Thema

Anti-stress

Thema

Werken op kantoor, omringd door je collega´s, kan ontzettend leuk zijn. Maar soms moet je gewoon even je neus uit je werk halen om je energie te hernieuwen. Met deze vijf tips zorg je ervoor dat je collega´s kunnen ontspannen én dat de productiviteit omhoog schiet!

Voetbaltafel

Een voetbal- of tafeltennistafel als je de ruimte hebt en anders gewoon een dartbord: even wat afleiding van je werk en daarnaast een perfecte manier om je collega´s even de baas te zijn! Tal van bedrijven hebben er één. Sommige kantoren hebben zelfs een bedrijfscompetitie georganiseerd. Het zorgt voor saamhorigheid, afleiding én ontspanning, wat resulteert in een goede werksfeer en een verhoogde productiviteit.

Source: Pexels

Fitness

Toegegeven: niet elk bedrijf heeft de financiële of logistieke middelen om een fitnessruimte aan te leggen. Maar er zijn tal van sportscholen die bedrijfsabonnementen aanbieden. Wie actief bezig is, zet zijn hersenen in beweging. Een uurtje sporten voor het werk kan daarom gunstige effecten hebben op het humeur, de concentratie en productiviteit van een werknemer. En als je fitness te duur vindt, kan je altijd nog met zijn allen gaan hardlopen, toch?

Computerspelletjes

Velen van ons vinden ontspanning in het spelen van videospelletjes op de Playstation of Xbox. Even afleiding zoeken in een computerspelletje kan goed werken om je even af te sluiten van het werk, zoals je hier kunt zien. Videospelletjes stimuleren daarnaast de hersenen op dezelfde manier als sporten dat doet. Daarnaast kan je het met een systeem als de Wii ook nog eens combineren met beweging, en je kan ook hierbij een bedrijfscompetitie organiseren.

Source: Pexels

Bedrijfshond

Voordat je nu vol enthousiasme je Sint Bernard mee naar kantoor sleept, is het handig om even te checken of niet een van je collega´s allergisch is voor huisdieren. Maar als iedereen ermee kan leven, valt het zeker te overwegen om je hond (of kat) eens mee te nemen naar kantoor. Bewezen is dat honden stress bij mensen kunnen verlagen: zo zijn er zelfs luchthavens waar mensen met vertraging op hun vlucht hun frustraties kunnen laten wegebben door het knuffelen van een hond. En zo komt je hond ook nog eens de deur uit!

VrijMiBo

Een goede tip voor ontspanning en afleiding, maar zorg ervoor dat je deze voor het laatste moment van de week bewaart. De vrijdagmiddagborrel is een traditie bij veel bedrijven en een uitstekende manier voor collega´s om nader tot elkaar te komen en elkaar op een wat lossere manier te leren kennen. Het zal je productiviteit niet gelijk vergroten, maar een goede verstandhouding met collega´s zorgt voor een betere sfeer op kantoor – en dat zorgt weer voor betere resultaten.

Source: Pexels

De baan van (directie)secretaresse is een hectische en drukke baan. Handig om wat tips en tricks te hebben om je aan je planning te houden en zo de taken die je op een dag moet uitvoeren ook af kunt maken.

  1. Maak aan het begin van de dag een lijstje met de taken die er voor die dag op de planning staan. Geef hier ook prioriteiten aan, zodat je weet waar je mee moet beginnen en welke zaken er eventueel doorgeschoven kunnen worden naar de volgende dag. Door een overzichtje te maken creëer je rust in je hoofd en zorgt dat je veel efficiënter kunt werken
  2. Zorg dat de gemaakte planning ook realistisch is. Wanneer dit niet het geval is werkt het demotiverend waardoor de taken als een nog zwaardere last op je schouders rusten en je hierdoor juist minder dan meer werk kunt verzetten.
  3. Plan je dag niet helemaal tot de laatste minuut in. Een werkdag kent altijd onvoorziene werkzaamheden die tussendoor komen. Door wat ruimte hiervoor in te plannen voorkom je dat bij 1 extra taak gelijk je hele planning in de soep loopt
  4. Plan ook regelmatig een pauze in. Door even van je werkplek te gaan en bijvoorbeeld even en frisse neus te halen tijden wandeling verruim je de geest en zul je weer fitter aan een volgende taak beginnen. Tegenwoordig zijn er zelfs horloges waar je een melding op kunt krijgen dat je even moet gaan staan of een pauze in moet lassen. Kijk voor een mooi aanbod aan horloges op Horloge.be
  5. Tot slot. Streep de taken die je klaar hebt direct van je lijstje. Dit werkt motiverend. Je ziet de werkzaamheden afnemen en dit zorgt voor extra energie voor de volgende opdracht!

