Menu
Solliciteren

Nooit meer zenuwachtig bij een sollicitatiegesprek

solliciteren

Het is heel begrijpelijk dat veel mensen zenuwachtig zijn als ze op sollicitatiegesprek gaan. Er hangt namelijk veel af van dat ene gesprek. Met de gezonde zenuwen zijn niks mis, maar het is wel belangrijk dat je ze onder controle kunt houden als je potentieel werkgever tegenover je zit. Lees hieronder enkele tips om jouw zenuwen de baas te kunnen zijn tijdens dit o zo belangrijke gesprek.

De voorbereiding is het halve werk
Goede voorbereiding is het allerbelangrijkst als je met een zelfverzekerd gevoel bij het sollicitatiegesprek wilt zitten. Weet wat je wilt vertellen en bereid je vooral voor op mogelijke vragen. Ook is het belangrijk dat je al zoveel mogelijk over het bedrijf kent, zoals de missie, visie, producten en bedrijfscultuur. Een recruiter krijgt meteen een negatief beeld over je als je zijn vragen niet goed kan beantwoorden, omdat het dan overkomt alsof je je niet genoeg in de sollicitatie verdiept hebt. Je hebt een grotere kans als jij goed kunt verwoorden waarom jij de beste sollicitant voor de functie bent en vooral je motivatie en enthousiasme kunt laten zien.

Wees uitgerust
Ga de avond voor het sollicitatiegesprek op tijd naar bed, zodat je goed uitgerust bent tijdens het gesprek. Leg je sollicitatiekleding (gestreken!) de avond van te voren klaar, zodat je niet op het laatste moment in een kledingcrisis komt. Plan je reis ook van te voren en zorg ervoor dat je ruim op tijd vertrekt: van haast hebben word je alleen maar zenuwachtiger.

Verzin alvast een aantal vragen
Een recruiter eindigt een sollicitatiegesprek altijd met de vraag of jij nog vragen hebt. Het komt ongeïnteresseerd over als je op dat moment met je mond vol tanden staat. Laat zien dat je belangstelling hebt en formuleer van te voren alvast een aantal vragen die je graag wilt stellen. Vraag bijvoorbeeld wat de toekomstplannen van het bedrijf zijn, of er mogelijkheden zijn om door te groeien of hoe een gemiddelde dag van de persoon die de functie uitvoert waar jij op solliciteert eruit ziet. Zijn al je van te voren verzonnen vragen tijdens het gesprek al beantwoord? Probeer dan op deze antwoorden door te vragen of zeg: ‘ik had wel vragen, maar die zijn tijdens het gesprek al beantwoord’. En vergeet vooral niet aan het eind te vragen hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt!

Ken je cv!
Soms is het alweer een tijd geleden dat je een bepaalde opleiding of training gevolgd hebt of een bepaalde functie hebt uitgevoerd. Zorg ervoor dat je weer helemaal up to date bent, zodat je makkelijk voorbeelden uit je verleden kunt gebruiken en makkelijk vragen van de recruiter kunt beantwoorden.

Ik zit in de wachtkamer, wat nu?
Meestal ben je ruim op tijd op de locatie van je sollicitatiegesprek of moet je iets langer wachten op de recruiter. Ook deze tijd kun je gebruiken om je zenuwen te bedwingen. Ga nog even naar het toilet, was je handen als je zweethanden hebt (je kunt de recruiter natuurlijk geen plakhand geven), controleer je gezicht in de spiegel en spuit desnoods nog een beetje deodorant op als je klotsende oksels hebt. Trillende handen? Sla dan het aanbod voor koffie of thee af en ga voor een glas water. Het helpt natuurlijk niet tegen de zenuwen als je je kopje op het schoteltje hoort rinkelen. Bovendien word je van cafeïne vaak nóg zenuwachtiger en trilleriger.

En dan is het tijd voor het gesprek! Nog steeds een beetje last van zenuwen? Dat is niet erg, je laat hiermee zien hoe graag je de baan wilt. Probeer wel zelfvertrouwen uit te stralen, de recruiter in de ogen te kijken en een stevige handdruk te geven. Dat is alvast een goed begin. En bedenk, voor de recruiter is het soms bijna net zo spannend: jij moet de baan natuurlijk ook willen en bij zijn bedrijf willen werken!

(Bezocht 574 keer, 1 bezoeken vandaag)