Een leven zonder troep en chaos – dat klinkt heerlijk. Maar hoe krijg je het voor elkaar? Van je boekenkast tot je takenlijsten, van de keukenla tot je Dropbox map – ontdek hoe je het allemaal altijd opgeruimd houdt.

Het lijkt nooit op te houden
Gek op organiseren? Spullen van hun plek halen en bedenken hoe het praktischer kan. Alles lekker gestroomlijnd in speciale bakjes voor specifieke categorieën – liefst met labels. Want iedereen is gek op labels.

Organiseren is een heerlijk control-freak karweitje. Als je klaar bent met opruimen dan staat alles netjes op zijn plek, en is de wereld even perfect.
En dan, het leven. Haast, kabeltje nodig, je gris het uit het speciaal toegewezen ‘kabels-allerlei’ bakje. En omdat je zo druk bezig ben, blijk je te lui om het kabeltje na gebruik terug in zijn bakje te leggen. En dat is het begin van het einde. Het ene luie moment stapelt op het andere en voor je het weet is het weer een rommel en kan je weer aan de slag met je opruim vaardigheden.

Opruimen lijkt een eindeloze bezigheid. Wat zou het fijn zijn als je gewoon eenmalig kunt opruimen, en dan gewoon klaar kunt zijn.

Ik zal je wat zeggen: dat kan. En het is makkelijker dan je denkt.

Maak het steeds simpeler
Start niet met organiseren. Trek niet meteen je label printer uit de kast. Start met minimaliseren. Hoe minder er te organiseren valt, des te minder je hoeft te organiseren.

Vind je het lastig om je keukenspullen te organiseren? Verminder dan het aantal keukenspullen.
Wordt de lade met verzorgingsproducten altijd een zooi? Gooi dan de helft eruit.
Lukt het je niet om 10 vriendschappen te onderhouden? Richt je dan op minder mensen zodat je de relaties echt betekenis kunt geven.
Word je gek van het systeemonderhoud van je gadgets? Werk dan met minder apparaten en besteed minder tijd aan updates, upgrades, notificaties, backups, bugs en opladen.
Ligt het hele huis vol met speelgoed? Selecteer dan samen met je kind zijn of haar favorieten die in één doos passen, en doneer de rest.
Word je gestrest van de hoeveelheid taken op je takenlijst? Probeer dan minder te doen. Schrap alles behalve de essentie.
Puilt je kruidenkastje uit? Selecteer de paar kruiden die je dagelijks of wekelijks gebruikt, en dump de rest.
Word je moe van de stortvloed aan informatie op social media? Ontvolg dan alles en iedereen, behalve de mensen en organisaties die je leven verrijken.
Een keukenkast met drie pannen blijft automatisch opgeruimd. Een kastje met negen pannen vraagt continu om aandacht. Een lege zolder is altijd opgeruimd. Een volle zolder blijft chaotisch, hoeveel zaterdagen je ook besteedt tussen de plastic opbergdozen.

Opruimen en organiseren lossen je probleem niet op. Hoe netjes je de dozen ook labelt. Het is een taak die terug blijft komen, keer op keer op keer.

Pas als je stopt met organiseren en begint met minimaliseren kun je je leven voor altijd ontdoen van chaos en rommel.
Minder spullen. Minder onderdelen in het systeem. Zo houd je je leven echt altijd opgeruimd.

Bron: SoChicken.nl

(Bezocht 287 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.