Thema

Sport & fit

Thema

Door alle werkdruk, bergen was en andere taken zal je haast vergeten om weer te gaan hardlopen. Maar waarom eigenlijk? Omdat het tijd kost? Helaas dames, deze reden wordt afgekeurd. Hardlopen geeft je namelijk een boel energie. Om weer motivatie te vinden hebben wij een handig ‘motivatielijstje’ gemaakt.

Buitenlucht is goed voor je
Denk eens na over de laatste keer dat je bent wezen hardlopen? Zeg eerlijk, dat voelde goed! Lekker je hoofd leegmaken, nieuwe energie krijgen en een overvloed aan vitamine D.

Hardlopen is sociaal
Zou je sommige vriendinnen wel wat vaker willen spreken? Hardlopen is een goede manier om de band met elkaar te verbeteren en te onderhouden. Daarnaast is het handig iemand mee te nemen. Een peptalk doet namelijk goed.

Conditie
Conditie hebben is fijn, vooral als je daarnaast ook nog een andere sport behoefend. Tijdens voetbal, hockey en een andere balsporten ren je vaak behoorlijk wat. Natuurlijk wel zo fijn als jij de rest goed bij kan houden (of wellicht zelfs wel iets voor kan blijven)

Leeg hoofd = goede concentratie
Maar natuurlijk komt hardlopen ook ten goede in je werk. Met een leeg hoofd kan je je namelijk goed storten op je werkzaamheden. Plus dat je natuurlijk meer energie hebt waardoor je gemakkelijk door je werk heen gaat!

Sporten geeft zelfvertrouwen
Bezig zijn met je lichaam geeft een goed gevoel. Je gebruikt je spieren en je bent in beweging. Resultaat? Wat overtollige kilo’s vliegen er af, strakkere billen en bovenbenen en een vrouw met zelfvertrouwen!

Dus dames, trek die hardloop broek weer uit de kast en geniet van de beweging en de buitenlucht!

Sporten is gezond. Dat weten we allemaal. Maar waarom is sporten eigenlijk zo gezond? Hieronder staan er 5 redenen waarom sporten gezond is.

  • Sporten is stemming verbeterend. Als je veel beweegt komen er chemische stoffen vrij in jouw hersenen. Deze stoffen maken je blij en relaxed. Bewegen is perfect om stress weg te nemen. Met sporten kun je behoorlijk wat stoom afblazen.
  • Sporten voorkomt ziekten. Onder andere hoge bloeddruk, aderverkalking, diabetes en hart- en vaatziekten kun je voorkomen door regelmatig te bewegen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen 55% minder kans hebben om te overlijden aan borstkanker, als ze fit zijn door sporten.
  • Sporten houdt jouw gewicht in controle. Sporten is ideaal om strak in jouw vel te komen. Sporten verbrandt calorieën. Op het moment dat je ook gezond eet, raak je vooral vet kwijt. De combinatie cardio en krachttrainingen zorgt voor een prachtig gewicht en een prachtig lichaam.
  • Sporten brengt het energielevel omhoog. Door regelmatig te sporten komen er extra zuurstof en voedingsstoffen in jouw lichaam. Op deze manier gaan jouw hart, longen en aderen efficiënter werken. Oftewel; jouw conditie verbetert! En wat hoort er bij een verbeterde conditie? Juist, meer energie. Sporten zorgt er ook voor dat je dieper slaapt, waardoor je overdag ook meer energie hebt. Let hierbij wel op dat je niet te laat in de avond sport, dan raast de adrenaline nog door jouw lichaam en is het juist lastiger om in slaap te vallen.
  • Sporten zorgt voor een verbeterd seksleven. Door regelmatige beweging voel je jezelf gezonder, meer zelfverzekerd en een stuk mooier. Je bent energieker, en bent zelfverzekerd genoeg om echt van seks te genieten. Daarnaast, door sport en beweging raken vrouwen makkelijker opgewonden. Bij mannen voorkomt het impotentie.

Genoeg redenen om te beginnen met sporten! Het doet zoveel goeds in jouw leven en in jouw lichaam. Succes!

Het Diabetes Fonds organiseert voor het eerst de verkiezing ‘Meest trapvriendelijke bedrijf van Nederland’. Dit doet het fonds in het kader van de Nationale Traploopweek, die dit jaar van 29 september tot 5 oktober plaatsvindt.

Tijdens de Nationale Traploopweek nemen werknemers van deelnemende bedrijven en organisaties elke dag de trap en laten de lift voor wat het is. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van werkend Nederland te weinig beweegt. Regelmatig de trap nemen is een effectieve manier om aan de nodige lichaamsbeweging te komen. Met voldoende beweging per dag kan je de kans op diabetes type 2 in de helft van de gevallen voorkomen.

