Thema

Leuk & handig

Thema

Een mindmap zorgt voor structuur in één oogopslag. De mindmap is namelijk een visueel schema van alle ideeën, kennis en informatie die bekend zijn over één onderwerp. Maak met een methode van jullie chaotische brainstormsessie een gestructureerde bijeenkomst.

De reden dat een mindmap goed werkt is omdat beide hersenhelften gebruikt worden. Verder gebruik je in mindmap geen zinnen, maar slechts woorden.  Door alle woorden in een mindmap samen te zien, kan jouw creatieve brein lekker zijn gang gaan.  Een mindmap wordt gebruikt als samenvatting of als creatieve manier om tot nieuwe ideeën te komen/ te brainstormen.

 

Voordelen van mindmappen

  • Door het organisch geheel kunnen de hersenen alle informatie zien als een geheel. Verbanden worden overzichtelijker en duidelijker
  • Door alle verbinden die je kan zien in een mindmap, is alle informatie makkelijker te onthouden. Er kunnen zelfs nog beelden/foto’s toegevoegd worden om het visueel te maken.
  • Denk in verbanden, overzichten en sleutelwoorden. Doordat beide hersenhelften gebruikt worden ben je in staat om logisch te denken.
  • Door het gebruik van kleur, woorden en beeld is het maken van een mindmap is natuurlijk ook hartstikke leuk.
  • Een mindmap is ook goed te gebruiken voor een presentatie. Door alleen de mindmap als ‘beeld’ te gebruiken laat u de lezer direct alle verbindingen zien. En doordat er alleen woorden staan en geen hele zinnen, kan je de presentatie aanpassen aan het publiek. Er is meer tijd voor oogcontact doordat je minder naar het ‘beeld’ hoeft te kijken.

Je kan ervoor kiezen om zelf een mindmap uit te tekenen met gekleurde stiften en pennen. Wil je het toch wat strakker hebben en direct op de computer, dan kunnen onderstaande websites jou helpen om een mindmap te maken.

In drukke tijden kan het voor jou of voor andere medewerkers wel eens nodig zijn om over te werken. In het geval van overwerk biedt een werkgever meestal de gelegenheid tussendoor te eten, en zal het laten bezorgen ook bekostigen. Waar vroeger in deze gevallen meestal pizza werd besteld, is het een veel beter idee om sushi te bestellen.

Sushi: gemakkelijk en gezond tussendoor

Waarom je beter kunt kiezen voor sushi als je op kantoor even tussendoor iets wilt eten? Er zijn vele verschillende soorten sushi met zowel vis, vlees als groenten, zodat er altijd wel iets is dat iemand lekker vindt. Daarom doe je met sushi ook vegetariërs en mensen die vlees maar wel vis eten veel plezier. De afwisseling in soorten sushi zorgt er bovendien voor dat je met meer smaak eet. Sushi is licht verteerbaar, waardoor je geen last hebt van vermoeidheid na het eten omdat je spijsvertering veel energie aan je lichaam vraagt. Daarnaast zit verse sushi ook nog eens boordevol gezonde vitaminen en onverzadigde vetzuren in vooral vette vis, zodat je daarna weer vol energie aan de slag kunt. En sushi is natuurlijk het ultieme hap-slik-klaar-maaltje!

Het gemak van sushi laten bezorgen

Als jij of jullie al moeten overwerken, is het geen optie iemand te moeten missen die eten gaat halen. Daarom is het zo gemakkelijk dat je sushi snel kunt laten bezorgen. Zo kun je na het bestellen lekker door werken totdat het bezorgd wordt, en kun je dan genieten van een welverdiende pauze voordat je weer verder aan de slag gaat. Bezorgen is tegenwoordig mogelijk in alle grote steden, maar in veel plaatsen ook op verder weg gelegen bedrijventerreinen. Zo kun je bijvoorbeeld sushi in Den Bosch laten bezorgen, maar ook in of rond Utrecht, Eindhoven, Groningen of Amsterdam. Omdat sushi geen warm product is, loop je geen kans op afgekoelde maaltijden tegen de tijd dat ze bezorgd worden. De smaak van sushi komt zelfs het best tot zijn recht een halfuur nadat de ingrediënten uit de koeling gehaald zijn.

Welke sushi kun je bestellen?

Het aanbod van de verschillende soorten sushi die zaken op hun kaart hebben bestaan verschilt. Over het algemeen zijn meestal nigiri, gunkan, futomaki, hosomaki, temaki, inside out rolls en sashimi te bestellen. Omdat in sushi minder groente verwerkt zit dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, is het aan te raden een salade, goedgevulde groentesoep of sojaboontjes erbij te eten.

