Menu
Nieuwsberichten

De harde lessen van het ondernemerschap

Gezeik met aandeelhouders, geen plezier meer in ondernemen, onbetrouwbaar personeel. Ondernemen is niet altijd leuk en gaat ook niet altijd probleemloos. Het boek Ouch! deelt de harde ondernemerslessen.

Waarom dit boek? “Er zijn verschrikkelijk veel boeken geschreven over het succes van ondernemen, maar niet over de problemen. Terwijl je van fouten veel meer leert dan van succes”, verklaart Stephan van Gelder aan NUzakelijk.

Van Gelder is voorzitter van de Nederlandse afdeling van de Entrepreneur Organization (EO), waarbij wereldwijd zo’n 8000 ondernemers zijn aangesloten. Zelf heeft hij 18 jaar ondernemerservaring als directeur van onderzoeksbureau Integron.

“Daarnaast ben je als ondernemer vaak alleen en kun je met weinig mensen écht over ondernemen praten. Het is ondernemers eigen om negatieve dingen voor zichzelf te houden. En als je het wel vertelt, wordt er gezegd: jij wilde toch zo graag ondernemer worden?”

Aandeelhouders
Volgens Van Gelder krijgt elke ondernemer, klein of groot, met een of meer dilemma’s uit het boek te maken. De ervaringen van 60 ondernemers zijn onderverdeeld in de thema’s: mensen, strategie, uitvoering, geld en jij. “Denk aan gezeik met aandeelhouders. Dat is een vak apart. Het is iets waar iedere ondernemer vroeg of laat mee in aanraking komt en wat je niet moet veronachtzamen.”
Een ander thema is het verlies van het plezier in ondernemen. Een punt dat veel ondernemers bereiken op het moment dat het succes niet meer hard groeit, maar stabiliseert. “Dat weet niemand van te voren, maar het gebeurt vaak. Je voelt je een hardwerkende voorman die minder verdient dan de rest, raakt jezelf kwijt en vraagt je af: waar doe ik het eigenlijk voor?”

Tragisch
Zijn ondernemers dan zielig? “Nee. Ik wil ondernemers niet tragisch neerzetten en het ondernemerschap niet ontmoedigen. Maar het is goed om ook de andere kant te laten zien. Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn, soms is het een bikkelharde strijd, met anderen en jezelf.”

De opbrengst van Ouch! – de marge bedraagt 10 euro per boek – gaat naar een fonds voor sociaal ondernemen. Dat geld wordt verstrekt aan mensen die in ontwikkelingslanden een onderneming willen starten en daartoe geen financiële middelen hebben.

Deel 2
De ondernemersorganisatie denkt nu al na over een deel twee, in combinatie met een forum waar ondernemers hun ervaringen kunnen delen.

Het boek is te bestellen op: www.bookouch.com

Bron: Carlie van Tongeren, De harde lessen van het ondernemerschap, Nu.nl oktober 2011

 

(Bezocht 32 keer, 1 bezoeken vandaag)