Menu

Een tijdje terug schreef ik voor jullie een blog over de 5 meest voorkomende taalfouten. Hier zijn zoveel enthousiaste reacties op gekomen, dat ik nu een deel 2 voor jullie heb! De taalfouten hieronder zijn suggesties die jullie zelf hebben aangedragen.

Uw naam was
Een prachtige fout, als ik het eerlijk mag zeggen. Uw naam was? Nee, uw naam is. De persoon aan wie je het vraagt, heeft niet ineens een andere naam. Het is nog steeds dezelfde naam. Oftewel; Uw naam is? Waar je een zin van kunt maken zoals: ‘Wat is uw naam, zei u?’
Zei is hier namelijk wel goed. De persoon in kwestie heeft al een naam gezegd. Kortom; denk goed na wat er daadwerkelijk verleden tijd is, om verdere fouten te voorkomen.

Hun/zij
Deze suggestie is eigenlijk al besproken in de vorige blog. Namelijk onder het kopje ‘jou/jouw’. Het is hetzelfde probleem. Het gaat om een bezittelijk voornaamwoord en een persoonlijk voornaamwoord. Tegenwoordig hoor je het steeds vaker. ‘Hun hebben dat gedaan!’ of ‘zal ik dat aan hun vragen?’. Nee, nee, nee! Dit is een fout die je daadwerkelijk kunt horen. Het verschil tussen jou/jouw hoor je minder goed. ‘Hun’ gebruiken terwijl je een persoonlijk voornaamwoord hoort te gebruiken, is dus echt uit den boze.

Ze/zijn – me/mijn
Dit hoor je de laatste tijd ook steeds vaker. ‘Ik heb me jas opgehangen.’ Me, ze, tegenwoordig heel normaal. Het is een soort algemeen goedgekeurde verbastering van de prachtige bezittelijke voornaamwoorden aan het worden. Laten we ons sterk maken. Een soort verbroedering/verzustering van de mensen met (enige) taalkennis. Weg met deze verbastering. Het is ‘mijn jas’ en het is ‘zijn jas’, maar niet ‘me jas’ en ‘ze jas’.

Kun/kan
Bij deze taalkwestie ontstaat er vaak veel verwarring. Tijd om wat duidelijkheid te creëren.
Kunnen vervoeg je op de volgende manier:
Ik kan
Jij kunt / kun jij
Hij/zij kan
Wij/zij/jullie kunnen

Zullen vervoeg je op de volgende manier:
Ik zal
Jij zult / zul jij
U zult / zult u
Hij/zij zal
Wij/zij/jullie zullen

De vormen ‘jij kan/ jij zal’ of ‘u kan/u zal’, zijn spreektaal.

Heeft er iemand nog suggesties? Plaats gerust een reactie op www.facebook.com

(Bezocht 1.446 keer, 1 bezoeken vandaag)