Of je nu net je studie hebt afgerond en aan een baan begint, of al jaren op kantoor werkt, een negen-tot-vijf sleur ligt altijd op de loer. Beginnen jouw dagelijkse taken een routine te worden en dagen deze jou misschien niet meer uit? Wellicht wordt het dan tijd voor een babbeltje met je leidinggevende, want niemand wordt vrolijk van een werksleur.

Het komt helaas geregeld voor dat men met een onbevredigd gevoel van werk naar huis gaat. Dit kan komen omdat jij bijvoorbeeld al erg lang een bepaalde functie bekleed, maar ook omdat je bijvoorbeeld te weinig afwisseling in je werkzaamheden hebt. Er kunnen tal van redenen zijn waarom jij in een werksleur belandt. Feit is wel dat men tegenwoordig tot zijn 67e door moet werken. Een langdurige werksleur in deze periode kan erg vervelend zijn.

Bevind jij je in een werksleur en kan je wel wat afwisseling gebruiken? Wellicht zijn onderstaande tips dan wat voor jou.

Praat met je leidinggevende

De belangrijkste tip en tevens vaak de eerste stap, is om met je leidinggevende te gaan praten. Breng hem/haar op de hoogte van jouw werksleur. Een goede leidinggevende kijkt samen met jou naar een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een uitbreiding van je takenpakket. Wellicht heeft jouw leidinggevende wel nieuwe uitdagende taken voor jou.

Daag jezelf uit en stel doelen

Probeer tevens niet de schuld altijd bij iemand anders te leggen, maar ga ook eens bij jezelf na wat je beter zou kunnen doen. Stel jezelf bijvoorbeeld concrete doelen en daag jezelf uit. Probeer de kwaliteit van je werk omhoog te tillen en daag jezelf uit om meer gedaan te krijgen in een bepaald tijdsbestek. Het halen van bepaalde doelen zal je een beter gevoel over jezelf geven.

Werk aan de werksfeer

Hoe is jouw band met je collega’s? Een goede werksfeer zorgt er namelijk voor dat je met meer plezier naar je werk gaat. Deze werksfeer wordt vaak voor een groot gedeelte bepaald door je collega’s. Het investeren in de banden met je collega’s kan daarom helpen om met meer plezier naar je werk te gaan.

Denk eens aan een stagiair(e)

Lijkt het jou tof om jouw kennis over te dragen op een ander? Denk dan eens aan stagebegeleiding! Een stagiair(e) geeft niet alleen een frisse nieuwe kijk op het bedrijf, maar geeft jou ook een uitdagend werkpakket. Een stagiair(e) zorgt voor wat afwisseling in jouw dagelijkse werkzaamheden en kan jou veel voldoening brengen. Het plaatsen van een vacature voor een stagiair(e) kun je doen op websites als bijvoorbeeld www.stagemotor.nl.

Jij bepaalt zelf of je werk uitdagend genoeg is, of niet. Bovenstaande tips zijn daarom geen garantie voor succes, maar ze zijn zeker het proberen waard!

Vind je het moeilijk om je werk los te laten op vakantie en helemaal te ontspannen? Een vakantie is juist bedoeld om te ontspannen en alle stress van thuis en werk even helemaal los te laten. Met deze tips ben jij helemaal ontspannen op vakantie

Goede overdracht

  • Draag de verschillende taken over aan verschillende collega’s zodat iedereen een deel overneemt. Maak waar nodig overdracht documenten met daarin wat er wanneer moet gebeuren en hoe er ingespeeld moet worden op diverse situaties.
  • Communiceer met grote klanten dat jij wegens vakantie niet bereikbaar bent tot een bepaalde datum. Bij noodgevallen of belangrijke vragen kunnen ze contact opnemen met …
  • Auto-reply je e-mailadres. Zet hierin dat je niet bereikbaar ben tot … Het is slim om je auto-reply 1 dag later in te stellen dan dat jij terug bent. Zo heb je de eerste dag even tijd om alles bij te werken.

