Wie is er aansprakelijk voor de schade aan een werknemer zijn auto tijdens een rit voor het werk? Zonder uitzonderingen, kunnen we stellen dat de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk is voor de schade, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Geval per geval de schade bekijken
Heb je schade aan je wagen geleden terwijl je die gebruikte voor het werk? Dan wordt dat geval per geval bekeken om te bekijken wie daarvoor aansprakelijk is. Zo wordt er onder andere gekeken naar welke verplichtingen je als werknemer hebt. Vraagt de werkgever jou om je eigen wagen te gebruiken voor het werk en is er geen alternatief beschikbaar, dan is de kans groot dat de werkgever de schade zal moeten betalen.

Uitzonderingen op de regel
Op deze algemene regel zijn natuurlijk een paar uitzonderingen. Zo kan de werknemer aansprakelijk gesteld worden wanneer de schade het gevolg is van bijvoorbeeld roekeloos rijgedrag, alcohol of drugs. Als werkgever moet je dit wel kunnen aantonen.
Als uit onderzoek blijkt dat je te hard reed, kan de werkgever dit gebruiken als bewijs. Is een andere automobilist dan weer verantwoordelijk, dan zal deze persoon beroep moeten doen op zijn of haar autoverzekering. Tijdens woon-werkverkeer is de werknemer in het algemeen zelf verantwoordelijk voor schade aan zijn voertuig. Krijg je van je werkgever een weg die je moet volgen, dan zal je werkgever sneller aansprakelijk gesteld worden.

Hoe zit het met de verzekering? 
Maakt het voor de verzekering uit dat je de privéwagen ook gebruikt voor het werk? Dat hangt af van het aantal keer dit voorvalt. Gebeurt dit maar een paar keer per jaar, dan hoef je dit niet te melden bij de verzekering. Gebruik je de wagen regelmatig voor het werk, dan bespreek je dit best met de verzekeraar. Doe je dit niet, dan dreig je bij schade het recht op een schadevergoeding mis te lopen of zelf de kosten te moeten betalen. Het kan natuurlijk wel zijn dat je premie stijgt doordat je de wagen ook voor het werk gebruikt.

Wie betaalt de boete?
Ga je tijdens een rit voor het werk in de fout met de wagen, dan betaal je meestal zelf de boete. De werkgever zal wel de boete krijgen als jouw overtreding het gevolg is van de hoge werkdruk. Is je wagen te vol geladen en heeft de werkgever hier niets van gezegd? Dan zal je werkgever zelf de boete moeten betalen. Meestal ben je echter zelf in fout en zal je dus ook zelf de boete betalen.

Bron: Overstappen.nl

(Bezocht 56 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.