Thema

Gezondheid

Thema

Uw gezondheid, u heeft er soms wel of geen invloed op. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u op vakantie gewond raakt na een ongeval of dat je psychische klachten krijgt naar aanleiding van te veel stress of bepaalde situaties. Als gevolg hiervan is er kans dat u een tijdje arbeidsongeschikt raakt, oftewel letselschade. Dit is natuurlijk hartstikke vervelend, want u maakt waarschijnlijk extra kosten en uw inkomen wordt minder, maar wat kunt u hier tegen doen? U kunt natuurlijk een letselschade advocaat vragen om hulp of zelf proberen uit te vogelen wat uw rechten zijn. In dit artikel ga ik verder met u in op hetgeen wat u in zo een situatie kunt doen.

Verschil tussen materiële en immateriële schade

Letselschade kan zowel materieel als immaterieel zijn. Bij materiële schade kunt u bijvoorbeeld denken aan kosten voor het ziekenhuis, reparatiekosten, vervangingskosten, et cetera. Dit kunt u ook wel beschouwen als de schade die in geld aan te duiden is. Bij immateriële schade kunt u denken aan psychische klachten als trauma’s, angsten, gebrek aan sociale contacten, et cetera.

Waar kunt u letselschade oplopen?

Letselschade kunt u overal oplopen. Of u nu op het werk bent, in het verkeer of een rondje loopt door het park, het kan op de meest onverwachte momenten gebeuren. Het nadeel is echter dat de letselschade een grote impact op uw leven kunnen hebben. Omdat het letsel op de meest onverwachte momenten kan voor komen, is het natuurlijk altijd handig om te weten wat u van een letselschade advocaat kan verwachten. Hierbij is het uiteraard ook verstandig om te kijken naar welke advocaat het beste aansluit bij u, omdat er velen zijn. Het belangrijkste hierbij is dat u kijkt of de advocaat voorzien is van een keurmerk van de Letselschade Raad.

Wat zijn de gevolgen van letselschade?

Waarschijnlijk zult u grote kosten hebben om het letselschade te herstellen. De impact van de kosten is natuurlijk per geval verschillend, maar aan welke kosten moet u dan denken?

 • Inkomen dat u misloopt
 • Kosten voor behandelingen en medicijnen
 • Kosten voor de bus of trein naar het ziekenhuis of fysio.
 • Kosten voor mantelzorg/thuiszorg
 • Kosten voor beschadigde eigendommen

Een letselschade advocaat is niet altijd nodig, maar wanneer u er 1 nodig heeft, is het altijd handig om te weten waar u moet zijn.

Heb je last van droge ogen? Dat is ontzettend vervelend. Het jeukt, brandt, traant en irriteert. Veel mensen hebben hiermee te maken. Niet alleen mensen die contactlenzen dragen, maar ook mensen die veel beeldschermwerk doen.

Het is niet prettig om last te hebben van droge ogen. Veelgehoorde klachten zijn: jeuk, pijn, steken, druk, irritatie, en branderigheid. Daarnaast kun je gevoeliger zijn voor licht, wazig zien en ’s morgens bij het opstaan vastgeplakte oogleden hebben.

Reflextranen

Het lijkt niet logisch: je hebt last van droge ogen, maar je hebt ook last van tranende ogen. Hoe dan? Dit worden zogenaamde reflextranen genoemd. Helaas helpen dit soort tranen niet voor droge ogen, want ze hebben een andere samenstelling. Daarom lopen ze meteen over je wangen.

Hoe ontstaan droge ogen?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor droge ogen. De meest voorkomende oorzaken zijn verwarmingen, airconditioning, computerschermen, ziekte, medicatie en een oogoperatie. Ook het dragen van contactlenzen kan resulteren in droge ogen, zeker in combinatie met computerwerk en de verwarming die in deze tijd van het jaar hoog staat. De verwarming zorgt voor een lagere luchtvochtigheid en door het staren naar een beeldscherm knipper je minder. Allebei dus niet handig voor je ogen.

De oplossing: knipper wat meer met je ogen, neem af en toe een computerpauze en hang bakjes water aan de verwarming of zet een luchtbevochtiger neer.

Kunsttranen

Blijft het een probleem? Maak dan gebruik van kunsttranen. De huisarts kan dit aan je voorschrijven. Helaas gaan sommige kunsttranen niet goed samen met contactlenzen. Misschien is het dan een idee om na te gaan denken over ooglaseren? Dan ben je van je contactlenzen en je droge ogen af. Word je blij van!

