Thema

Facilitair

Thema

Het is best een forse stap en vaak ook best een historische stap als je als ondernemer besluit bedrijfsauto’s te gaan kopen of leasen. Hoewel die beslissing op zich snel genomen is, is het uitzoeken van bedrijfsauto’s dat niet. Daar komt in veel gevallen nog heel wat bij kijken. Eén van de punten om rekening mee te houden is bijvoorbeeld welke verzekering er geschikt is voor uw zakelijke voertuig. Zorg er daarom voor dat je voor een verzekeraar kiest die bij je past. Zo zou u bijvoorbeeld kunnen gaan voor een zakelijke autoverzekering van Centraal Beheer.

Omdat regeren nou eenmaal vooruitzien is

Als ondernemer is regeren vooruitzien en dus kijk je bij de keuze voor een auto naar de lange termijn. Daarbij heb je als ondernemer nogal wat antwoorden te geven. Zo dien je rekening te houden met de grootte van de laadruimte en vraag je jezelf af of er een verlengde of verhoogde bedrijfswagen nodig is voor de werkzaamheden. Cruciaal voor de aanschaf van bedrijfswagen is natuurlijk ook hoeveel personen de bedrijfswagen moet kunnen vervoeren en hoeveel kilometers je op jaarbasis denkt te gaan rijden. Daarbij neem je ook het verbruik van de potentiële bedrijfswagen mee.

Nieuw met moderne snufjes of tweedehands en goedkoop?

Je stelt voor jezelf eerst het kostenplaatje op en bepaalt wat de auto maximaal mag gaan kosten. Wil je een nieuwe bedrijfswagen of is een occasion voldoende en hoe oud mag de auto in het laatste geval zijn? Het is een afweging die gemaakt moet worden tussen een nieuwe auto met alle moderne snufjes of de goedkopere occasion. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Twijfelt u over welke optie voor u de beste is? Schroom dan vooral niet om hulp van buitenaf in te schakelen. Een miskoop kan u namelijk veel geld kosten.

Veel kilometers? Ga altijd voor nieuw

Ook het aantal kilometers is een factor die van belang is bij het maken van de benodigde keuzes. Gaat u veel kilometers maken? Dan is een nieuwe auto vaak voordeliger, puur omdat een nieuwe auto in de eerste jaren relatief weinig onderhoudskosten zal vragen. Belangrijkste vraag is de kosten vraag. Wat wil je uitgeven en wat kun je uitgeven? Kiest u voor een wat goedkopere tweedehands bedrijfswagen of investeert u in de veel duurdere nieuwe bedrijfswagen. En dan wil je ook de uitstraling die een auto voor je bedrijf kan hebben meenemen in het geheel, want ook dat is belangrijk.

Zie je de stoflaag bij jouw en je collega’s op het bureau liggen? Dan is het tijd om een schoonmaakbedrijf in te schakelen die het op kantoor gaat bijhouden. Er zijn bedrijven die na kantoortijd schoonmaken. Maar ook bedrijven die tijdens de kantooruren schoonmaken. Kies je uiteindelijk voor een schoonmaakbedrijf die tijdens kantooruren schoonmaakt. Maar heb je liever niet dat je in de chemische schoonmaaklucht werkt? Selecteer een schoonmaakbedrijf die milieuvriendelijk schoonmaken.

Bij het selecteren van een schoonmaakbedrijf komt meer kijken dan verwacht. Waar moet je nog meer aandenken? Hierbij een aantal tips die je op weg kunnen helpen bij het kiezen van een schoonmaakbedrijf:

Tip 1

Stel een eisenlijst op. Is het belangrijk dat het schoonmaakbedrijf in kwestie milieuvriendelijk schoonmaken? Schrijf dat op en selecteer daarop. Gegarandeerd dat er bedrijven afvallen.

Tip 2

Wat moet het schoonmaakbedrijf schoonmaken? Gaat het om de ramen buiten en binnen, kantoor, sanitair, de keuken? Schrijf ze op en ga na of je 1 of 2 schoonmaakbedrijven nodig hebt.

