Overwerken, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Hoeveel mag je overwerken? En wat krijg je ervoor betaald?

De wet
In de arbeidstijdenwet staat opgenomen hoeveel je officieel mag (over)werken. Dit is maximaal 12 uur per dienst en 60 uur per week. In een periode van 4 weken, mag je gemiddeld maximaal 55 uur per week werken. Per periode van 16 weken is dat gemiddeld 48 uur. Werk je minder dan 40 uur per week, dan mag je dus overwerken zonder enig conflict daarover.

Betaling
Overwerk wordt niet altijd betaald. Het ligt eraan wat in de CAO is afgesproken hierover. Het komt er op neer dat jouw werkgever 2 keuzes heeft.

  • Of hij betaalt je jouw vaste uurloon plus alles wat je over jouw normale werkuren krijgt.
  • Of hij geeft je vakantieopbouw over de extra gewerkte uren.

Vastleggen
Om jezelf te verzekeren van de beloning waar je recht op hebt, is het belangrijk om jouw overuren goed vast te leggen. Belangrijk is om op te schrijven wanneer en hoeveel uur je hebt overgewerkt. Op bepaalde dagen of tijdstippen hoor je namelijk een extra beloning te krijgen.

Tips

  • Belangrijk is om goed te weten wat jouw takenpakket is. Dit staat in jouw functieomschrijving. Er staat hoeveel uur je moet werken en wat jouw taken zijn. Werk je meer? Doe je andere taken dan er in jouw functieomschrijving staan? Dan ben je aan het overwerken en hoor je hier beloond voor te worden. Niet voor iedereen is het normaal om ‘gratis’ over te werken.
  • Heb je het idee dat je te veel overwerkt? Is de werkdruk te hoog? Bespreek het met jouw baas. Hij heeft toch ook niets aan een overspannen werknemer.
(Bezocht 284 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.