Menu
Gezondheid

Werknemer en Mantelzorger

Mantelzorg

Helaas maar waar…het komt steeds meer voor dat werk en mantelzorg gecombineerd moet worden. In Nederland zijn 2,6 miljoen mantelzorgers actief. Dit zijn mensen die 3 maanden of langer minimaal 8 uur per week voor iemand anders zorgen. Dat betekend in dat 1 op de 8 werknemers mantelzorgtaken op zich neemt aldus werk&mantelzorg.nl.

De combinatie tussen werk en mantelzorg kan zwaar zijn. Vooral al je je bedenkt dat mensen bijna 2 volledige dagen aan tijd kwijt zijn aan deze taak. Om deze taak in combinatie met je baan wat draaglijker te maken zijn er bepaalde wetten opgesteld. Echter hebben veel werknemers geen voordeel van deze regels, gezien 45% van de mantelzorgers dit niet kenbaar maakt op zijn of haar werk.

Wet- en regelgeving op het gebied van werk en mantelzorg

  • Calamiteitenverlof: Op het moment dat er problemen zijn in uw privé leven die je direct op moet lossen, betaalt je werkgever je salaris gewoon uit. Dit verlof kan een aantal uren tot een aantal dagen duren.
  • Kortdurend zorgverlof: Dit verlof zorgt ervoor dat je een aantal dagen per jaar zorg kan bieden aan je kinderen, ouders of partner. Werk je 36 uur per week dan heb je recht op 72 uur verlof. Je werkgever moet minstens 70% van je loon uitbetalen.
  • Langdurend zorgverlof: langdurend zorgverlof kan je bij je werkgever aanvragen. Je mag dan onbetaald 6 keer het aantal uren dat je per week werk opnemen om te zorgen voor je kinderen, partner of ouders.
  • Deeltijd werken: Mocht het zo zijn dat je langdurig zorgtaken uit moet voeren dan kan je er ook voor kiezen deeltijd te gaan werken.

Verder kan je, door open te zijn over de problemen die spelen, wellicht ook wat flexibiliteit krijgen van je werkgever.

Heb begrip voor collega’s die naast het werk ook mantelzorg verlenen. Het kan namelijk zowel fysiek als mentaal een hele zware last zijn.

(Bezocht 245 keer, 1 bezoeken vandaag)