Tip 2

Bepaal je schoonmaakbudget. Ga je voor goedkoop of liever voor een lange termijn relatie? Een schoonmaakbedrijf met een hoger tarief hoeft niet duurder te zijn als je daar een lange termijn relatie aangaat.

Tip 3

Vraag meerdere offertes op. Na je eisenlijst te hebben gemaakt. Komen er een aantal bedrijven in aanmerking. Leg de offertes naast elkaar en vergelijk de prijs en werkzaamheden. Worden er werkzaamheden bij bedrijf A niet gedaan maar bij bedrijf B wel. Vraag wat de kosten zijn als bedrijf A dat alsnog doet.

Tip 4

Let op dat het schoonmaakbedrijf gecertificeerd is.

Tip 5

Nodig meerdere bedrijven uit op gesprek. Bespreek de werkwijze en de producten die zij gebruiken. Hier kan je uit leiden of zij bijvoorbeeld milieuvriendelijk schoonmaken.

Tip 6

Belangrijk om te weten is hoe hoog is het ziekteverzuim. Nog belangrijker voor jou om te weten is hoe zij daarmee omgaan. Als jouw vaste schoonmaak een week ziek is, wordt er dan een week niet schoongemaakt? Of komt er dezelfde dag een ander schoonmaken? Belangrijk is ook te weten hoe zij omgaan met vakanties.

Tip 7

Vraag referenties na en controleer deze. Kijk de reviews op het internet en social media na.

Tip 8

Heb je een schoonmaakbedrijf gekozen? Maak duidelijke afspraken en leg deze contractueel vast. Mocht er in de toekomst iets gebeuren, kan je hen daar op wijzen.

Tip 9

Maak kennis met je vaste contactpersoon.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten!

 

 

Sta jij op het punt om een auto te kopen, maar heb je geen idee wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot financieren? Je kunt natuurlijk jouw toekomstige auto met eigen vermogen aanschaffen, maar de vraag is of je bereid bent om in een keer het bedrag te betalen. Naast het financieren met eigen vermogen bestaan er ook mogelijkheden om de auto te leasen. Hierbij kun je kiezen tussen operational lease en financial lease. Maar wat houden beide vormen van leasen nou precies in?

Wat houdt operational lease nou precies in?

Bij operational lease blijft de auto eigendom van het leasebedrijf. Je betaalt een maandelijks bedrag om de betreffende auto te rijden. Het maandbedrag is per maand wel duurder dan financiële lease, maar dat heeft een reden. Bij operational lease zit wegenbelasting, verzekering en onderhoud in de prijs inbegrepen. In het bedrijfsleven wordt er vaak gekozen voor deze vorm van leasen. Indien de auto alleen voor werk-woonverkeer wordt gebruikt is er geen sprake van bijtelling. Mocht de auto meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden worden gebruikt, dan is er sprake van bijtelling. Hierbij wordt er 4% of 22% aan belasting geheven over de nieuwwaarde van de auto.  Privé kan er niet tot nauwelijks gebruik gemaakt worden van deze regeling. Voor privé wordt vooral gebruik gemaakt van financial lease.

Wat houdt financial lease precies in?

Bij financial lease wordt er een auto gefinancierd met vreemd vermogen. Je betaalt een maandelijks bedrag. Dit maandelijkse bedrag wordt gebaseerd op de aanschafwaarde inclusief een opslag voor de financieringsmaatschappij. Deze vorm van financieren is goedkoper dan operational lease en indien je de auto privé leaset is er geen sprake van bijtelling. Bij deze vorm van leasen moet je wel zelf het onderhoud, wegenbelasting en verzekering betalen. Het voordeel van deze vorm van financieren is dat de auto uiteindelijk wel jouw eigendom wordt. Het klinkt dus interessant maar wees wel bewust dat geld lenen ook geld kost.

Wat is de beste keuze

Als je puur naar persoonlijke financieringsmogelijkheden kijkt, is het aanschaffen van een auto met eigen vermogen de beste keuze. Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw droomauto niet te betalen is met eigen vermogen. In dit geval kan private lease de perfecte uitkomst bieden. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat geld lenen geld kost. Daarnaast moet je ook rekening houden dat bovenop de kosten van de auto ook nog wegenbelasting, verzekering en onderhoud komt.

