Lekker even ontspannen van het werk tijdens een welverdiende vakantie, heerlijk! Maar een week voor vertrek trekt jouw werkgever jouw vakantie in. Mag dat wel? Speciaal voor jullie hebben wij de antwoorden op de 7 meest gestelde vragen uitgezocht.

Kunnen mijn vakantiedagen vervallen en zo ja na welke periode?
Ja, vakantiedagen kunnen helaas vervallen. Sinds 2012 dienen vakantiedagen binnen 6 maanden opgemaakt te worden.

Mag ik al mijn vakantiedagen in een keer opnemen?
Nee, in de meeste gevallen mag je niet al je vakantiedagen in een keer opnemen. Daar staat tegenover dat je wel een keer twee weken aan een gesloten of twee losse weken op mag nemen. Wel gaat alles natuurlijk in overleg met de werkgever.

Mijn werkgever trekt mijn vakantie last-minute in, mag dat?
Helaas mag een werkgever (mits hij/zij) een goede reden heeft, jouw vakantie intrekken. Hierbij gaat het om bedrijfseconomische redenen en bijvoorbeeld ziekte van collega’s. Wel moet de werkgever de kosten vergoeden.

Mag mijn vakantieaanvraag geweigerd worden?
Ja, ook dat mag. De werkgever dient dan binnen 2 weken na de aanvraag schriftelijk zijn reden aan jou te melden. Doet hij/zij dit niet, dan mag u gewoon op vakantie gaan.

Ik ben ziek geworden op vakantie. Tellen deze dagen dan als vakantiedagen?
Nee, ziektedagen tijdens de vakantie gelden dan als ziekteverlof. Echter kan de werkgever deze regels contractueel anders vast laten leggen. Wat moet u doen als u ziek bent tijdens uw vakantie?

  • Breng uw werkgever op de hoogte
  • Regels een doktersverklaring

Kan ik al mijn vakantiedagen uit laten betalen?
Deels. De vakantiedagen die vallen onder het wettelijk minimum kunnen niet uitbetaald worden. Alle vakantiedagen die buiten het wettelijk minimum vallen, kunnen uitbetaald worden als de werknemer dit wenst.

Mag een werkgever vrije dagen aanwijzen?
Een werkgever mag dit doen als dit in het contract aangegeven is. Het gaat hierbij meestal om de dag na Hemelvaart. Dagen die niet contractueel vastgesteld zijn, mogen niet aangewezen worden door de werkgever.

Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?
Een werknemer heeft recht op 4x het aantal dagen dat hij/zij per week werkt. Dus een werknemer die 4 dagen per week werk, heeft recht op minimaal 16 vakantiedagen.

Bronnen: Das.nl & MKB Servicedesk

 

(Bezocht 370 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.