Het ziekteverzuim was in het eerste kwartaal van 2018 hoger dan het in jaren is geweest. Het ziekteverzuimpercentage was 4,9. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen 49 zijn verzuimd wegens ziekte. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Als werkgever zijn dit slechte signalen. Uiteraard wil je dat je medewerkers zo min mogelijk afwezig zijn door ziekte. Veel bedrijven zijn dan ook bezig met het creëren van goede en gezonde werkomstandigheden, zodat dit geen reden kan zijn waarom medewerkers ziek thuis komen te zitten.

Zo kiezen steeds meer bedrijven er voor om bijvoorbeeld een eigen fitness te creëren op kantoor, zodat medewerkers voor of na het werk gemakkelijk even een uurtje kunnen sporten. Sporten zorgt er voor dat medewerkers fitter zijn, een hogere weerstand hebben en zich ook gelukkiger voelen. Ook wordt overgewicht zo tegengegaan. Iets wat ook heel gevaarlijk is voor de gezondheid.

Naast de fitheid van medewerkers zijn ook de werkomstandigheden belangrijk. Zorg dat het meubilair waar men meerdere uren per dag aan moet werken ergonomisch goed is. Zo moet het bureau verstelbaar zijn in hoogte, zodat de ideale hoogte bij de lengte van de desbetreffende medewerker kan worden ingesteld. Ook een mooie bureaustoel is belangrijk. Ook deze moet in hoogte verstelbaar zijn en op de juiste punten ondersteunen. Hieronder een aantal punten waar een goede bureaustoel aan zou moeten voldoen:

 1. Zorg dat de positie ten opzichte van het beeldscherm klopt. Uw ogen moeten op dezelfde hoogte zijn als de bovenkant van uw scherm. op deze manier hoeft u uw nek niet te buigen bij het kijken naar het scherm. Ook de afstand tot het scherm is belangrijk. De ideale afstand van het scherm is 45-70 cm.
 2. De bovenrug moet voldoende steun krijgen van de stoel en zorg dat schouders ontspannen zijn.
 3. Ook armen en polsen moeten voldoende ondersteuning krijgen en moeten in een hoek van 90 graden zijn ten opzichte van het lichaam. Op deze manier heeft u een ontspannen zithouding
 4. Onderrug: zit volledig tegen de rugleuning om ook de onderrug te ondersteunen.
 5. Heupen en onderlichaam: ‘plak’ jezelf als het ware volledig tegen de rugleuning aan voor een rechte houding.
 6. Knieën en onderbenen: knieën mogen het zitvlak van de stoel niet raken en moeten in een hoek van 90 tot 110 graden gebogen zijn.
 7. Zithoogte en voeten: voeten moeten plat op de grond kunnen rusten.

Tot slot is ook het klimaat en de ventilatie op kantoor belangrijk. Een ruimte moet goed geventileerd kunnen worden, zodat er voldoende zuurstof binnenkomt. Is dit niet het geval zullen medewerkers sneller last hebben van hoofdpijn, maar ook kan dit er voor zorgen dat ze vatbaarder zijn voor ziektes.

Een gezonde medewerker kan u op jaarbasis veel kosten besparen! De investering in bovenstaande punten heb je dan ook zo terugverdiend.

De afkorting BHV staat voor bedrijfshulpverlener. Letterlijk een persoon welke op het bedrijf hulp verleent in geval van nood. Maar wat doet een BHV’er nu eigenlijk, en is het hebben van bhv wettelijk verplicht? Je leest het hier.

Wat doet een BHV’er?

Een BHV’er is een gecertificeerde medewerker of werkgever die de leiding neemt in geval van nood. Zo verleent de BHV’er eerste hulp bij ongevallen, zet deze alles in werking om brand te bestrijden en verminderen en eventuele evacuatie in goede banen te lijden, en zorgt deze dat de gevolgen van ongevallen zoveel mogelijk beperkt worden. Zo wordt een gebroken been bijvoorbeeld gespalkt voordat de ambulance het overneemt, en worden kleine brandjes direct met brandblusser geblust. Daarnaast zijn de BHV’ers ook verantwoordelijk voor een stukje risicoanalyse. Is er een klein brandje geblust, dan moet er door de BHV’ers gekeken worden of de rest van het bedrijf risico loopt, en of er een evacuatie nodig is. Een BHV’er weet dus precies hoe hij of zij medewerkers veilig uit een gebouw kan begeleiden, hoe er gereanimeerd moet worden en kan hij of zij bijvoorbeeld verbanden aanleggen.

