Menu
Secretaressetraining / Werk & studie

Zo word je directiesecretaresse

Zo word je directiesecretaresse

Organiseer je graag dingen, kun je goed overzicht houden, ben je proactief en ligt een dienstbare instelling aan alles dat je doet ten grondslag? Dan past de functie van directiesecretaresse wellicht goed bij je. Als directiesecretaresse ben je het eerste aanspreekpunt van het management, de directie of directeur van een organisatie. Je bent verantwoordelijk voor het beheren van de agenda, en verzorgt dus de dagelijkse planning. Verder ondersteun je het management, de directeur of de directie zowel bij gesprekken en vergaderingen (eventueel als notulist), als telefonisch. Ook kun je bij werkzaamheden binnen deze functie denken aan het organiseren van afspraken, evenementen of meetings. Maar hoe kun je eigenlijk directiesecretaresse worden?

Opleidingen waarmee je directiesecretaresse kunt worden

Secretaressewerk kan niet zomaar iedereen uitvoeren. Tegenwoordig heb je er meestal minimaal een MBO-opleiding op niveau 3 voor nodig. Wil je doorgroeien naar de functie van directiesecretaresse? Dat is mogelijk door ervaring en bijscholing. Opleidingen tot directiesecretaresse worden gegeven op MBO-4- en HBO-niveau. Hierbij zijn er diverse vereisten, zoals het spreken en schrijven van tenminste drie talen.

Omdat de functie van secretaresse of directiesecretaresse erg veelzijdig is, kun je je onderscheiden door je breed te laten bijscholen. Met uiteenlopende competenties heb je echt een plus bij een sollicitatie. Hierbij kun je denken aan notuleren, speciale typ- of computervaardigheden, timemanagement, projectmanagement of zelfs marketing en communicatie of HR.

Geld lenen voor een opleiding tot directiesecretaresse

Wil je een opleiding gaan volgen om directiesecretaresse te worden? Dan moet je rekening houden met een behoorlijke investering. De kosten van diverse opleidingen variëren van een paar duizend euro tot wel bijna tienduizend euro in het geval van een opleiding die meerdere jaren duurt. Heb je niet genoeg spaargeld, en verdien je niet genoeg om snel het geld bij elkaar te krijgen? Dan kun je ook geld lenen om je studie mee te bekostigen. Een persoonlijke lening kun je gemakkelijk en snel online aanvragen. De looptijd en het bedrag dat je maandelijks betaalt ervoor staan vast. Je weet dus precies waar je financieel aan toe bent.

Tegemoetkoming studiekosten verandert per 1 januari 2022

Betaal je de opleiding tot directiesecretaresse zelf? Dan is het goed om te weten dat de tegemoetkoming in de studiekosten vanuit de overheid gaat veranderen in 2022. Nu in 2021 kun je nog tot vijftig procent van je studiekosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Hierbij geldt een maximum van 15.000 euro. Vanaf 2022 kun je nog maar slechts 1.000 euro per jaar STAP-budget bij het UWV aanvragen. Deze subsidie kan alleen worden aangevraagd als je je hebt aangemeld voor een STAP-opleiding.

(Bezocht 20 keer, 1 bezoeken vandaag)