Thema

Linked In

Thema

Net als miljoenen andere mensen heb jij waarschijnlijk ook een LinkedIn profiel. Maar is jouw profiel nog wel up-to-date? Kunnen potentiële klanten of werkgevers in een oogopslag zien wie jij bent en wat jouw toegevoegde waarde is? Graag delen wij deze 7 stappen om jou te helpen jouw LinkedIn profiel te professionaliseren

Profielfoto: De profielfoto is het eerste wat iemand van jou ziet. Realiseer daarom goed hoe belangrijk het is om een goede foto te maken. Denk in ieder geval aan een rustige achtergrond, een goede kwaliteit en een toegankelijke uitstraling

Headline: Dit is de plaats waar jij jezelf in één zit moet verkopen! Kies daarom voor een korte omschrijving waarmee jij jezelf duidelijk positioneert en jouw toegevoegde waarde direct zichtbaar is. Vertel waar jij voor staat en wat jou sterke punten zijn.

Samenvatting: Bij de samenvatting kan je dieper ingaan op de headline. Op deze plaats kan jij jezelf profileren, een belofte doen, jouw ervaringen en bereikte doelen delen en jouw onderscheidende punten benoemen. Maar een samenvatting moet natuurlijk ook aanspreken, schrijf daarom de samenvatting op een leuke en toegankelijke manier die niet te zakelijk is.

Vaardigheden: Om mensen inzicht te geven in jouw talenten kan je bij vaardigheden alles aanvinken wat jij kan. Laat andere mensen jouw vaardigheden bevestigen om het extra kracht te geven

Aanbevelingen: Heb je een goede samenwerking met iemand gehad, vraag diegene dan om een aanbeveling te schrijven.

Diploma’s en certificaten: Ondanks dat werkervaring het belangrijkste is, zijn diploma’s en certificaten ook belangrijk. Benoem alle behaalde diploma’s en certificaten. Het staat ook goed om regelmatig een certificaat toe te voegen, dit kunnen bijvoorbeeld korte cursussen/workshops zijn of een BHV cursus zijn.

Wees actief: Ben je actief op Facebook? Wees zeker ook zo actief op LinkedIn. Door actief te zijn stijgt het bereik van jouw pagina enorm. Je bereikt op deze manier veel meer potentiële klanten en werkgevers

Verander je lange maar vooral nietszeggende LinkedIn URL in een korte maar persoonlijke URL. De aangepaste URL bestaat dan alleen uit jouw voor- en achternaam. Makkelijk te onthouden en goed leesbaar op je c.v.

Het aanpassen van jouw LinkedIn URL is zo gedaan, volg onderstaande stappen.

  1. Log in bij LinkedIn
  2. Ga linksboven naar ‘Profiel’
  3. Klik op ‘Profiel bewerken’
  4. Onder jouw foto staat de huidige URL. Klik op het tandwieltje naast jouw huidige URL.
  5. In de rechterkolom verschijnt de tekst ‘URL van uw openbare profiel’. Klik op ‘+ Aangepaste URL maken’
  6. Wijzig nu je URL door jouw voor- en achternaam aan elkaar vast te schrijven. Gebruik hierbij geen leestekens (mocht de URL met jouw voor- en achternaam al bestaan, zet dan bijvoorbeeld het cijfer 1, jouw geboortejaar e.d. achter jouw naam)
  7. Klik op ‘opslaan’

Een foto zegt meer dan 1.000 woorden. Plaats daarom niet zomaar een foto op jouw LinkedIN account, maar kies zorgvuldig een foto uit. Een selfie op het strand is natuurlijk erg leuk, maar niet geschikt voor een zakelijk account.

Een goede, zakelijk foto voldoet aan de volgende 9 punten:

  • Maak een duidelijke en scherpe foto
  • Zorg dat de foto niet te dichtbij, maar ook niet te ver weg gemaakt wordt.
  • Het gezicht moet centraal zijn op de foto
  • Vermijd een afleidende achtergrond, alle aandacht moet namelijk op het gezicht gericht zijn
  • Zet de flits uit
  • Zorg voor een open houding
  • Lach op de foto, een lachend persoon wordt meer gegund
  • Kies een foto waar jij alleen op staat. Een afgesneden foto komt niet professioneel over, vooral niet als het oor van de andere persoon nog half zichtbaar is
  • Maak regelmatig een nieuwe foto, zodat de foto up-to-date is

Een goede zakelijke foto is van groot belang, hiermee maak je namelijk een eerste indruk en kan je je onderscheiden van anderen.

Heb jij op jouw LinkedIn pagina keurig alle functies genoemd, enkele internet linken vermeld en was het dat wel zo ongeveer, dan kan jouw LinkedIn pagina wel een opfrisbeurt gebruiken!
LinkedIn is jouw online visitekaartje en zou een weerspiegeling moeten zijn van jou! Als een opdrachtgever of iemand anders jouw pagina bezoekt, moet de informatie die hij daar van jou vindt van toegevoegde waarde zijn. Jouw naam en bedrijf waar jij werkt heeft hij waarschijnlijk al. Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw LinkedIn pagina van succesvol en van toegevoegde waarde voor degene die hem bekijkt wordt!

Deel informatie die voor de doelgroep interessant is
Degene die op jouw LinkedIn pagina kijken, zijn waarschijnlijk op zoek naar informatie van jou die ze nog niet bezitten. Zorg er daarom ook voor dat je deze ‘extra’ informatie ook geeft.
Functies: Noem niet alleen maar de functie die je binnen je werk uitoefent, maar zet hier ook een beschrijving bij van de werkzaamheden die jij uitvoert en de verantwoordelijkheden die jij hebt!

Laat zien wat je gedaan hebt
Laat zie waar je trots op bent! Heb je op je werk een steengoede presentatie gehouden, een diepgaand onderzoek of kwalitatief een super goed artikel geschreven, plaats dit dan op jouw LinkedIn pagina. Hiermee laat je de buitenwereld zien waartoe jij in staat bent en wat ze van jou kunnen verwachten.

Persoonlijke uitnodiging
“Ik wil u graag toevoegen aan mijn professionele netwerk op LinkedIn.” Verstuur jij ook altijd deze standaard en niet persoonlijke uitnodiging? De kans dat een nieuwe connectie, die jij persoonlijk niet zo goed kent, jouw uitnodiging accepteert is meteen een stuk kleiner. Vergroot je kans om geaccepteerd te worden door kort te noemen waarom jij diegene aan jou lijst wil toevoegen en waarvan je diegene kent.

Succes met het opfrissen van jouw LinkedIn pagina en vergroot je kansen op meer connecties en een betere eerste indruk bij degene die jouw pagina bezoeken!

“Everybody is a friend” lijkt soms wel het motto in de VS om social friendships op Facebook en Linkedin aan te gaan. Niet gek dan ook dat het gemiddeld aantal 1e graads Linkedin connecties in de VS op 345 ligt (bron: Q&A mei 2012). Uit ons onderzoek blijkt dat we in Nederland gemiddeld 282 connecties hebben, goed voor een plaats in de subtop. Maar met wie connecten wij dan in Nederland? 

Lees verder: Richard van der Blom, Hoe connecten Nederlanders op LinkedIn?, Marketingfacts.nl, juli 2012