Zakelijk verleiden leidt tot resultaat. Je krijgt iets net even makkelijker of sneller voor elkaar bij bijvoorbeeld de repro, de helpdesk, de catering of de servicedesk. En als secretaresse is dit nu juist één van je meerwaardes waardoor je je kunt onderscheiden.

Bij zakelijk verleiden ga je op zoek naar de ‘chemie’ met je gesprekspartner… Door enthousiast te zijn, kan je een ander op een positieve wijze verleiden tot het aannemen van je boodschap. Het betekent dus niet je collega verleiden bij de koffieautomaat! Het gaat erom dat je je lichaamstaal optimaal gebruikt zodat je een energieke en enthousiaste indruk maakt. Door het verleiden als gereedschap te gebruiken creëer je aantrekkingskracht zodat je succesvoller bent in je werk. Als je als secretaresse deze vaardigheden beheerst leg je belangrijke contacten, haal je ander werk binnen en bouw je langdurige relaties op.

Het werkt heel simpel. Tijdens een gesprek glimlachen, geeft positieve energie en een betere sfeer. Toon interesse in de ander maar ga niet halverwege het verhaal van je collega over zijn nieuwe leaseauto naar buiten staan kijken. Laat merken dat je actief luistert. Oprechte interesse is verleidelijk. Kijk je gesprekspartner tijdens het gesprek regelmatig aan. Met oogcontact dwing je aandacht af. Maar ga niet eindeloos zitten staren in die mooie blauwe ogen van je knappe collega. En geef complimenten, maar doe dit op het juiste moment, subtiel en gemeend.

Geef geen compliment over de nieuwe outfit van je collega terwijl je er eigenlijk niets aan vindt. Ook het onthouden van details is een compliment. Je collega na het weekend vragen hoe het etentje was, werkt positief.
Hanteer een open houding. Door je naar de ander toe te keren, stel je je open en krijg je belangstelling! Mensen die met gesloten armen praten, stralen uit dat ze weinig interesse hebben. Mensen die levenslustig zijn en vol zelfvertrouwen, tonen een krachtigere lichaamshouding. En als laatste gebruik humor. Maak eens een grapje, laat je collega’s lachen. Lachen vermindert stress, zorgt voor een positieve stemming en zorgt voor verbinding.

Maak het zakelijk verleiden eigen en je bent onweerstaanbaar!

Deze column van Rasja Post stond het PA magazine, uitgave maart 2012.

Wil jij ook graag het PAmagazine ontvangen vraag dan een PaCard aan zodat ook jij het magazine 4 keer per jaar krijgt toe gestuurd!

(Bezocht 432 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.