Scholing BHV personeel

De BHV cursus is beschikbaar voor ieder personeelslid. Er hoeft dus absoluut geen medische vooropleiding aanwezig te zijn. Iedere ‘leek’ kan omgeschoold worden tot gekwalificeerd BHV’er. De reeds gekwalificeerde BHV’ers moeten ook regelmatig een opfriscursus volgen om zeker te zijn dat zij alle handelingen nog onder de knie hebben. Ieder bedrijf moet er voor zorgen dat er voldoende BHV’ers aanwezig zijn. Deze BHV’ers moeten op hun tijd, terug kunnen vallen op het noodplan van het bedrijf. Hier vinden zij bijvoorbeeld vluchtroutes, locaties van AED’s en eventuele brandblussers op terug. Op deze manier kunnen zij, met hun scholing, de juiste hulp verlenen.

Wettelijke verplichtingen

Iedere werkgever is wettelijk verplicht om de bedrijfsrisico’s in kaart te brengen middels een RI&E. Als onderdeel van deze RI&E is BHV in heel Nederland een verplichting. Niet alleen moet de werkgever zelf BHV gekwalificeerd zijn, ook meerdere werknemers moeten de BHV kwalificatie dragen. Er moet namelijk altijd, ieder moment van de dag, een gekwalificeerde BHV’er aanwezig zijn op de werkvloer. In geval van ziekte, vakantie of afwezigheid van de BHV’er, moet er dus een andere BHV opgeleide medewerker aanwezig zijn om de verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Wordt er niet aan de wettelijke verplichting voldaan? Dan is de kans groot dat het SZW een boete uitschrijft. Deze boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

We staan er niet bij stil, maar dagelijks zijn er ongeveer 600 personen die te maken krijgen met een bedrijfsongeval. De ernst van dit ongeval varieert wel van een klein sneetje, maar helaas heeft een ongeval soms ook de dood tot gevolg. Gelukkig ligt dit aantal wel een stuk lager dan de eerder genoemde 600 personen per dag. Wel komt het regelmatig voor dat werknemers blijven letsel overhouden aan een bedrijfsongeval.

Wat je moet doen na een bedrijfsongeval
Tijdens werkzaamheden in de bouw of industrie kan een klein moment van onoplettendheid al letsel veroorzaken. Zo kan het gebeuren dat je hand onder een machinepers terecht komt. Probeer jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen en medische hulp in te schakelen. Wanneer je slachtoffer bent van een bedrijfsongeval is het zeer belangrijk om foto’s te maken van je verwonding(en). Ook dien je de namen van eventuele getuigen van het ongeval te noteren. Dit komt namelijk goed van pas om bepaalde kosten vergoed te krijgen.

Verantwoordelijkheid werkgever
Wanneer je Letselschade oploopt is de werkgever doorgaans verantwoordelijk. Hij of zij heeft tijdens de arbeidsuren namelijk de verantwoordelijkheid over jouw welbevinden. Een uitzondering kan worden gemaakt wanneer er bij een werknemer sprake is van roekeloos gedrag of opzet. Ook wanneer er sprake is van ‘eigen schuld’ draag je dus geen verantwoordelijkheid voor het ongeval.

Schadevergoeding
Nadat de werkgever aansprakelijk is gesteld, heb je recht op een schadevergoeding. Denk onder andere een bedrag voor gemaakte kosten en gemiste inkomsten. Ook reiskosten en medische behandelingen komen op de rekening van de werkgever terecht. Wanneer je invalide bent geraakt dienen ook de huishoudelijke hulp en aanpassingen aan je woning vergoed te worden. Door letselschade ben je immers niet meer in staat tot zelfredzaamheid.

Heb jij er ook wel eens last van? Om 16:00 de welbekende middagdip? Er zijn een paar tips die kunnen voorkomen dat je in de loop van de middag in een vermoeidheidsdipje komt.

Zo is het aan te raden om bijvoorbeeld na de lunch even een wandelingetje te maken. Even een frisse neus halen. Hierdoor krijg je even een extra zuurstofboost die de vermoeidheid weg kan nemen.

Drink door de dag ook voldoende water. Dit zorgt er voor dat je geen vocht tekort krijgt en je lichaam niet extra hard hoeft te werken om de vochttekorten op te vangen.

Ook het slikken van vitamine-b kan je een oppepper geven tijdens de dag. Er zijn situaties waarin je extra vitamine B kunt gebruiken. Ben je bijvoorbeeld vermoeid, lusteloos of prikkelbaar of herstel je van een ziekte? Kunnen je haar en huid wel een oppepper gebruiken? In die situaties is vitamine B belangrijk en kan een aanvulling nodig zijn. Ook veganisten, vegetariërs of mensen die eenzijdig eten kunnen behoefte hebben aan extra B-vitaminen. Vitamine B12 is bijvoorbeeld alleen te vinden in dierlijke producten zoals vlees, vis of zuivel.

Geniet van een dag vol energie en productiviteit!