Dit jaar daagt het Diabetes Fonds alle bedrijven in Nederland uit om mee te doen aan de verkiezing ‘Meest trapvriendelijke bedrijf van Nederland’. Onderzoek heeft aangetoond dat een mooi trappenhuis dat goed zichtbaar is, helpt om werknemers te stimuleren vaker de trap te nemen. Om mee te doen aan de verkiezing kunnen bedrijven een vragenlijst invullen en een foto insturen. Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen.

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: “Tijdens de Nationale Traploopweek stimuleren werkgevers hun werknemers om dagelijks de trap te nemen. We hopen dat het voor bedrijven niet bij deze ene week blijft, maar dat het beklijft. Met de verkiezing dagen we bedrijven uit om op een structurele én sympathieke manier aan de gezondheid van hun werknemers te werken. Traplopen heeft zin.”

Bedrijven en organisaties kunnen zich aanmelden en meedoen aan de verkiezing op www.traploopweek.nl Ze ontvangen diverse communicatiemiddelen ter ondersteuning van de Nationale Traploopweek.

Diana Aldenzee: Twaalf jaar lang heb ik in hotels gewerkt in Frankrijk. In de mooiste en de meest veeleisende etablissementen heb ik zowel personeel als gasten zoals Tina Turner, Ralph Lauren en Bill Clinton begeleidt.

Het leiding geven in de meest luxe hotels van de Cote d’Azur gaat natuurlijk altijd gepaard met veel druk. Tijdens de weekenden hielp ik vaak de general manager, een man met eisen. Ik hielp hem bij het efficiënt leiden van het interne en commerciële beleid om zo de juiste resultaten te bereiken. Het dynamische leven in de hotelbranche heeft me altijd veel werkplezier gegeven, maar mijn privé leven ‘verdween’ vaak op de werkplek: het hotel.

Dans heeft naast mijn carrière ook altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Het begon al vroeg met Jazz en later ben ik ook met Salsa begonnen. Naast een drukke baan, ging ik op zoek naar iets waar ik me meer aan kon overgeven.

In 2000 ontdekte ik mijn eerste Argentijnse Tangolessen in Zuid-Frankrijk. Een dans waar de man echt behoort te leiden en de dame volgt. Het is een improvisatiedans, waarbij geen pasjes of figuren worden aangeleerd, maar er wordt gedanst door middel van leiden en volgen. Puur op gevoel en via lichaamstaal. Daarom is deze dans toegankelijk voor iedereen. Elke dans is hierdoor weer een compleet nieuwe dans en zo kan je eindeloos veel mogelijkheden en stijlen leren.

Totale overgave
Overdag deel ik de lakens uit van zakelijke afspraken tot het bedenken van een resultatenplan en ‘s avonds, in de armen van mijn partner op de dansvloer, bedenkt hij de mooiste bewegingen om door mij te laten uitvoeren. De Tango biedt mij een wereld van romantiek en passie. In de Argentijnse muziek klinkt melancholiek, maar ook temperament. Totale overgave vind ik in de Tango. Heerlijk! Geen leiding geven, maar ontvangen en ik kan me weer helemaal vrouw voelen. Weg van het werk vol met druk en verwachtingen waar ik als vrouw vaak als een man moet functioneren.

In de tango kan ik mijn vrouwelijke elegantie weer tevoorschijn laten komen. Hij is zelfverzekerd en geeft duidelijke leiding. Uitdagend en beheerst speelt hij met een scherp benenspel. Volgzaam en teder volg ik en vul de figuren op mijn eigen wijze in. Elke Tangodans is steeds verrassend en nooit saai. Mijn zorgen verdwijnen en na mijn werk vind ik hier in zo veel plezier en passie.

Moe & gespannen
Tegenwoordig geef ik optredens en les met mijn eigen partner. Bij het begin van de les herken ik de directrices en directieassistentes die vaak moe en gespannen in de dansschool aankomen. Ik denk dan terug aan mijn eigen drukke carrière en probeer de dames te laten ontspannen om zo hun ‘ik heb de broek aan’ gevoel los te laten. Ik zeg altijd tegen de heren: “Blijf leiden en probeer gewoon elegant te lopen op deze mooie muziek, met een dame in je armen. Dames: ontspan, geef je over en volg precies wat je danspartner aangeeft. Houd niet de touwtjes in handen, maar durf een totale overgave aan!”

Kijk voor meer informatie op AcademiDeTango.nl, de oudste school in Nederland. Festivals in Nederland vind je op Doble-Ocho.com (Nijmegen) en TangoMagia.com (Amsterdam).