Heb jij dit jaar ook zo’n gezellige pakjesavond gepland en lootjes getrokken? Dat wordt een leuk en vooral gezellig avondje samen! Cadeautjes zijn dan wellicht voor jou niet zo’n probleem, maar schuilt er ook een dichter in jou?

Ben jij niet zo creatief met woord en geschrift?
Geen punt, met het rijmwoordenboek ben je zo op drift.
Rijmen is voor jou dan ook geen moeite meer
Handige tip, klik en profiteer!

Ik wens je een gezellige pakjesavond toe!

En zoek je toch nog een leuk cadeau? Bestel dan een Enjoy.nl cadeaubon!

Je hebt geen baan nodig om rond te komen, niet eens een eigen bedrijf. Hosselen is de nieuwe trend: een hosselaar scharrelt zijn kostje bij elkaar met verschillende activiteiten die samen genoeg opleveren om van te leven. ‘Je hebt echt geen vaste baan nodig om gelukkig te zijn.’

Steeds meer mensen zijn niet meer afhankelijk van één inkomstenbron. Ze verhuren een kamer via Airbnb, geven hardlooptrainingen, hebben een bijbaantje in de winkel van een vriendin en verkopen tweedehandskleding met een webshop. Het gaat niet vanzelf, maar als je aan het eind van de maand rondkomt mag je jezelf op de borst kloppen: goed gedaan.

De hosselaar is streetwise: een ondernemend multi-talent dat kansen grijpt en risico’s spreidt. Geld verdienen is voor hem geen bittere noodzaak, maar een levenskunst waarvan hij geniet. Jeanine Schreurs is de ontdekker van de hosselaar, en ze ziet ze overal om zich heen opstaan. Schreurs: ‘Hosselen is van oorsprong een Surinaams woord, en het past zo goed bij wat steeds meer mensen doen: een kleine baan, een beetje verkopen, een beetje adviseren. Ik ken iemand die taarten bakt en verkoopt. Dat levert maar honderd euro op per week, maar in combinatie met alle andere klusjes die ze doet verdient ze voldoende.’

Way of life
Het zijn niet alleen ZZP’ers die gaan hosselen, ook mensen met een traditionele baan kiezen ervoor. Ze gaan minder werken en meer ondernemen. En dat laatste is voor Schreurs, auteur van het boek Ga hosselen – Geld verdienen door ondernemend te leven, het sleutelwoord: ondernemen. Schreurs: ‘Maar deze mensen beginnen geen onderneming, ze worden een onderneming. Voor hen is geld verdienen een way of life, eigenlijk net als voor de boer die vroeger met een gemengd bedrijf zijn kostje verdiende. Een bedrijfsmodel dat prima past in deze tijd.’

Er zijn enkele economische trends die hosselen heel aantrekkelijk maken. Zo is er steeds meer waardering aan en behoefte voor vakmanschap, is delen het nieuwe hebben, maakt internet het leggen van contacten met klanten steeds makkelijker en worden lokale productie en dienstverlening steeds meer gewaardeerd.

En hosselen is bovenal leuk, vertelt Merel (38) in Ga hosselen. Ze heeft een kleine snoepwinkel en een bed and breakfast. Buiten het seizoen werkt ze twee dagen per week in een boekhandel. ‘Ik vind het geweldig als mensen blij worden van wat ik doe.’

Genoeg
Jeanine Schreurs ziet hosselen ook als een beweging tegen de het-kan-niet-op-cultuur van de afgelopen decennia. Hosselaars hoeven niet zonodig het grootste huis, de nieuwste auto en de nieuwste spijkerbroek. Ze beseffen dat dat vaak meer kost dan oplevert. Schreurs was eerder hoofdredacteur van het magazine Genoeg en volgt de opmars van simple living op de voet. Ze promoveerde enkele jaren geleden op een onderzoek naar zuinig en duurzaam leven.

In haar boek beschrijft Schreurs hoe je zelf kunt gaan hosselen, door te ontdekken wat je talenten zijn, wat je wil en door in te spelen op de nieuwe trends. Schreurs: ‘Ik ben zelf ook een hosselaar geworden, en ik kan het iedereen aanraden: je hebt echt geen vaste baan nodig om gelukkig te zijn.’

Ga hosselen – Geld verdienen door ondernemend te leven wordt uitgegeven door Uitgeverij Haystack. Het boek kost 18,50 euro en is vanaf 9 juni 2016 verkrijgbaar.

Hoe maak je kans op een van deze 2 boeken?

