Menu
Bedrijfsincentive / Cadeau / Featured - handig / Kerstspecial / Relatiegeschenk

Alles wat je moet weten over kerstpakketten en belasting

kerstpakketten fiscaal

Kerstpakketten en belastingen waren enkele jaren geleden nog behoorlijk ingewikkeld. Je kon wel belastingvrij kerstpakketten geven aan je werknemers, maar dan moesten er aardig wat berekeningen worden gedaan. Sinds januari 2015 is de regeling aangepast en wordt de berekening anders. Hij wordt – tot op zekere hoogte – eenvoudiger. Je kunt nu dus relatief gemakkelijk berekenen welke kerstpakketten wel of niet belastingvrij mogen worden uitgedeeld aan werknemers. En dat is wel zo lekker, want je betaalt tenslotte al meer dan genoeg heffingen en belastingen, toch? Hier vind je alles wat je moet weten over kerstpakketten en belasting.

De werking van de WKR en ‘vrije ruimte’

De WKR, ofwel de werkkostenregeling, is een nieuwe regeling van de belastingdienst. De regeling stelt dat je maximaal 1,2% van het brutoloon mag besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor je werknemers, aldus de belastingdienst. Dit percentage wordt ook wel de ‘vrije ruimte’ genoemd. Het is de ruimte die je zelf helemaal vrij mag besteden. Er zijn verscheidene dingen die hierin vallen. Zo kun je bijvoorbeeld bovenop de standaard kilometervergoeding een extra kilometervergoeding instellen en die in de vrije ruimte laten vallen. Niet alles valt onder deze regeling: bedrijfsuitjes worden hier bijvoorbeeld alleen onder bepaalde omstandigheden onder geschaard. Deze zijn meestal helemaal vrijgesteld van belasting en vallen niet onder de ‘vrije ruimte’.

Het criterium van gebruikelijkheid

Wanneer je nu denkt: goed, ik kan dus voor 1,2% van het brutoloon een kerstpakket gaan halen, kun je beter nog even wachten. Want behalve deze vrije ruimte ben je ook gebonden aan de norm voor gebruikelijkheid die de belastingdienst heeft ingesteld. Deze regel stelt dat je maximaal 30% mag afwijken van ‘gebruikelijke giften aan werknemers’. Hierbij wordt gekeken naar een gemiddelde van vergelijkbare bedrijven of het gemiddelde in de branche. Een kerstpakket kan dus geen duizenden euro’s kosten, want dit is nergens gebruikelijk. Het is goed om eerst te kijken naar het gemiddelde in je branche (vaak rond 75-100 euro) en daar niet te ver boven te komen. Zolang je binnen deze norm blijft en het bedrag valt binnen de ‘vrije ruimte’ kun je het kerstpakket belastingvrij weggeven.

Wat als je buiten deze normen valt?

Wat gebeurt er als je je ‘vrije ruimte’ al hebt gevuld met andere giften aan je werknemers? Of als je kerstpakketten wilt kopen die veel duurder zijn dan gebruikelijk? Tsja… de goedheid van de belastingdienst houdt ook een keer op. De flexibiliteit geldt alleen tot deze normen. Kom je buiten de vrije ruimte, dan betaal je het gewone belastingtarief. En geef je je werknemers een gift die boven de 30% afwijking van de gebruikelijkheid komt, dan betaal je zelfs 80% belasting over het cadeau. Wil je dus kerstpakketten uitdelen, dan is het wel belangrijk dat je goed oplet met deze twee regels!

Zolang je dus binnen de beide normen zit, kun je rustig belastingvrij kerstpakketten uitdelen aan je personeel. Dat geldt natuurlijk voor normale pakketten, maar er zijn ook prachtige luxe pakketten die binnen de regels vallen omdat ze niet te duur zijn. Bij kerstpakkettenkiezer vind je een enorm assortiment van allerlei kerstpakketten, die allemaal binnen de gebruikelijkheidsnorm vallen. Dat is wel zo fijn, want zo hoef je je daar tenminste geen zorgen over te maken. Heb je nog genoeg ‘vrije ruimte’ over? Dan is het tijd om eens lekker te gaan shoppen voor het ideale kerstpakket voor jouw personeel!

(Bezocht 37 keer, 1 bezoeken vandaag)