Menu
Presenteren

Goed en boeiend presenteren, hoe doe je dat?

Presenteren

Presenteren? Laat dat maar aan een ander over! Uit eigen ervaren kan ik zeggen dat jij of een van jouw collega’s niet de enige zijn die er zo over denken. Maar gelukkig, goed en boeiend presenteren kan je leren. Lees hier onze 3 gouden tips die jou helpen zelfverzekerd voor een groep mensen te staan en boeiend te presenteren.

Tip 1: Trek de aandacht van je publiek
Om mensen te laten luisteren naar jouw presentatie moet je ze vanaf het begin af aan weten te boeien. Sta daarom even stil bij het begin van de presentatie. Je kan hier beter iets meer aandacht aan besteden dan zo snel mogelijk met de rest van je verhaal te willen beginnen. Probeer bijvoorbeeld een verhaal te vertellen waar het publiek zich mee kan identificeren. Een oud verhaal, voorkomende situatie of een raadsel, daar heeft hebben de luisteraars vaak wel oren naar. Als je de aandacht van je publiek vanaf het begin weet te trekken, is de kans groot dat ze tot aan het einde blijven luisteren naar je presentatie.

Tip 2: Maak het beeldend
Beeld zegt meer dan woorden alleen. Laat mensen zien wat je bedoelt door ‘iets’ mee te nemen in je presentatie. Wellicht een raar, maar zeker een duidelijk voorbeeld. Heb jij een goed plan waarmee veel geld kan worden bespaart? Print dan wat ‘nep’ geld uit en laat dit zien aan je luisteraars. Nu zien ze wat ze met jouw plan kunnen bereiken. Laten de luisteraars dit plan aan zich voorbij gaan, dan lopen ze al dit geld mis. Zet dan papierversnipperaar op het podium en versnipper al het nep geld. Wedden dat jij hun aandacht hebt getrokken!

Tip 3: Interactie
Door interactie kan het publiek zijn aandacht beter bij de presentatie houden. Stel bijvoorbeeld tussendoor een vraag. “Wie is het eens met de volgende stelling …?” Laat vervolgens een aantal mensen ook toelichten waarom zij er zo over denken. Of begin de presentatie met de vraag “Wat hoopt u aan het eind geleerd te hebben?”. Op deze manier kan je voldoen aan de verwachting van de luisteraar.

Sluit kort maar krachtig af. Vat in enkele kernwoorden samen wat mensen hebben gehad aan jouw presentatie.

Het belangrijkste tijdens een presentie is dat je de aandacht probeert te trekken en interactie toepast. Laat mensen niet het gevoel krijgen dat jij daar staat omdat jij het allemaal zo goed weet. Maar laat mensen het gevoel hebben dat zij iets met jouw verhaal kunnen.

Zenuwachtig?
Zenuwachtig voor een presentatie? Zorg dan dat je je presentatie in steekwoorden uitgeschreven hebt. Oefen hem vervolgens een aantal keer voor bijvoorbeeld de spiegel op je partner. Is de presentatie bij iedere keer oefenen anders? Geen probleem, niemand zegt namelijk iedere keer exact hetzelfde. Bij de oefening gaat het erom dat je in grote lijnen weet wat je moet zeggen.

Aandacht, beeldend en interactie!

(Bezocht 925 keer, 1 bezoeken vandaag)