeilijk om de juiste mensen binnen te halen. Meer dan de helft van werkend Nederland is van mening dat de meeste grote Nederlandse bedrijven of corporates een cultuur hebben die niet meer aansluit op de wensen van jonge werknemers en starters.

In een aantrekkende arbeidsmarkt wordt het voor werkgevers moeilijker het juiste talent te werven. In de war-for-talent speelt de ideale bedrijfscultuur en het bijpassende arbeidsimago een steeds grotere rol. Randstad deed onderzoek onder een representatieve steekproef van ruim 1.900 Nederlandse werkenden om te peilen wat ze belangrijk vinden in hun werk en hun percepties over corporates, MKB en microbedrijven. Dit onderzoek is gedaan in aanloop naar de jaarlijkse Randstad Awards voor de aantrekkelijkste werkgevers van Nederland.

Hippe werkplek versterken creativiteit en samenwerking
Grote bedrijven moeten concurreren met kleine, jonge bedrijven als het gaat om het aantrekken van digitale experts en zakelijke talenten. Het is de startup-cultuur die het verschil maakt. Een hippe werkplek met lifestyle elementen bevordert de samenwerking (26%), zorgt voor minder ziekteverzuim (18%), verhoogt de productiviteit (19%) en geeft meer creativiteit (30%). Grotere bedrijven worden niet gezien als de plek waar de juiste werksfeer wordt gevonden. Slechts 1 op de 10 werknemers verwacht passie en bezieling te vinden bij grote bedrijven. Het MKB lijkt garant te staan voor innovatieve werkcultuur en de beste balans tussen werk en privé. Kleinere bedrijven scoren relatief het hoogst op directe impact op de toekomst van het bedrijf. Bij start-ups voelen werknemers zich al snel belangrijk en krijgen ze snel verantwoordelijkheid. Verder spreekt de relaxte sfeer, de platte structuur en de creatieve werkomgeving van start-ups jonge mensen aan.

Betekenisvol werk
Betekenisvol werk is een factor die belangrijk is en blijft voor zowel de jonge technische expert als de ervaren professional, zo blijkt ook uit het onderzoek. Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt Randstad Groep Nederland: “Talent is van essentieel belang voor elke organisatie. Om talent aan te kunnen trekken en een aantrekkelijke werkgever te zijn is het bieden van betekenisvol werk een belangrijke factor. Dat een werkgever daarnaast massages regelt of een hippe coffeebar inricht is dan mooi meegenomen. Het gaat erom de ideale mix te vinden die passen bij de identiteit van de organisatie. Grote bedrijven kunnen wat dat betreft veel leren van start-ups.”

De Randstad Award en de Talent Award voor start-ups
De Randstad Awards worden 19 april aanstaande uitgereikt aan de relatief aantrekkelijkste werkgevers van Nederland. In Nederland zijn dit jaar 15.300 respondenten tussen de 18 en 65 jaar bevraagd door onafhankelijk onderzoeksbureau ICMA. Nieuw in deze editie is het uitreiken van de Talent Award. Er zijn in totaal 10 start-ups genomineerd, daarvan pitchen de overgebleven 3 start-ups tijdens het event.

De kop is er af, de eerste interne overleggen hebben we gehad en het gaat weer een lekkere drukke week worden! Hoe ga ik deze doorkomen?

Iedereen heeft zo zijn eigen manieren en trucjes om de drukte aan te kunnen. Voor de één is dat een lijstje maken en de todo’s per dag op schrijven. Voor de ander is dat niet plannen maar gewoon de stapel aanvallen en van boven naar beneden afwerken.

Wat werkt voor mij?
Een drukke week vind ik helemaal geen punt, lekker juist, flink er tegen aan geeft ook veel voldoening!

Maar …. ik moet wel goed voor mezelf zorgen.

 1. Op tijd, goed + gezond eten is voor mij belangrijk.
 2. Op tijd naar bed en een goede nachtrust zorgt voor goede energie overdag.
 3. Op z’n tijd sporten en even flink je lijf uitdagen.
 4. Beloon je zelf en stel iets in het vooruitzicht waar je naar uit kunt kijken.
 5. En ik maak toch altijd een lijstje, niet voor de dag maar wel wat er deze week écht MOET gebeuren.

 

Er zijn altijd zaken die iets minder belangrijk zijn dus prioriteiten stellen is echt een kunst.

Ik ben erg benieuwd wat voor jou werkt? Deel het op onze LinkedIN groep van Directiesecretaresse.nl!

Wat wil ik met mijn leven? Goede vraag. En het antwoord blijkt vaak lastig te vinden. Dwaal je rond in een quarter-life crisis? Gebruik dan deze tip om jezelf in beweging te krijgen.

De quarter-life crisis vraag: wat wil ik met mijn leven?
Waarom is het zo lastig om het antwoord op die vraag te vinden? Simpel. Als je 150 jaar geleden geboren was en je vader was boer, dan werd jij boer. Of als je moeder het huishouden runde, dan werd jij huisvrouw. Makkelijk zat.

