Ken je dat, dat je toch vaker op je mobiel kijkt dan je eigenlijk zou willen? Even je Facebookstatus bijwerken of even checken of een van je vriendinnen nog een leuke update heeft gegeven. Heb je je telefoon ook dichtbij je liggen tijdens je werk en kijk je bij ieder geluidje weer even op je telefoon? Dan is de kans groot dat je onbewust verslaafd bent aan je telefoon. Heel langzaam maar zeker is het een gewoonte die erin geslopen is. Maar helaas wel een gewoonte die ervoor zorgt dat je sneller afgeleid bent van het werk en daardoor minder productief bent.

De hoogste tijd om iets te gaan doen aan die telefoonverslaving. Kom stap voor stap van je telefoonverslaving af.

Zie onder ogen dat je ´verslaafd´ bent aan je telefoon
Een probleem valt niet op te lossen als je niet toegeeft ergens verslaafd aan te zijn. Dus wees eerlijk tegenover jezelf. Maar schaam je ook niet om het tegen anderen te zeggen, de kans is groot dat zij hetzelfde probleem hebben als jou. Het toegeven van je verslaving is stap 1 richtig het herstel.

Wees bewust
Wees jezelf bewust van hetgeen je mee bezig bent. Dit kan je doen door een soort ´dagboekje´ bij te houden. Schrijf hierin de volgende dingen op

  • Wat heb je gedaan: Scrollen, meldingen controleren, berichten versturen
  • Wanneer heb je dat gedaan: Zodra je wakker wordt, op je werk…
  • Wat gebeurde er voor het moment dat je de telefoon pakte
  • Erken je gewoonte

Nu je weet wat je wanneer doet, is het makkelijk om je gewoonte te herkennen. Krijg je de drang om op Facebook te kijken, ga dan na waarom je dit wilt doen. Is het echt noodzakelijk om op je telefoon te kijken? Niet? Doe het dan ook niet en ga verder waar je mee bezig bent. Sta jezelf toe om op vaste momenten je telefoon te checken.

Vervang je gewoonte door een positief alternatief
Het is een stuk makkelijker om je slechte gewoonte te vervangen door een positief alternatief. Wil je toch je telefoon pakken, pak hiervoor in de plaats bijvoorbeeld een boek en lees er steeds een stukje uit. Je zult zien dat je een enorm resultaat behaalt. Binnen een paar dagen zul je waarschijnlijk honderden pagina’s gelezen hebben. Het maakt natuurlijk niet uit wat het positieve alternatief is, maar voor jezelf kan het fijn zijn om een activiteit te kiezen waarmee je kunt meten hoeveel tijd je kwijt was aan je telefoon.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om uw telefoon nooit meer aan te raken, maar probeer het met mate te doen en alleen op het moment dat het echt nodig is of je er even tijd voor hebt. Je zult zien dat je je beter kunt concentreren op je werk en je werkdag effectiever verloopt!

(Bezocht 170 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur