Menu
Nieuwsberichten

Werken nog niet voor iedereen lonend

Het is nog niet voor iedereen lonend om te gaan werken. Dat geldt vooral voor alleenstaande ouders en paren die uit een uitkering komen.

Een alleenstaande ouder die bijvoorbeeld vier dagen in de week gaat werken voor het wettelijk minimumloon, krijgt te maken met een inkomensdaling van 4 procent. Dat blijkt uit de Beleidsdoorlichting Inkomensbeleid 2002-2010 die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens Kamp benadrukt het rapport hoe belangrijk maatregelen zijn om werken lonend te maken.

Bijstand
Zo wil het kabinet vanaf volgend jaar de bijstand in 20 jaar tijd in stapjes verlagen. De uitkering op jaarbasis zal volgens dit plan, waarover de Eerste Kamer zich nog buigt, telkens met 70 tot 100 euro dalen. Hierdoor kan uiteindelijk na 20 jaar het sociaal minimum op jaarbasis 2000 euro lager uitvallen. Dat is volgens het kabinet nodig om te voorkomen dat de bijstand straks boven het minimumloon kan uitkomen.

Belastingvoordelen
Verder werkt Kamp aan hervorming van het stelsel van kindregelingen met veel belastingvoordelen voor ouders. Hij vindt dat de regelingen niet alleen ondersteunend moeten zijn bij opgroeiende kinderen, maar dat ze ouders ook meer moeten stimuleren om te gaan werken. Sommige van deze belastingkortingen en toeslagen maken het volgens de minister nu onaantrekkelijk voor ouders om aan de slag te gaan.

Bron: Werken nog niet voor iedereen lonend, Nuzakelijk.nl november 2011

 

(Bezocht 34 keer, 1 bezoeken vandaag)