Als je iets wilt bereiken heb je vaak een mooi beeld hierover in je hoofd. Maar is het een droom of een doel?

Er is niks mis met dromen over dingen die je wilt bereiken. Dat is zelfs erg leuk. En als je met slechts het droombeeld tevreden bent, is dat ook prima. Maar als je vindt dat je een doel hebt, wees er dan zeker van dat dit niet alleen droom is.

Het verschil zit hem erin, dat je bij een doel een plan hebt. Je doel zal namelijk niet zomaar op je pad komen. Je plan moet bestaan uit realistische subdoelen, met het liefst een tijdsindicatie voor wanneer je het subdoel bereikt wilt hebben. Daarnaast bevat het plan ook ideeën over hoe je de subdoelen gaat aanpakken. Zie ook Hoe maak je je dromen waar?

De franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry schreef in de vorige eeuw al: “Een doel zonder een plan is slechts een wens.” En dat is precies het verschil tussen een droom en een doel.

Wees eerlijk tegen jezelf over of je een doel hebt of een droom. Als je een droom hebt en je weet dat hij onmogelijk werkelijkheid kan worden, benoem het dan niet als doel. Dat bespaart je een teleurstelling. Maar als het wel een doel van je is, werk er dan aan. Vanzelf gebeurt er meestal niks maar jij kunt wel zelf je leven bepalen. Door er zelf aan te werken kun je je dromen waarmaken.

Je mag best hulp van anderen vragen, maar jij bent de bepalende factor. Jij bepaalt jouw wereld.

Als je meerdere dromen hebt, of al concrete doelen, is het goed om je plannen naast elkaar te leggen. Hierdoor kun je snel zien of het wel mogelijk is om al deze dromen te laten uitkomen. Zo niet, beslis dan welke dromen echte doelen zijn. Door je daar nu op te focussen, heb je een grotere slagingskans dan wanneer je alles tegelijk wilt zonder dat dat mogelijk is.

Dus, heb je een droom of een doel? En als het een droom is, moet het dan geen doel worden?

www.SoChicken.nl

(Bezocht 153 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.