Wij maken de winnaar 13 juni bekend!

De Mentality-test van Motivaction is een hele leuke test om erachter te komen bij welke doelgroep je behoort en wat de reden is van bepaalde beslissingen die je neemt!

Motivaction heeft een onderzoek gedaan naar de levensinstelling van Nederlanders. Door middel van het invullen van de test kom je erachter wat de beweegredenen zijn voor bepaalde keuzes die je maakt en waarom je je op welke manier beweegt!

Ben jij impulsieve consument en hou je van een plezierig leven? Dan ben jij misschien wel een ‘Gemaksgeorrienteerde’. Of passen de begrippen zekerheid evenwicht tussen traditie en moderne waarden beter bij jou? Dan ben je misschien wel een ‘Moderne burger’. Passen deze twee groepen niet bij jou, dan behoor jij tot een van de volgende groepen: opwaartse mobielen, kosmopolieten, traditionele burgerij, postmaterialisten, nieuwe conservatieven of postmoderne hedonisten.

Mentality test – Kom erachter bij welke groep jij hoort!

Kortom, doe de test, kom erachter bij welke groep van de samenleving jij hoort en waarom je bepaalde keuzes maakt!

 

 

Een leven zonder troep en chaos – dat klinkt heerlijk. Maar hoe krijg je het voor elkaar? Van je boekenkast tot je takenlijsten, van de keukenla tot je Dropbox map – ontdek hoe je het allemaal altijd opgeruimd houdt.

Het lijkt nooit op te houden
Gek op organiseren? Spullen van hun plek halen en bedenken hoe het praktischer kan. Alles lekker gestroomlijnd in speciale bakjes voor specifieke categorieën – liefst met labels. Want iedereen is gek op labels.

Organiseren is een heerlijk control-freak karweitje. Als je klaar bent met opruimen dan staat alles netjes op zijn plek, en is de wereld even perfect.
En dan, het leven. Haast, kabeltje nodig, je gris het uit het speciaal toegewezen ‘kabels-allerlei’ bakje. En omdat je zo druk bezig ben, blijk je te lui om het kabeltje na gebruik terug in zijn bakje te leggen. En dat is het begin van het einde. Het ene luie moment stapelt op het andere en voor je het weet is het weer een rommel en kan je weer aan de slag met je opruim vaardigheden.

Opruimen lijkt een eindeloze bezigheid. Wat zou het fijn zijn als je gewoon eenmalig kunt opruimen, en dan gewoon klaar kunt zijn.

Ik zal je wat zeggen: dat kan. En het is makkelijker dan je denkt.

Maak het steeds simpeler
Start niet met organiseren. Trek niet meteen je label printer uit de kast. Start met minimaliseren. Hoe minder er te organiseren valt, des te minder je hoeft te organiseren.

Vind je het lastig om je keukenspullen te organiseren? Verminder dan het aantal keukenspullen.
Wordt de lade met verzorgingsproducten altijd een zooi? Gooi dan de helft eruit.
Lukt het je niet om 10 vriendschappen te onderhouden? Richt je dan op minder mensen zodat je de relaties echt betekenis kunt geven.
Word je gek van het systeemonderhoud van je gadgets? Werk dan met minder apparaten en besteed minder tijd aan updates, upgrades, notificaties, backups, bugs en opladen.
Ligt het hele huis vol met speelgoed? Selecteer dan samen met je kind zijn of haar favorieten die in één doos passen, en doneer de rest.
Word je gestrest van de hoeveelheid taken op je takenlijst? Probeer dan minder te doen. Schrap alles behalve de essentie.
Puilt je kruidenkastje uit? Selecteer de paar kruiden die je dagelijks of wekelijks gebruikt, en dump de rest.
Word je moe van de stortvloed aan informatie op social media? Ontvolg dan alles en iedereen, behalve de mensen en organisaties die je leven verrijken.
Een keukenkast met drie pannen blijft automatisch opgeruimd. Een kastje met negen pannen vraagt continu om aandacht. Een lege zolder is altijd opgeruimd. Een volle zolder blijft chaotisch, hoeveel zaterdagen je ook besteedt tussen de plastic opbergdozen.

Opruimen en organiseren lossen je probleem niet op. Hoe netjes je de dozen ook labelt. Het is een taak die terug blijft komen, keer op keer op keer.

Pas als je stopt met organiseren en begint met minimaliseren kun je je leven voor altijd ontdoen van chaos en rommel.
Minder spullen. Minder onderdelen in het systeem. Zo houd je je leven echt altijd opgeruimd.

Bron: SoChicken.nl