Diana Aldenzee: Twaalf jaar lang heb ik in hotels gewerkt in Frankrijk. In de mooiste en de meest veeleisende etablissementen heb ik zowel personeel als gasten zoals Tina Turner, Ralph Lauren en Bill Clinton begeleidt.

Het leiding geven in de meest luxe hotels van de Cote d’Azur gaat natuurlijk altijd gepaard met veel druk. Tijdens de weekenden hielp ik vaak de general manager, een man met eisen. Ik hielp hem bij het efficiënt leiden van het interne en commerciële beleid om zo de juiste resultaten te bereiken. Het dynamische leven in de hotelbranche heeft me altijd veel werkplezier gegeven, maar mijn privé leven ‘verdween’ vaak op de werkplek: het hotel.

Dans heeft naast mijn carrière ook altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Het begon al vroeg met Jazz en later ben ik ook met Salsa begonnen. Naast een drukke baan, ging ik op zoek naar iets waar ik me meer aan kon overgeven.

In 2000 ontdekte ik mijn eerste Argentijnse Tangolessen in Zuid-Frankrijk. Een dans waar de man echt behoort te leiden en de dame volgt. Het is een improvisatiedans, waarbij geen pasjes of figuren worden aangeleerd, maar er wordt gedanst door middel van leiden en volgen. Puur op gevoel en via lichaamstaal. Daarom is deze dans toegankelijk voor iedereen. Elke dans is hierdoor weer een compleet nieuwe dans en zo kan je eindeloos veel mogelijkheden en stijlen leren.

Totale overgave
Overdag deel ik de lakens uit van zakelijke afspraken tot het bedenken van een resultatenplan en ‘s avonds, in de armen van mijn partner op de dansvloer, bedenkt hij de mooiste bewegingen om door mij te laten uitvoeren. De Tango biedt mij een wereld van romantiek en passie. In de Argentijnse muziek klinkt melancholiek, maar ook temperament. Totale overgave vind ik in de Tango. Heerlijk! Geen leiding geven, maar ontvangen en ik kan me weer helemaal vrouw voelen. Weg van het werk vol met druk en verwachtingen waar ik als vrouw vaak als een man moet functioneren.

In de tango kan ik mijn vrouwelijke elegantie weer tevoorschijn laten komen. Hij is zelfverzekerd en geeft duidelijke leiding. Uitdagend en beheerst speelt hij met een scherp benenspel. Volgzaam en teder volg ik en vul de figuren op mijn eigen wijze in. Elke Tangodans is steeds verrassend en nooit saai. Mijn zorgen verdwijnen en na mijn werk vind ik hier in zo veel plezier en passie.

Moe & gespannen
Tegenwoordig geef ik optredens en les met mijn eigen partner. Bij het begin van de les herken ik de directrices en directieassistentes die vaak moe en gespannen in de dansschool aankomen. Ik denk dan terug aan mijn eigen drukke carrière en probeer de dames te laten ontspannen om zo hun ‘ik heb de broek aan’ gevoel los te laten. Ik zeg altijd tegen de heren: “Blijf leiden en probeer gewoon elegant te lopen op deze mooie muziek, met een dame in je armen. Dames: ontspan, geef je over en volg precies wat je danspartner aangeeft. Houd niet de touwtjes in handen, maar durf een totale overgave aan!”

Kijk voor meer informatie op AcademiDeTango.nl, de oudste school in Nederland. Festivals in Nederland vind je op Doble-Ocho.com (Nijmegen) en TangoMagia.com (Amsterdam).

Beoefen jij een sport waar je andere lezeressen enthousiast over wil maken? Laat het ons dan weten via redactie@pa.nl.Zin in een sportief uitje? Kijk op SportiefUit.nl

Uit PA.NL magazine 4 – september 2010

(Bezocht 193 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.