Nederlandse ondernemers zijn vooral positief over de vooruitzichten voor het eigen bedrijf in de komende zes maanden. Zij verwachten dat het aantal orders, de omzet en de winst licht verbeteren.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Van Lanschot Bankiers. Daarnaast denken bedrijven het komende halfjaar iets gemakkelijker te kunnen lenen. Ondernemers zijn minder te spreken over de eigen branche. Vooral in de bouw en handel zijn ze somber over de conjuncturele ontwikkelingen en de economische vooruitzichten. In de industrie, horeca en de zakelijke en commerciële dienstverlening zijn ondernemers juist weer positiever.

Niet in Nederland
Een op de vijf ondernemers is niet tevreden over het vestigingsklimaat in Nederland. Zij geven aan hun bedrijf niet in Nederland te starten als zij opnieuw zouden beginnen. Ondernemers zijn vooral bezorgd over de huidige prijsontwikkeling in de markt, waardoor de marges flink onder druk staan. Dat maakt het voor bedrijven soms moeilijk winstgevend te zijn. Maar ook de wet- en regelgeving maakt het ondernemen er niet makkelijker op. Volgens het onderzoek is er nog steeds sprake van grote administratieve lastendruk voor het middenbedrijf.

Nieuwe kansen
Veel ondernemers zijn ook nog eens geraakt door de wereldwijde financiële crisis. Toch beweert bijna de helft van de ondernemers dat de crisis ook positieve gevolgen heeft gehad voor hun bedrijf. Voor een aantal ondernemingen heeft de economische crisis nieuwe kansen geboden, omdat zij actief zijn in sectoren waar juist in tijden van een recessie veel vraag naar is.

Bron: Ondernemer vooral positief over eigen bedrijf, Nuzakelijk.nl december 2010

(Bezocht 54 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.