Menu
Solliciteren

Salarisonderhandeling

Salarisonderhandeling

Of je nou net komt kijken of al lang actief bent op de arbeidsmarkt, als secretaresse kom je zeker in aanmerking met salarisonderhandelingen.
Maar hoe doe je dat nou eigenlijk en hoe kan je er het meeste uithalen? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Onderzoek vooraf: Hoeveel zou mijn baas mij gaan betalen? Komt het loon wel overeen met collega’s die een (soort)gelijke functie hebben? Allemaal logische vragen die je van tevoren allemaal uit moet gaan zoeken. Via verschillende sites kan je opzoeken wat een normaal loon is, voor de functie waarvoor je een contract aangeboden krijgt. Op deze manier weet je niet alleen wat gemiddeld is, maar deze cijfers kan je ook gebruiken bij je salarisonderhandeling.

Secundaire arbeidsvoorwaarden: Kijk niet alleen naar je bruto loon, maar ook naar je secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan een reiskostenvergoeding, overuren, zorgverzekering, vakantiedagen/toeslag, bonus, pensioenregeling etc. Soms kan een iets lager loon in combinatie met goede secundaire arbeidsvoorwaarden voordeliger zijn dan een hoger loon. Zo heb je bij een baan van 5 dagen per week recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Maar neem jij nou regelmatig een dag op, dan kan het soms slimmer zijn om meer vakantiedagen te hebben, dan dat je een hoger loon hebt.

Contractvoorstel: Gooi niet meteen je vorige of huidige loon op tafel, maar laat de ander eerst een voorstel doen. Je toekomstige baas zal namelijk maar minder bieden dan dat hij in eerste instantie voor ogen had. Daarbij is je vorige salaris vaak ook niet erg interessant, het gaat er namelijk om wat een passende vergoeding is voor de taken en verantwoordelijkheden die jij op je gaat nemen.

Onderhandelruimte: Vergeet niet dat op het moment dat een werkgever jou een contract aanbiedt, hij jou graag in zijn bedrijf op wil nemen. Dat betekent dat er in principe altijd ruimte is om te onderhandelen over je salaris en/of arbeidsvoorwaarden. En denk eraan: Als je niet vraagt, krijg je ook niks! Heb vertrouwen in jezelf, weet wat voor kwaliteiten jij hebt en waarom je voor het bedrijf van toegevoegde waarde bent!

Succes!

(Bezocht 350 keer, 1 bezoeken vandaag)