Beoefen jij een sport waar je andere lezeressen enthousiast over wil maken? Laat het ons dan weten via redactie@pa.nl.Zin in een sportief uitje? Kijk op SportiefUit.nl

Uit PA.NL magazine 4 – september 2010

Een kantoorbaan is niet erg bevorderlijk voor onze dagelijkse portie beweging. Juist daarom is het zo belangrijk om in je vrije tijd voldoende te bewegen. Kies een sport die je leuk vindt en voorkom dat je er na een paar maanden alweer genoeg van hebt. Houd je wel van een beetje actie? Wil jij je spieren versterken en je conditie verbeteren? Probeer dan eens Body Combat en leer hoe jij je tegenstander kunt verslaan!

Body Combat is een op oosterse vechtsporten gebaseerd fitnessprogramma, met bewegingen uit disciplines als karate, tae kwando, kung fu, kickboksen, muay thai en tai chi. Het is één van de acht fitnessprogramma’s van Les Mills die in sportscholen over de hele wereld wordt gegeven.

Cindy vertelt: “Jarenlang ging ik één keer in de week naar de sportschool om me een uurtje in het zweet te werken in de fitnessruimte. Ik deed het om wat beweging te krijgen maar echt leuk vond ik het niet. Tot ik aan de praat raakte met één van de fitnessinstructrices die enthousiast vertelde over de Body Combat lessen die in dezelfde sportschool werden gegeven.” Zij haalde me over om het gewoon eens te proberen. “Ik had de groep wel eens bezig gezien in de zaal aan de overkant, maar het leek me ontzettend moeilijk en zwaar!”

    
Bij Body Combat vecht je niet tegen een echt persoon, maar tegen je eigen spiegelbeeld. Zo ben je van een gelijke tegenstander verzekert (en zullen er geen nagels breken!) De Body-Combat lessen duren 55 minuten en bestaan altijd uit tien recente muzieknummers waarop je je heerlijk kunt uitleven. “Na de eerste les was ik helemaal verkocht! Wat een geweldige manier om in beweging te zijn. Het is zo leuk dat je niet eens merkt dat je aan het sporten bent. Je kunt zo intensief als je zelf wil meedoen op de nieuwste hits van bekende artiesten. Doordat er opties worden gegeven voor beginners en gevorderden is de sport voor iedereen toegankelijk”, vertelt Cindy enthousiast. “Bepaalde basispassen als de Jap, de Cross, de Upper Cut en de Front Kick komen telkens weer terug.”

Body Combat verbetert niet alleen je uithoudingsvermogen, maar bevordert ook je coördinatie en beweeglijkheid. Je botdichtheid verbetert, je maakt belangrijke spiergroepen strakker en brengt ze in vorm, je verbrandt er calorieën mee voor een slanker en strakker lichaam. Bovendien krijg je er ook meer zelfvertrouwen door. Cindy zegt tot slot: ”Body Combat is echt verslavend. Ik doe het nu al drie keer per week!”

    

Beoefen jij een sport waar je andere lezeressen enthousiast over wilt maken?Laat het ons dan weten via redactie@pa.nl.

Uit PA.NL Magazine 2 – februari 2010

Iedereen weet hoe belangrijk het is om fit en gezond te zijn en te blijven, zeker als je een drukke en stressvolle baan hebt. Sporten is dan een absolute aanrader. Niet alleen om fit te blijven, maar ook om even de gedachten leeg te kunnen maken, lekker te zweten om daarna heerlijk te ontspannen. Sinds kort is er een nieuwe rage in sport ontstaan, namelijk Zumba. Een nieuwe manier van sporten die vooral bij vrouwen enorm populair is.

Zumba is een fitnesspogramma dat gebaseerd is op Latijns Amerikaanse dans, zoals salsa, merenque, samba en cumbia. Deze ‘nieuwe’ manier van sporten is geïntroduceerd door de Colombiaanse danser en choreograaf Alberto Beto Perez.. De naam Zumba komt ook uit de Colombiaans-Spaanse taal en betekent snel bewegen en lol hebben. Dat deze naam past bij de sport blijkt wel wanneer we eens een kijkje gaan nemen bij een sportschool waar Zumba lessen worden gegeven. De zaal is goed gevuld met vrouwen die vrolijk het ritme van de muziek volgen.

Waarom Zumba?
Zumba is een goede manier om er voor te zorgen dat je zowel je spieren verstevigd en tegelijkertijd ook vet verbrand. Je gebruikt tijdens de verschillende dansen je hele lichaam. Per uur kun je zelfs tot 1.000 calorieën verbranden. Dit komt doordat Zumba een combinatie is tussen fitness en dans. Dus voor mensen die lekker fit willen worden of blijven en ook nog wat kilootjes kwijt willen is het een ideale sport. Los van het feit dat het gewoon heel leuk is om te doen.

Lees hier verder…..