Vandaag de dag is de concurrentie moordend. Wanneer je bij een aanvraag of opdracht iets te laat reageert is je concurrent je voor en is je kans verkeken op de opdracht binnen te halen en dit kan natuurlijk behoorlijk wat omzet schelen.

Belangrijk dus om in deze tijden snel en accuraat te werken, maar net zo belangrijk is de manier waarop je je bedrijf presenteert aan de potentiële opdrachtgever. Hoe onderscheidt je je van de concurrent, maar beloof je geen zaken die je niet waar kunt maken. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor een perfecte bedrijfspresentatie:

  • Zorg voor passend presentatiemateriaal. Vaak wordt er tijdens een bedrijfspresentatie in ieder geval gebruik gemaakt van een powerpoint met slides die het verhaal van de presentator ondersteunen, maar uiteraard kan dit ondersteund worden met ander presentatiemateriaal. Zo kun je een reclame banner maken via reclameland, gadgets passend bij het bedrijf of bijvoorbeeld voorbeelden van apparatuur die er binnen het bedrijf gebruikt worden. Visualisatie bij het verhaal is heel belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat een verhaal dat visueel ondersteund wordt 60% beter wordt onthouden dan een verhaal zonder visuele ondersteuning.
  • Start de presentatie met een krachtige en pakkende intro. Het gezegde luidt: De eerste klap is een daalder waard en dit geldt ook wanneer je een groep moet toespreken. Wanneer de start van je verhaal niet goed is zullen ze afhaken en de rest van het verhaal niet meer volgen. Begin de presentatie bijvoorbeeld met een interessante stelling, waar je tijdens je verdere presentatie weer op terugkomt. Om je verhaal goed over te brengen is een goede voorbereiding dan ook van groot belang.
  • Zorg er wel voor dat je presentatie wel flexibel blijft. Niet iedere groep toehoorders is hetzelfde. Bereidt je goed voor en zorg dat je weet wie er bij de presentatie aanwezig zijn. Op deze manier kun je bepaalde punten in je presentatie naar voren halen die deze doelgroep zeker zullen aanspreken. Niet alleen het vooraf laten aansluiten van je presentatie op de doelgroep is van belang, maar probeer ook tijdens de presentatie zelf flexibel te blijven. Merk je dat je met de presentatie niet het juiste doel bereikt, probeer dan tussentijds je presentatie aan te passen.
  • Maak de presentatie niet te lang. Less is More! Ongeacht hoe interessant je verhaal is, is de spanningsboog van de toehoorders niet onbeperkt. De spanningsboog bij volwassenen is gemiddeld 45 minuten. Dus zorg dat je de presentatie binnen deze tijd afgerond hebt. En geef duidelijk aan wanneer er og ruimte is voor het stellen van vragen.
  • Tot slot is het belangrijk dat de techniek die je gebruikt ook werkt. Er is niets zo vervelend dat tijdens je presentatie de laptop of beamer er mee ophoudt.

Neem deze tips ter harte en je kunt met een gerust hart je presentatie houden.

(Bezocht 189 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.