In een professionele omgeving wordt constant naar iedere mogelijkheid gezocht om toch extra productiviteit te genereren. Extra efficiëntie op de werkvloer staat immers gelijk met een grotere return voor dezelfde of zelfs lagere kosten. De droom van iedere werkgever! Vreemd genoeg zien echter heel wat mensen consequent één van de belangrijkste determinanten bij de productiviteit van hun werknemers over het hoofd: het lichtplan op kantoor. Websites als Budgetlight.nl kunnen helpen bij het vinden van de meest productieve verlichting voor op de werkvloer.

Werken bij goed licht: een must

Als de verlichting op kantoor goed geregeld is krijgt het concentratievermogen van de werknemers automatisch een boost. Waarom dat zo is? Daar hoef je niet te ver naar te zoeken. Zo heeft meer licht niet alleen een positief gevolg voor het humeur van de gemiddelde mens maar is het ook een logische aanname dat je voldoende licht nodig hebt om vlot te kunnen werken. Een donkere kamer zal sowieso, zelfs wanneer je dat niet merkt, aanleiding geven tot minder productiviteit en een slechter gevoel op het werk. Te weinig licht geeft immers aan je lichaam het signaal dat het avond is of op zijn minst bedtijd. Niet exact wat je op kantoor nodig hebt. Wat doen slechte of onjuist verlichte kantoren nog? Naast een vermindering in concentratievermogen en het humeur kan slechte verlichting leiden tot meer hoofdpijn en lusteloosheid.

De beste verlichting

Wat is dan een goed lichtplan voor op de werkplek? Eerst en vooral is de lichtsterkte van groot belang. Een lichtsterkte tussen de 400 en de 750 lux is daarbij ideaal. Feller dan dat kan leiden tot extra spanningen en misselijkheid, donkerder dan dat zorgt voor de negatieve effecten die hier voorheen zijn besproken. Ook de lichtkleur is overigens van niet te onderschatten belang. Wit licht zorgt voor productiviteit en energie en zo heeft elke kleur licht zijn eigen gevolgen. Kies dus wijs! Ten slotte is het ook zo dat bij een goede lichtinstallatie er geen trilling uitgaat van de lichtinstallatie. Licht heeft een bepaalde trillingsfrequentie en als die te groot is zal dan ongemerkt voor negatieve gevolgen zorgen. Zelfs iets kleins als het juiste licht kan op kantoor gewoon grote gevolgen hebben.

(Bezocht 49 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.