Het wordt vaak al snel over het hoofd gezien, maar de juiste verlichting op kantoor is van ontzettend groot belang. De kwaliteit van de verlichting kan invloed hebben op de kwaliteit van het werk, en de verkeerde verlichting kan er zelfs voor zorgen dat de sfeer op kantoor er op achteruit gaat. De juiste verlichting kan er daarentegen voor zorgen dat medewerkers lekker in hun vel zitten, productief aan het werk gaan en kan zelfs de kwaliteit van het werk verbeteren. Maar hoe kies je nu de juiste verlichting? Je leest het hier!

Duurzame verlichting

Vanuit alle partijen speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol op het kantoor. Bij het kiezen van de juiste verlichting mag dus ook de omgeving en het milieu in het achterhoofd gehouden worden. Vervang de oude TL buizen bijvoorbeeld door LED TL verlichting. De LED lamp bespaart tot wel 75% energie op de halogeenlamp. Op deze manier draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar je ziet het positieve verschil ook nog eens terug op de energierekening.

Warme of koude verlichting?

De kleurtemperatuur van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe lager het cijfer Kelvin, hoe warmer het licht. Hoe hoger het cijfer, hoe kouder het licht. Zowel de kleurtemperatuur als de intensiteit van de verlichting zijn bepalend voor de sfeer in de kantoorruimte. Zo wordt voor een kantoorruimte een hoogte tussen de 3000K en 4000K geadviseerd, terwijl een kantine of ontvangst juist richting een 2700K gaat. Een kille TL buis zal een andere sfeer neerzetten dan warme LED verlichting. Deze LED verlichting geeft je trouwens ook nog eens de mogelijkheid om de kleurtemperatuur te kunnen regelen via een slim verlichtingssysteem. Zo kun je ervoor kiezen om bepaalde ruimtes wat warmer te verlichten, en andere ruimtes (zoals bijvoorbeeld een vergaderruimte) ietwat kouder.

Functionele verlichting

Naast de warmte en kleur van de verlichting, heeft ook de functie van de verlichting een grote invloed op je uiteindelijke keuze. Zo heeft een leeshoek in je eigen woning natuurlijk andere verlichting nodig dan de woonkamer of keuken. Mooie schilderijen, quotes op muren, of logo’s en slogans van de onderneming mogen gerust zichtbaar worden met specifieke functie verlichting. Een vergadertafel zal daarentegen juist weer wat neutraler verlicht mogen worden. Wordt er veel met computers gewerkt? Dan is de verlichting in deze ruimten ook erg belangrijk om het werkcomfort te beïnvloeden. Zorg bijvoorbeeld dat de verlichting in de ruimte ervoor zorgt dat de verlichting van het computerscherm niet te fel en doordringend is.

(Bezocht 8 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.