Of het nu om privé printen of zakelijk printen gaat; je bent vast wel eens tegen problemen aangelopen tijdens het printen. Half geprinte vellen, lege cartridges of storingen in het apparaat. Met deze super handige printer hacks voorkom je niet alleen problemen, maar zorg je er ook nog eens voor dat het printen ineens een stuk makkelijker en soepeler verloopt.

  1. Lege cartridges

Is je zwarte cartridge helemaal leeg en kun je niet op je bestelling inktcartridges wachten? Verander de kleur van je lettertype dan naar donkerblauw- of bruin. Op deze manier gebruikt je printer de kleurencartridges, en kun je alsnog printen in een lettertype dat er zo goed als zwart uitziet!

  1. De printerinstellingen

Hoewel je misschien niet zomaar aan de printerinstellingen wilt komen, kan het je wel flink wat voordelen opleveren. Zo kun je om te beginnen geld besparen door de standaardinstellingen duurzaam in te stellen. Denk bijvoorbeeld aan standaard dubbelzijdig printen, of het gebruik van kleur vermijden. Daarnaast staan veel printers ingesteld op een resolutie van zo’n 600 DPI of zelfs meer. Heb je zo’n hoge kwaliteit niet nodig? Stel deze dan wat lager in; een hoge resolutie kost namelijk veel meer inkt.

  1. Duurzame fonts

Wil je nog meer besparen op de printkosten? Gebruik dan alleen duurzame fonts. Sommige lettertypen zijn nu eenmaal een stuk duurder wanneer het om printen gaat.

  1. Goedkoop is duurkoop

Hoewel het ontzettend voordelig kan lijken om een goedkope aanbieding papier te kopen, kan dit in de toekomst tot problemen leiden. Het goedkope papier kan namelijk allerlei problemen veroorzaken in de printer zelf. Niet alleen ziet het papier er minder goed uit, maar ook oprollende randen, vastzittend papier en andere kleine irritaties komen sneller voor bij goedkoop papier. Goedkoop is dus ook in dit geval duurkoop.

  1. Laser printer toners

Geeft je laserprinter je een seintje dat de toner bijna leeg is? Haal de toner er dan even uit, en schud er even goed mee (zonder zelf onder de inkt te komen zitten natuurlijk). Het kan soms zo zijn dat het poedertje in de toner even los geschud moet worden.

  1. Vastzittend papier

Krijg je steeds de melding dat er papier vast zit, maar zie je niets zitten? Haal dan al het papier even uit de lade, en leg het er netjes terug in. De melding kan namelijk ook komen wanneer het papier niet helemaal in de lade ligt zoals origineel de bedoeling is. Het verwijderen en herplaatsen van papier kan al veel problemen oplossen!

Het kantoor is natuurlijk een plek waar gewerkt moet worden, maar dit betekent niet dat er geen ruimte is voor sfeer en gezelligheid. Juist een gezellig aangekleed kantoor zorgt ervoor dat medewerkers zich op hun gemak voelen, met een goed gevoel naar het werk gaan en hierdoor meer werk verzetten. Maar hoe kleed je een, toch professionele kantoorruimte, nu gezellig aan? Met deze tips heb jij het zo voor elkaar.

1. Chique schilderijen

Er zijn ontzettend handige systemen die het schilderijlijsten ophangen een stuk makkelijker maken. Met deze luxe systemen maak je geen aanpassingen aan de muren, en kun je de lijsten makkelijk van locatie, hoogte en figuur verwisselen. Daarnaast ziet zo’n systeem er zo ongelooflijk chique uit; daar kan geen hamer en spijker tegenop. Vul de schilderijlijsten met artistieke foto’s, mooie kunst of toffe reclame uitingen van de onderneming. Combineer het samen om een mooie, kleurrijke en sfeervolle muur te creëren.

2. Groen op kantoor

De meest makkelijke manier om gezelligheid en sfeer op kantoor te creëren is door zoveel mogelijk groen naar binnen te halen. Of je nu een hele urban jungle in elkaar zet, een verticale tuin knutselt of gewoon ontzettend veel mooie, kleurrijke planten in huis haalt. Planten creëren sfeer, geven een aangenaam gevoel en zorgen er ook nog eens voor dat de luchtkwaliteit verbetert. Daarnaast hebben planten ook een bewezen goede invloed op de mentale staat, en werkkwaliteit van medewerkers!