Maar nu is het niet zo makkelijk, vandaar die quarter-life crisis van je.

 • Er zijn duizenden beroepen die je kunt uitoefenen. Probeer daar maar eens een keuze in te maken.
 • Er is een heel internet vol met mogelijkheden. Je wordt continu geconfronteerd met al die mogelijkheden. En je kunt hier vrijwel alles leren.
 • We zijn individualistischer, we zijn op zoek naar iets dat echt bij ons past.
 • We zoeken werk dat ons niet alleen voorziet van inkomen, maar ook van voldoening.
 • We willen ook tijd, ruimte en energie hebben om onszelf te ontplooien. Tijd voor bezinning, sport, gezond eten, mediteren, hobbies, etc.

Zoveel keuze. Geen wonder dat zoveel mensen rond de 20-30 in de war raken en een quarter-life crisis krijgen. Ik heb zelf een kleine quarter-life crisis gehad een paar jaar geleden. En ik zie dat veel mensen van mijn leeftijd worstelen met hun eigen quarter-life crisis. Het is keuzestress.

Als je bent zoals ik, dan heb je al moeite met knopen doorhakken in de supermarkt. Laat staan met dit soort levensbepalende keuzes. Dus hoe kom je sneller vooruit? Hoe laat je die irritante quarter-life crisis achter je?

Maak het simpel voor jezelf
Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Want hoewel er veel mogelijkheden zijn, vallen de meeste mogelijkheden direct af.

Ik ben dol op schrijven, technologie en persoonlijke ontwikkeling. Dus ik ga niet in de bouw werken. Of in de zorg. Of op een offshore platform. Dus dat valt af. Dat scheelt een hoop keuzestress.

En verder?

Stel jezelf eens de volgende twee vragen:

 1. Waar ben ik goed in?
 2. Wat vind ik leuk om te doen?

Maak gewoon 2 ‘anti quarter-life crisis lijsten’. En laat ze niet van elkaar afhankelijk zijn. Misschien ben je goed in hout bewerken maar ben je dol op trampoline springen (je bent niet de enige). Schrijf dat dan gerust allebei op.

Maak het minder over jezelf
En nu pak je je 2 ‘anti quarter-life crisis lijsten’ erbij en ga je een stap verder.

Het hele ‘wat wil ik met mijn leven’-dilemma wordt een stuk makkelijker en lichter als je het anders formuleert. Als je het minder laat draaien om jou, en meer om de mensen om je heen.

Vraag jezelf af hoe je kunt bijdragen. Hoe je mensen kunt helpen. En kijk eens wat voor antwoorden er naar boven komen.

Hoe kun jij anderen tot dienst zijn? Hoe kun je jouw goede eigenschappen (lijst 1) en interesses (lijst 2) combineren om levens te verbeteren? Om de wereld een betere plek te maken, op kleine of grote schaal?

Bijdragen maakt je leven mooier
Helpen en bijdragen zijn per definitie zinvolle activiteiten. Niet alleen geeft het je een gevoel van voldoening, het helpt je ook je ego te verkleinen. Je zet jouw capaciteiten in dienst van anderen. Daardoor kom je jezelf tegen, en word je nederiger en wijzer.

Hoe meer ik besloot dat ik schrijf om mensen te helpen, des te leuker het werd. Des te meer voldoening ik eruit haalde en des te minder diep mijn quarter-life crisis werd. Het is leuk om anderen te helpen – altijd maar jezelf helpen verveelt snel.

Helpen hoeft trouwens niet te betekenen dat je voor niets werkt. Sterker nog, de meeste mensen helpen in ruil voor een inkomen. Als jij mensen kunt helpen met geweldige dienstverlening, een goed product of een prachtig kunstwerk, dan kun je daar gewoon voor vergoed worden. Mensen betalen graag voor oplossingen.

En wees niet bang om dingen te doen voor jezelf. Je kunt mensen beter van dienst zijn als je goed in je vel zit. Het draait niet om offeren, het draait om bijdragen. Dus als je eerst op reis moet om jezelf beter te leren kennen, doe dat dan. Als dat je helpt om een betere bijdrage te leveren aan levens van anderen, go for it.

Stop dus met jezelf af te vragen wat je wil met je leven. En bedenk hoe jij de wereld tot dienst kunt zijn. En begin gewoon ergens. Begin met dat wat je het leukste lijkt, en test het uit. Je weet pas of het iets voor je is als je het probeert.

Door je te richten op bijdragen maak je het vraagstuk makkelijker voor jezelf en is de kans groter dat er een bevredigend antwoord uit komt. En zo reken je sneller af met je quarter-life crisis.

Dus, hoe kun jij helpen?

Bron: Jelle Hermus van SoChicken.nl