Menu
Nieuws

Is een zakelijk energiecontract goedkoper dan een particulier contract?

Heb je een onderneming of ben je een zzp’er en werk je vanuit huis? Vaak kom je dan voor de vraag te staan of je gaat voor een particulier- of een zakelijk energiecontract. Beiden hebben zo hun voordelen en nadelen. Welk contract je het beste kan afsluiten hangt van verschillende factoren af. En of particuliere- of juist zakelijke energie voordeliger is zal per situatie verschillen. Hieronder enkele zaken om rekening mee te houden wanneer je een keus moet maken tussen een particulier- of een zakelijk energiecontract.

De prijs van energie
Veel mensen denken dat zakelijke tarieven goedkoper zijn dan particuliere. En op het eerste gezicht lijkt dat vaak ook zo. Dit komt doordat de tarieven voor zakelijke energie worden weergegeven zonder BTW. Zo lijken deze tarieven gelijk of zelfs goedkoper dan de tarieven bij een particulier contract. Dit geeft dus een vertekend beeld. Voor een leverancier is zakelijke energie juist duurder om in te kopen. Doordat ondernemingen vaker overdag hun taken uitvoeren, en dan ook de meeste energie verbruiken is er veel meer vraag naar energie. En hoe meer vraag hoe hoger de prijs. Particulieren daarentegen gebruiken vaker ’s avonds energie. En omdat de vraag dan lager is zijn de tarieven ook lager.

Zakelijke energie aftrekbaar?
Een aanname die door velen wordt gedaan is dat je alle zakelijke energiekosten kunt aftrekken. Dit is niet helemaal het geval. Als bedrijf mag je de betaalde BTW verrekenen met de ontvangen BTW. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld zzp’ers die thuiswerken een gedeelte van de energiekosten aftrekken. Dit kan dan zowel op een zakelijk- maar ook op een particulier contract. Dat je deze kosten mag opgeven kan alleen wanneer je dit kunt aantonen door bijvoorbeeld een urenregistratie.

Soorten zakelijke energie
Wanneer je kiest voor zakelijke energie dan komen de termen kleinverbruik en grootverbruik om de hoek kijken. Wanneer je als bedrijf lagere verbruiken hebt dan val je onder de term kleinverbruik. En kan je alleen lagere energiepakketten afsluiten. Een bedrijf dat valt onder grootverbruik moet daarentegen een bepaalde minimale hoeveelheid energie jaarlijks afnemen om te blijven vallen onder deze groep. Het voordeel is wel dat de contracten voor grootgebruikers op maat worden gemaakt.

Meerdere jaren
Een zakelijk energiecontract wordt vaak voor meerdere jaren afgesloten. Zo heb je als bedrijf zekerheid over je energiekosten en kun je dat meenemen in je begroting. Omdat er vaak wordt gewerkt met meerjarige contracten loont het voor een kleine ondernemer zeker de moeite om te vergelijken. Zowel tussen zakelijke contracten maar ook in vergelijking met een particulier contract. Want deze kan bij een kleine ondernemer of een zzp’er vaak voordeliger zijn. Grootverbruikers hebben vaker een afdeling die zich bezighoudt met de energiehuishouding. Deze kan dan in onderhandeling treden met een leverancier om tarieven en voorwaarden overeen te komen.

De voorwaarden
Een ander aspect bij de keus voor zakelijke energie is dat je er rekening mee moet houden dat de voorwaarden vaak minder gunstig zijn dan bij een particulier contract. Dit komt doordat consumenten een betere wettelijke bescherming hebben. Een voorbeeld van deze bescherming is dat bij een particulier contract een boete maximaal 125 euro per afgenomen product mag zijn, bij het openbreken van het contract. Voor zakelijke contracten kan dit wel honderden euro’s zijn. Een zakelijk contract mag daarnaast stilzwijgend verlengd worden. En de 14 dagen bedenktijd die wettelijk gehanteerd moet worden bij een particulier contract geldt niet voor zakelijke contracten.

Vergelijken loont
Gezien de bovenstaande zaken vinden leveranciers het erg prettig om je als een zakelijke klant te hebben. Maar vraag je bij die keus dus echt eerst af of dat echt noodzakelijk is. Naast de bovenstaande overwegingen is het zeker aan te raden om tarieven en voorwaarden te vergelijken. Gebruik dan zowel een consumenten- als een zakelijke vergelijkingssite. Zakelijke energie vergelijken kan bijvoorbeeld op een website als Easyswitch.nl.

(Bezocht 56 keer, 1 bezoeken vandaag)