3. Natuurlijke materialen

Net als bij de planten, geven ook natuurlijke materialen een fijn gevoel. Houten tafels, betonnen muren, planten, takken, bloemen en andere natuurlijke items brengen sfeer en gezelligheid op kantoor. Ben je dus op zoek naar een nieuwe koffietafel, kies er dan eentje van steigerhout. Niet alleen geeft dit een fijne sfeer, maar het is ook nog een stukje duurzaam ondernemen.

4. Sfeervolle promotie

Ook de reeds gebruikte promotie van de onderneming mag gerust tentoongesteld worden. Promotionele posters kunnen in mooie lijstjes gepresenteerd worden, en de naam van de onderneming kan op creatieve wijze op de muur tentoongesteld worden. Of plaats bijvoorbeeld iedere uitgave van het interne magazine op creatieve wijze in de entree. Sfeervol, gezellig en ook nog eens een tikje commercieel.

5. Warmte creëren

Je zou misschien niet direct denken dat het bij het kantoor past, maar het is wel de ideale manier om warmte en gezelligheid te creëren. Kussens op de stoelen en banken, en her en der een fijn kleed op de vloer. Het geeft een huiselijk gevoel, en doorbreekt de kilte van de standaard kantoorruimte.

Een grote bedrijfsruimte is natuurlijk ontzettend fijn: alle overzicht en ruimte om fijn te kunnen werken. Totdat je deze ruimte klaar moet maken voor de kerst: oeps! Het sfeervol aankleden en decoreren van een grote, ietwat kale ruimte kan ontzettend lastig zijn. Je wilt de ruimte natuurlijk niet over decoreren met allerlei kerst prullaria, maar de ruimte moet wel een fijne, warme kerstsfeer krijgen. Met deze handige tips heb jij die grote bedrijfsruimte zo omgetoverd tot een waar kerstfeest!

1. Een kerstboom huren

Nu kun je natuurlijk ieder jaar weer een mooie grote boom bij de tuincentra op gaan pikken, maar je kan het jezelf ook makkelijk maken en een boom huren bij een kerstboom verhuur organisatie. Welke voordelen je dit oplevert? Nou, dat zijn er nogal wat. De verhuurorganisatie komt de kerstboom netjes afleveren, en haalt deze na de kerst ook weer voor je op. Alsof dat niet genoeg is, kun je er ook nog eens voor kiezen om de kerstboom geheel gedecoreerd te laten bezorgen. Heb jij er helemaal geen omkijken meer naar. Daarnaast kan je ook nog eens kerstdecoratie huren om het plaatje helemaal af te maken. Is de basis gezet, en kun jij weer door met de normale gang van zaken.

2. De grootte van de boom

Een kleine kerstboom ziet er in een grote ruimte al snel wat pietluttig uit. De grootte van de boom is (in dit geval) dan ook echt wel belangrijk. Hoe groter en kaler de ruimte, hoe groter de boom mag zijn. Met zo’n gigantische, prachtig versierde kerstboom midden in de ruimte, oogt het al meteen feestelijk.

3. Inspiratie opdoen

Heb je het idee dat de kerstdecoratie ieder jaar hetzelfde is en kom je er even niet meer uit? Doe dan gewoon even lekker wat inspiratie op en bezoek een van de vele kerstmarkten in Nederland. Niet alleen vind je hier genoeg nieuwe ideeën, het geeft je ook weer een reden om er onder werktijd even tussenuit te glippen.

4. Less is more

Nu krijg je bij zo’n grote ruimte misschien de neiging om het helemaal vol te zetten met kleine kerstaccessoires, maar dit kun je beter niet doen. Het creëert weinig sfeer, en zorgt vooral voor een rommelige uitstraling. Je kiest beter voor een aantal opvallende, grote decoratieve stukken (kerstman en slee, grote kerstboom etc) met de juiste kleurenthema’s voor verdere decoratie. Het kost je minder moeite, minder geld, en de ruimte ziet er aangenaam, sfeervol en toch nog overzichtelijk uit.