Menu
Ballonvaart

Arrangement skûtsjesilen en ballonvaren

De uitgelezen mogelijkheid om Friesland vanaf het water en vanuit de lucht te verkennen!

Varen op het water en  in de lucht
’s Morgens rond 12 uur wordt u verwacht in Terherne aan het Sneekermeer, in hartje Friesland. Een ontspannen ontvangst met een lekkere lunch. De schipper vertelt over de historie van de skûtsjes en het zeilen. De skûtsjes liggen al aan de kade op u te wachten voor het vertrek van een mooie zeiltocht over de Friese vaarten en meren waarvan u kunt genieten onder het genot van drankjes en lekkere hapjes. De varensgasten kunnen actief meezeilen of lekker lui in het zonnetje zitten. En wanneer u aan het eind van de middag de haven weer binnen komt varen, staat er een uitgebreide barbeque klaar. Daarna de volgende spannende stap. Met een ballon de lucht in. Al (lucht)varend komt u over de meren waar u ‘s middags gezeild heeft. Na deze belevenis is het tijd voor de traditionele champagnedoop waarbij alle kersverse ballonvaarders in de adelstand worden verheven.

Authentieke skûtsjes
Er wordt gezeild met authentieke skûtsjes. Dit zijn skûtsjes met nog de uitstraling, de lengte (ongeveer 15m) en het oppervlak zeil zoals dat vroeger was. Skûtsjes waren rond 1900 wat de vrachtauto’s nu zijn. Voor het vervoer van alledaagse producten, zoals aardappelen, suikerbieten, terpaarde, potten en pannen en ook mest. Deze schepen werden bemand door een man en vrouw, vaak samen met één of meerdere kinderen in vergelijking tot de huidige wedstrijdskûtsjes welke ongeveer 5m langer zijn en waarmee in wedstrijden gezeild wordt met 13 bemanningsleden. Op onze skûtsjes mogen 12 varensgasten mee. De ballonnen zijn er in meerdere groottes. De opstaptijd is afhankelijk van de tijd van het jaar, de temperatuur en ook de lengte van de avond zijn daarop van invloed.

Voor de prijs voor dit arrangement met alle ingrediënten (zeilen, lunch, drinken met hartige hapjes aan boord van het skûtsje, barbeque, ballontocht, champagnedoop en oorkonde) klik hier.

(Bezocht 28 keer, 1 bezoeken vandaag)