Thema

Van Dale Taaltrainingen

Thema

Liever precies weten hoe het moet, in plaats van twijfelen over ‘een aantal is/zijn’ en Engelse werkwoorden? Met onze Taaltraining Correct Nederlands heb je binnen één dag de belangrijkste spelling- en grammaticaregels weer onder de knie. Je wordt je bewust van je valkuilen en je schrijft weer correct Nederlands. Jouw winst: een professionele indruk op je lezers.

We zien je graag op vrijdag 11 december 2020 via Zoom of op locatie in Utrecht!

Zet nog even de puntjes op de i voordat je lekker onderuit gaat tijdens je vakantie. Dat gaat nu wel heel makkelijk, want onze taaltrainingen doe je nu gewoon online. Elke taaltraining kun je live, via Zoom, volgen. Verder is alles hetzelfde als op locatie: met een trainer, lesmateriaal en andere cursisten. Leer alles over Correct Nederlands, Helder Zakelijk Schrijven en Zakelijk Engels voor Officemanagers in onze virtual classroom. Zo begin je met een goed gevoel aan je vakantie!

Geef hier aan welke training je online wilt volgen en wij helpen je verder.

PS Zit je toch liever in een echte classroom? Dat kan natuurlijk ook nog steeds. Lees hier alles over onze trainingen.

Vroeg of laat krijgen we er (bijna) allemaal mee te maken: de sollicitatiebrief. Op een dag zie je die ene droombaan voorbijkomen en je denkt: nu of nooit.

Je hebt mensen die zo’n brief zonder enige moeite schrijven. Ze gaan er even voor zitten, halen twee keer diep adem en hup … daar rolt de perfecte sollicitatiebrief al uit de printer. Geen centje pijn.

Ja, ze bestaan. Maar ze zijn ongeveer net zo zeldzaam als sneeuw met Pinksteren. Voor de meesten van ons is het schrijven van een sollicitatiebrief een klus waar we behoorlijk tegen opzien en waar we best wat hulp bij kunnen gebruiken.

Bij de motivatie bijvoorbeeld. Je hoort het van iedereen: die is héél belangrijk. Bij elke sollicitatietraining wordt erop gehamerd: laat vooral zien dat je enthousiast bent voor deze baan en leg ook uit waarom. Het is dus niet zo slim om te schrijven:

Ik zag uw personeelsadvertentie. Aangezien ik momenteel geen werk heb, dacht ik: kom, laat
ik de stoute schoenen eens aantrekken. Je moet tenslotte alles aanpakken …

Aan de andere kant: overdrijven is ook weer niet goed. En ga ook zeker niet lopen slijmen:

Ik heb er mijn hele leven al van gedroomd om communicatiemedewerker te worden en als
dat zou kunnen bij uw organisatie, zoals er in dit land geen tweede bestaat, zou mijn diepste
wens in vervulling gaan.

Hoe moet het dan wel? Op die vraag zijn veel antwoorden mogelijk. We pikken er een paar uit.

 • Toon interesse in de organisatie en laat zien dat je je er al in hebt verdiept. Waarom solliciteer je juist bij dit bedrijf, en niet bij de concurrent?
 • Maak aannemelijk dat je positieve eigenschappen (bijvoorbeeld nauwgezetheid, creativiteit, flexibiliteit) aansluiten bij de functie-eisen.
 • Werk dingen nader uit: zeg bijvoorbeeld niet ‘ik ben flexibel’, maar laat zien dat je in je huidige  functie gewend bent flexibel te werken.
 • Wees positief: zeg bijvoorbeeld niet dat je iets niet kunt, maar zeg dat je het graag wilt leren.

De inhoud van de brief is het belangrijkst, maar de vorm is dat nauwelijks minder. Als er voor een functie meer dan honderd brieven binnenkomen, is de kans vrij groot dat een brief met tik- of spelfouten, een foutieve aanhef of een lelijke lay-out ongelezen in de prullenbak belandt.

Zou het niet handig zijn als er een boek bestond waarin je op al je vragen over sollicitatiebrieven het antwoord kunt vinden? Waarin alles overzichtelijk bij elkaar staat wat je zou moeten weten over:

 • taal;
 • stijl;
 • formulering;
 • motivatie;
 • aanhef en afsluiting;
 • briefindelingsconventies;
 • spelling;
 • interpunctie;
 • vormgeving;
 • en nog veel meer?

Nou, zo’n boek bestaat, namelijk het Taalhandboek Nederlands. Met behulp van het Taalhandboek Nederlands is deze voorbeeldsollicitatiebrief gemaakt.