Accountancy is het verloop van het communiceren van financiële informatie aan de managers van een bedrijf. Deze communicatie uit zich in de vorm van financiële rapporten. Het is hierbij belangrijk dat de informatie relevant en betrouwbaar is. Met andere woorden wordt accountancy gezien als de wetenschap bij het onthullen van de successen en de fouten van bedrijven.

Wat doet een accountant?
Accountants zijn belangrijk voor overheden, organisaties, grote en kleine bedrijven. Zij rekenen allemaal op het oordeel van de accountant. Een accountant helpt het bedrijf met vooruit kijken. Zij doen de administratie, controleren, analyseren en adviseren. In de praktijk betekent dit dat de accountant een jaarrekening moet opstellen, de boekhouding moet controleren en zij vervullen dus ook de rol van de adviseur. De accountant kan bijvoorbeeld adviseren over de keuze van het beleid, pensioen of een verzekering. Ook ondersteund een accountant bij gesprekken met intermediairs, zoals banken en notarissen.

Daarnaast wordt er gekeken naar welke kansen en ontwikkelingen voor het bedrijf interessant zijn. Volledige inzicht in de financiële situatie, dankzij accountancy.

Op een rij
Een kort overzicht van de taken van de accountant:

  • Het afgeven van verklaringen bij specifieke verantwoordingen
  • Het verzorgen van uw administratie
  • Het uitvoeren van onderzoeken en adviesopdrachten
  • Het samenstellen, beoordelen of controleren van jaarrekeningen en andere financiële overzichten

Zoals je leest, verricht een account meer werkzaamheden dan alleen jaarrekeningen samenstellen of controleren. Zij kijken welke kansen en ontwikkelingen interessant zijn voor organisaties, zodat de organisaties direct kunnen anticiperen. Een focus op de toekomst is hierbij erg belangrijk.

(Bezocht 158 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.