We schrijven al sinds de prehistorie om informatie met elkaar te delen. Iedereen heeft een uniek en verschillend handschrift. Net zoals je vingerafdruk. Zelfs identieke tweelingen hebben een afwijkend handschrift.

Op papier schrijven is een speciale en vaak bijna therapeutische belevenis. Het zijn jouw gedachten in jouw unieke handschrift. Een getypt dagboek heeft niet dezelfde intimiteit als een geschreven dagboek. Een handgeschreven brief of uitnodiging is een authentiek en persoonlijk gebaar dat veel warmer overkomt dan een digitale variant.

Vandaag de dag wordt er steeds minder met de hand geschreven. De wereld van computers, tablets en smartphones nemen steeds meer tijd en ruimte in beslag. Toch blijft er meer dan genoeg plaats voor het geschreven woord.

Maar, als een handschrift niet goed leesbaar is, gaat de boodschap compleet verloren. Wat kun je doen om je handschrift te verbeteren en mooier te maken om zo een goede indruk achter te laten?

Eigenschappen

Het is vooraf van belang om de verschillende elementen van een handschrift te kunnen onderscheiden:

  • letterdikte
  • lettergrootte
  • de ruimte tussen woorden en letters
  • de inclinatie van letters
  • de druk op het papier tijdens het schrijven
  • de vorm van de letters (bv. rond of scherp)

Kies de juiste pen

Voordat je überhaupt begint met schrijven heb je een pen en papier nodig. Denk niet dat een willekeurige pen hetzelfde resultaat oplevert. De grip op de pen is heel belangrijk. Een wat dikkere pen is beter voor mensen met een erg stevige grip. Kies een pen waarbij je je lekker voelt en het makkelijk schrijven is. Experimenteer met verschillende diktes en soorten pennen. Voor een breed assortiment pennen in vele formaten kun je bijvoorbeeld op maxilia.nl kijken.

Kies het juiste papier

Nadat je een goede pen hebt gevonden kun je het papier uitkiezen. Lijntjespapier is het makkelijkst en beste om netjes mee te schrijven. Let op dat de lijntjes niet te dicht bij elkaar staan. Zeker in het begin is het aan te raden om groter dan normaal te schrijven. Nadat je verbetering in je handschrift ziet optreden, kun je kleiner gaan schrijven.

Let op je postuur

Ga rechtop zitten en houd je benen recht, met je voeten plat op de vloer. Zorg voor relaxte schouders en handen. Laat je voorarm op de tafel rusten, zodat je voornamelijk je arm beweegt, in plaats van je pols. Adem rustig en neem de tijd om langzaam te schrijven.

Analyseer je handschrift

Schrijf het alfabet (bij voorkeur aan elkaar) en analyseer de letters. Zijn er letters waar je moeite mee hebt? Zijn er letters die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn? Bestudeer welke richting je letters leunen. Een westerns traditioneel handschrift leunt een beetje naar rechts.

Controleer de hoogte van de letters

Letters moeten de juiste hoogte in relatie tot elkaar hebben. Als bepaalde letters niet de juiste hoogte hebben zal het geheel moeilijk te lezen zijn. Let daarom goed op de hoogte van je letters als je de tendens hebt oneven te schrijven. Het komt vaak voor dat de letters g en j iets te lang zijn.

Krabbel er op los

Krabbel rustig op een kladblaadje. Verzin vormen en laat de pen als het ware over het papier glijden. Op deze manier oefen je op een relaxte wijze de oog-hand coördinatie.

Kopieer handschrift wat je mooi vindt

Vind je een bepaald handschrift mooi? Met wat overschrijf papier kopieer je het zo. Hoe vaker je het imiteert, hoe meer elementen je in jouw handschrift kan incorporeren.

Begin een dagboek

Met een dagboek heb je elke dag een reden om je handschrift te oefenen. Ook al besteed je maar 5 minuten per dag aan het dagboek, elke beetjes helpen.

De aanhouder wint

Oefening baart kunst. Dat is zeker het geval voor een mooi handschrift. Tijdens het oefenen kan je handschrift soms lelijker worden voordat het mooier wordt. Maak je dan niet ongerust, dit is normaal. Begin bij het begin, schrijf langzaam in grote letters, zo creëer je een goede basistechniek. De verbeteringen zullen daarna vanzelf verschijnen.

(Bezocht 192 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.