Breng al jouw collega’s op de hoogte dat jij met vakantie bent en je dus (per mail en telefonisch) niet bereikbaar bent.

Heb je projecten lopen, probeer deze dan zoveel mogelijk af te sluiten voordat je met vakantie gaat

Ervaar je toch stress op vakantie? Ga ondanks de stress niet je mail of telefoon checken maar probeer alles van je af te schrijven. Schrijf op waar je mee zit en waarom. Maak bijvoorbeeld een to-do lijstje waar je mee kunt beginnen als je terug bent van vakantie.

Discipline en wilskracht helpen je succesvol te zijn. Discipline is een belangrijke fundamentele gewoonte die je helpt succesvoller en gelukkiger te worden. Hier 5 praktische tips op meer discipline te ontwikkelen.

Discipline is een belangrijke eigenschap
Je wilt afvallen, je eet een zak M&M’s leeg. Je wilt je doelen bereiken, je hangt rond op Facebook. Als je weinig discipline hebt dan kom je lastig vooruit in het leven. Het lijkt of je jezelf niet in de hand hebt en dat kan behoorlijk frustrerend voelen.

Discipline helpt je het leven vorm te geven dat jij voor ogen hebt. Het helpt je de dingen te doen die nodig zijn voor je toekomstige succes, ook al heb je er nu geen zin in. Hoe meer discipline je hebt, des te makkelijker je je leven kunt veranderen.

Wil jij graag meer discipline ontwikkelen? Hieronder vind je 5 praktische tips.

1. Besef dat je wilskracht kunt trainen
Discipline is als een spier. Je kunt je wilskracht vergroten door het te trainen en het verkleinen door het te verwaarlozen. En net als bij een spier kun je je wilskracht uitputten. Dat wil zeggen, je hebt per dag een beperkte hoeveelheid discipline tot je beschikking.

Als je meer discipline wilt opbouwen dan is het belangrijk dat je je wilskracht ontwikkelt. Dat je het traint, iedere dag opnieuw. Dat doe je door jezelf te pushen om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt.

Dat klinkt vervelend en moeilijk, en dat is het ook. Maar het wordt makkelijker en steeds minder vervelend. En bovendien heeft meer discipline op de lange termijn enorme voordelen. Meer voordelen dan lui zijn.

2. Geef jezelf kleine overwinningen
Oké, hoe train je dan je wilskracht op een makkelijke manier? Simpel: je traint je wilskracht door jezelf kleine overwinningen te gunnen. Je ziet dat de trap een stofzuigbeurt kan gebruiken en je hoort jezelf denken: “Dat doe ik later wel”. Als je op zo’n moment jezelf pusht om de stofzuiger te pakken dan heb je een kleine overwinning geboekt.

Of als je rondhangt op Twitter terwijl je eigenlijk iets nuttigers wilt doen. Je kleine overwinning is in zo’n geval het afsluiten van Twitter, en aan de slag gaan met die nuttige taak.

De hele dag door kun je kleine overwinningen boeken. Kleine momenten van discipline die je helpen je wilskracht te ontwikkelen. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om jezelf iets te laten doen waar je geen zin in hebt. En je zult het steeds leuker vinden. Want een leven met meer discipline is uiteindelijk leuker, luchtiger, bevredigender en makkelijker dan een leven vol luiheid en uitstelgedrag.

3. Oefen je gedrag in je hoofd
Sta je voor een vervelende taak die je het liefst voor je uit zou schuiven? Lukt het niet om jezelf te pushen? Sluit dan even je ogen, en visualiseer hoe je ondanks deze weerstand tóch aan deze taak begint.

Maak het zo echt mogelijk voor jezelf. Voel hoe je handen over het toetsenbord gaan, of zie hoe je grijpt naar het keukenkastje om de toiletreiniger te pakken. Als je in je hoofd ‘repeteert’ zul je merken dat de weerstand om aan de slag te gaan kleiner wordt.

4. Onderhandel met jezelf
Soms zit ik niet echt in de flow om te schrijven. Dan wil ik een artikel afronden, maar laat ik me steeds afleiden door gedachten en andere prikkels. Op zo’n moment is het makkelijk om de handdoek in de ring te gooien en te stoppen. Maar het is bijna net zo makkelijk om mezelf even te pushen om tóch verder te gaan.

