Een mindmap zorgt voor structuur in één oogopslag. De mindmap is namelijk een visueel schema van alle ideeën, kennis en informatie die bekend zijn over één onderwerp. Maak met een methode van jullie chaotische brainstormsessie een gestructureerde bijeenkomst.

De reden dat een mindmap goed werkt is omdat beide hersenhelften gebruikt worden. Verder gebruik je in mindmap geen zinnen, maar slechts woorden.  Door alle woorden in een mindmap samen te zien, kan jouw creatieve brein lekker zijn gang gaan.  Een mindmap wordt gebruikt als samenvatting of als creatieve manier om tot nieuwe ideeën te komen/ te brainstormen.

 

Voordelen van mindmappen

  • Door het organisch geheel kunnen de hersenen alle informatie zien als een geheel. Verbanden worden overzichtelijker en duidelijker
  • Door alle verbinden die je kan zien in een mindmap, is alle informatie makkelijker te onthouden. Er kunnen zelfs nog beelden/foto’s toegevoegd worden om het visueel te maken.
  • Denk in verbanden, overzichten en sleutelwoorden. Doordat beide hersenhelften gebruikt worden ben je in staat om logisch te denken.
  • Door het gebruik van kleur, woorden en beeld is het maken van een mindmap is natuurlijk ook hartstikke leuk.
  • Een mindmap is ook goed te gebruiken voor een presentatie. Door alleen de mindmap als ‘beeld’ te gebruiken laat u de lezer direct alle verbindingen zien. En doordat er alleen woorden staan en geen hele zinnen, kan je de presentatie aanpassen aan het publiek. Er is meer tijd voor oogcontact doordat je minder naar het ‘beeld’ hoeft te kijken.

Je kan ervoor kiezen om zelf een mindmap uit te tekenen met gekleurde stiften en pennen. Wil je het toch wat strakker hebben en direct op de computer, dan kunnen onderstaande websites jou helpen om een mindmap te maken.

(Bezocht 897 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.