Geld lenen voor je bedrijf doe je natuurlijk als ondernemer liever niet. Toch kost een bedrijf veel tijd en geld en vooral in de beginfase is het vaak nodig om flink te investeren in je bedrijf. Natuurlijk is spaargeld een goed begin, maar als dit opraakt ben je soms genoodzaakt om geld te lenen. Wat zijn de verschillende mogelijkheden voor geld lenen voor je bedrijf?

De bank
De meeste ondernemers zullen als eerst denken aan een lening bij de bank. Logisch, dit is vaak de beste optie. Het kan echter lastig zijn om geld bij de bank te lenen – zeker als startende ondernemer. Een bank wil graag zekerheid hebben en daarom zijn de acceptatiecriteria vrij streng. Gelukkig zijn er ook alternatieve financieringsmogelijkheden.

Qredits
Qredits is een onafhankelijk stichting die startende ondernemers ondersteunt die niet kunnen voldoen aan de acceptatiecriteria van banken. Deze stichting wordt gefinancierd vanuit de overheid en een aantal grote banken. Je kunt hier geld lenen tot 250.000. Je moet wel een geloofwaardig ondernemingsplan aanleveren en er wordt gekeken naar sociale aspecten. Heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld een maatschappelijk doel, dan is de kans dat je een lening krijgt hier dus groter.

De overheid
Ook vanuit de overheid zijn er verschillende initiatieven die het lenen van geld voor starters makkelijker maken. Zo is er het MKB-krediet, dit is een subsidie van 50.000 tot 250.000 euro die te vergelijken is met een zakelijke lening. Als je minder startkapitaal nodig hebt, kun je ook kiezen voor microfinanciering waarbij je kunt lenen tot 50.000. Voor een lening vanuit de overheid moet je wel openstaan voor advies en begeleiding vanuit de overheid. Voor, tijdens en ná de opstart van je bedrijf. Daarnaast moet je een haalbaar ondernemersplan hebben en de geldverstrekkers kunnen overtuigen van jouw kwaliteiten als ondernemer.

Investeerders
Je kunt ook investeerders zoeken die vertrouwen hebben in jouw bedrijf. In tegensteling tot de bank zal een investeerder eerder kijken naar de toekomst van jouw bedrijf in plaats van het verleden. Er zijn twee verschillende vormen investeerders: informal investors (ook wel Business Angels genoemd) en private equity. Informal investors zijn vaak rijke zakenmannen die graag een deel van hun privévermogen willen investeren in veelbelovende startups. Deze investeerders vind je online via venture-capital-organisaties. Private–equity-investeerders zijn vaak grote bedrijven die hun geld in niet-beursgenoteerde aandelen willen beleggen.

Crowdfunding
Crowdfunding wordt steeds populairder onder starters. Dit is ook een goede manier om de interesse in jouw bedrijf te polsen. Er zijn verschillende crowdfundingplatformen die je kunt gebruiken om geld op te halen voor jouw bedrijf. Crowdfunding is over het algemeen vooral succesvol voor bedrijven met een hoge gunfactor die niet heel veel geld nodig hebben.

Vrienden en familie
Geld lenen bij vrienden of familie is ook een optie. Vaak is dit snel en goedkoop. Wel zitten hier ook een hoop nadelen aan. De relatie kan namelijk flink onder druk komen te staan als je het geld uiteindelijk niet kunt terugbetalen, de afspraken niet helemaal duidelijk waren voor beide partijen of de vriend of het familielid waarvan je het geld hebt geleend opeens zelf hard geld nodig heeft en jij het niet direct kunt terugbetalen.

(Bezocht 25 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.