Het is heel eenvoudig. Er komen gedachten in je naar boven die je van je werk willen houden. Gedachten die je overhalen om iets leukers, iets eenvoudigers te doen. Je kunt eraan toegeven, maar dan zul je niet echt vooruit komen. Je kunt ze ook uitbannen, maar dan zal het steeds moeilijker worden omdat je wilskracht per dag beperkt is.

Wat veel beter werkt is onderhandelen. Als je merkt dat je graag op de bank wilt liggen, maak dan gewoon een deal met je ‘luie zelf’. “Oké, als dit artikel gepubliceerd is ga ik even op de bank liggen.” Prima, en weer door. Je zult merken dat je automatisch minder wordt afgeleid door je luie gedachten, en dat het je nauwelijks moeite kost om aan het werk te blijven.

5. Maak het onpersoonlijk
Mensen met discipline doen wat ze moeten doen, ook al hebben ze er geen zin in. Vervelende dingen doen is moeilijk als je al je taken persoonlijk maakt. Betrek je werk niet zo sterk op jezelf. Zie jezelf als een persoon die taken verricht, meer niet. Sommige taken die heel vervelend, moeilijk en uitdagend lijken kosten soms maar een paar minuten.

Dat telefoontje waar je tegenop ziet, in 3 minuten gefixt. Die irritante brief opsturen naar de verzekeraar: 5 minuten. Een lijstje maken ter voorbereiding op een moeilijk gesprek: 4 minuten.

Probeer je taken los te zien van je emoties, angsten en voorkeuren. Als het moet gebeuren, doe het dan gewoon. Een taak is gewoon een taak. Sommige taken zijn leuk, sommige taken zijn saai. Maar vaak zijn ze zo voltooid als je het niet zo persoonlijk maakt.

 

Bron: Sochicken.nl

Natuurlijk wil je gewoon lekker kunnen werken met hier en daar wat gezonde hectiek en spanning. Maar stress en haast dat willen we natuurlijk niet. Want stress kan fysieke en psychische klachten veroorzaken en het verlaagd je lichamelijk en emotionele afweer. Kortom, stress maakt je ziek. Als je eenmaal in de ‘stress-ziekte’ zit kom je er ook niet zomaar uit.

Tips tegen stress komen we vaak tegen, er zijn dan ook allerlei verschillende tips om stress te verminderen. Alleen moet je dan vaak je levensstijl omgooien of veel tijd in oefeningen steken. Nu begrijpen wij dat je al secretaresse vaak druk bent en je niet direct tijd hebt om nieuwe, vaak tijdrovende gewoontes in je leven toe te passen. Om die reden zijn wij op zoek gegaan naar 5 goede, maar niet tijdrovende tips die je gemakkelijk aan je dagelijkse werkzaamheden toe kunt voegen.

  • Taak voor taak: Met veel taken in het vooruitzicht hebben we al snel de neiging om meerdere taken tegelijk uit te gaan voeren of ‘even iets tussendoor te doen’. Stop hiermee en maak taak voor taak af. Je zult zien dat je op deze manier aan het einde van de dag meer werkzaamheden afgekregen hebt.
  • Net even iets meer bewegen: Nu bedoelen niet dat je je hele middagpauze moet besteden aan een wandeling of een andere vorm van lichaamsbeweging. Maar wees jezelf ervan bewust dat beweging goed voor je is en kijk wat er op jouw werk mogelijk is om jouw lichaamsbeweging iets meer te bewegen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, haal niet alleen koffie/thee voor jezelf, maar neem ook iets mee voor de mensen die bij jou in de buurt zitten, loop naar een collega in plaats van een mail te versturen, bezoek niet het dichtstbijzijnde toilet en Google eens naar ‘workouts achter bureau’.
  • Luister tussendoor naar muziek: Luister af en toe eens even naar muziek die jij zelf leuk vind. Je zult merken dat het heerlijk ontspannend werkt. Deel je een kantoor met collega’s, doe dan je oortjes in zodat andere collega’s geen last hebben van jou muziek.
  • Wees empathisch: Luister eens goed naar een ander. Stel open vragen en vul niet meteen alles voor een ander in. Je zult zien dat een ander dit ook bij jou gaat doen, en ik kan je vertellen, dat voelt goed!
  • Goed slapen: Je werkt het beste als je uitgerust opstaat. Bekijk zelf met hoeveel uren slaap jij het beste functioneert en bepaal aan de hand daarvan hoe laat jij naar bed gaat en hoe vroeg je op moet staan.