In de huidige tijd zou je toch denken dat de zakelijke dresscode en overige zakelijke enquette overal vrijwel hetzelfde is. Toch is dit niet helemaal waar, er zijn bepaalde regels je goed moet opvolgen als je een zakelijk gesprek hebt in Japan.

Dat kleding voor een zakelijk gesprek conservatief en netjes moet zijn is over het algemeen wel bekend, maar het zit hem juist in de kleine dingen. Om jullie te helpen heb ik een overzicht gemaakt van de meest bijzondere etiquette in Japan.

Kleding
Ga je naar Japan, reken er dan maar op dat je regelmatig je schoenen uit moet doen. Hier in Nederland kunnen we onze versleten sokken goed verbergen, maar in Japan helaas niet. Koop daarom even een nieuwe set sokken voordat je naar Japan gaat. Ook is het aan te raden om schoenen te dragen die makkelijk aan en uit te trekken zijn. Laat bij voorkeur je hoge hakken thuis.

Visitekaartje
Bij een eerste bezoek geef je vaak je visitekaartje af. Het is belangrijk om het kaartje aan te geven met de Engelse tekst naar boven. Heb je een kaartje met zowel een Engelse tekst al een Japanse tekst, zorg dat dat de Japanse tekst naar beneden is en de Engelse tekst boven is. Doe je toch de Japanse tekst boven dan kan je de andere persoon beledigen, door ervan uit te gaan dat zijn/haar Engels niet zo goed is.

Hand schudden
Japanners weten dat wij Nederlanders niet buigen, maar elkaar de hand schudden. Buig dan ook niet, maar geef de andere persoon een hand. Aan de buiging zitten namelijk strikte regels die nauwkeurig opgevolgd moeten worden. Doe je de buiging fout, dan kan dit beledigend overkomen. (Japanners krijgen hier niet voor niets les in op school). Maakt de andere persoon toch een buiging, geeft hem/haar dan een klein knikje terug.

Cadeautje
Japanners waarderen cadeautjes heel erg. Het gaat hierbij niet om de prijs van het cadeau, maar om de intentie. Zo zou ik bijvoorbeeld iets kunnen geven als Delfts Blauw of een fotoboek van Kinderdijk. Tevens is het belangrijk om het cadeau mooi in te pakken, het gaat namelijk om de intentie. Het is handig om wat extra kleine cadeautjes mee te nemen, je weet immers nooit wie je tegenkomt.

(Bezocht 1.885 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.