Wat je vooral wel moet doen bij een sollicitatiegesprek hoor je waarschijnlijk wel vaker. Maar wat kan je beter niet doen? Wij hebben een top 5 gemaakt met blunders die je beter niet kunt maken tijdens je sollicitatiegesprek

1. Wanhoop uiten
Een werkgever wil het liefst dat jij op deze vacature solliciteert omdat het helemaal bij jou past. Omdat het bedrijf ‘het’ bedrijf is waar jij altijd al hebt willen werken. Vertel dan dus nooit dat jij wanhopig op zoek bent naar een baan. Het gaat er namelijk altijd om waarom jij van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf.

2. Kritiek hebben op je vorige baas
Regel 1. Praat nooit negatief over je baas! Het tonen van negativiteit is niet gewenst. En als jij nu al negatief praat over je vorige werkgever, hoe zal je dan straks over je nieuwe werkgever praten?

3. Veel te lang doorpraten
Ondanks dat het gesprek over jou gaat, wil je niet egocentrisch overkomen. Daarnaast wil je natuurlijk ook weten wat het bedrijf voor jou kan betekenen. De werkgever wil natuurlijk iemand waar hij/zij een gesprek mee kan voeren. Niet iemand die alleen maar een monoloog kan houden.

4. Zeggen dat je geen zwakke punten hebt
Zeggen dat je geen zwakke punten hebt is hetzelfde als zeggen dat jij helemaal perfect bent. Word wakker, niemand is perfect! Iedereen heeft wel punten waar hij/zij zich in kan verbeteren. Het noemen van zwakke punten is juist het hebben van eigen kennis en zien waar jij jezelf in kunt ontwikkelen.

5. Ongeloofwaardig overkomen
Zorg dat je geloofwaardig overkomt. Iemand die dat niet komt, komt vaak over als niet te vertrouwen. Zeg bijvoorbeeld niet dat je alleen verantwoordelijk bent voor een hele reorganisatie. Dit kan namelijk betekenen dat je of niet de waarheid spreekt of dat je geen goede teamplayer bent!

Wat is de grootste sollicitatieblunder die jij zelf meegemaakt hebt? Of die jij hebt gehoord van een van jouw collega’s? Laat het ons weten!

(Bezocht 1.317 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.