We kennen het nu allemaal en waarschijnlijk heb ook jij een profiel op één of meerdere sociale netwerksites zoals PA.NL, Hyves, Facebook, Twitter en LinkedIn. Vandaag de dag lijk je er niet meer omheen te kunnen: Het online netwerken heeft haar plaats in onze samenleving veroverd!

Online netwerken
Online netwerken is tegenwoordig een onmisbaar instrument. In het artikel @Work in dit PA.NL magazine heb je al het één en ander kunnen lezen over netwerken. In deze rubriek vertellen we graag iets over een zakelijk online netwerkmedium, LinkedIn.

LinkedIn is een gratis virtueel sociaal netwerk en richt zich op zakelijk en professioneel gebruik. Je kunt hier een profi el aanmaken met informatie over je opleiding en werkervaring. Je kunt het zo specifiek maken als je wilt. Je kunt een beschrijving geven van je functies en specialiteiten. Doordat je gelinkt wordt met de profielen van andere LinkedIn gebruikers, kun je een netwerk opbouwen. Via dit netwerk kun je op de hoogte blijven van de actuele informatie van mensen in jouw netwerk. Via het netwerk van deze mensen kun je in contact komen met
anderen, want zij zijn natuurlijk ook weer gelinkt met de personen waar zij iets mee delen.

Netwerken worden in toenemende mate groter en moeilijker bij te houden. Het is dus niet alleen belangrijk wie jij kent, maar ook wie jou kent. Via LinkedIn is het eenvoudiger om jouw netwerk op de hoogte te houden van veranderingen in jouw functie of contactgegevens. Daarnaast biedt LinkedIn de mogelijkheid om een online CV op te bouwen, compleet met referenties door anderen. Handig als je aan het solliciteren bent! Heb je nog een baan, maar je bent wel aan het solliciteren en je wilt dat je huidige baas het niet ziet? Bij LinkedIn kun je de zichtbaarheid van je profiel voor anderen van je eigen netwerk zelf bepalen.

Het nadeel van een groot netwerk kan zijn dat het aantal berichten, verzoeken en notificaties flink kunnen oplopen. Je zult dus keuzes moeten maken met betrekking tot de groepen waar je aan deelneemt en de notificaties die je wilt ontvangen.

Feiten en cijfers
Maar liefst 91 procent van de Nederlandse jongeren is in 2010 actief op sociale netwerken zoals Hyves, Twitter en Facebook. Jonge internetters, van 16 tot 25 jaar, maken steeds meer gebruik van sociale netwerken om informatie uit te wisselen. Het gebruik van sociale media neemt af met de leeftijd. In de leeftijdsgroep 25 tot 55 jaar bedraagt het aandeel actieven op sociale netwerken in Nederland 54 procent en bij de leeftijdsgroep van 55 tot 75 procent iets meer dan 30 procent. Mannen zijn vaker actief dan vrouwen op sociale netwerken. Tussen hoogopgeleiden, middelbaar opgeleiden en lager opgeleiden bestaat echter vrijwel geen verschil.
(Bron: CBS.nl januari 2011)

Leuk feitje
E-mailen behoort niet tot het sociale netwerken, maar het sturen en ontvangen van e-mails blijft ook in 2010 bij alle leeftijdsgroepen de grootste internetactiviteit.

Interessante LinkedIn groepen:
Binnen LinkedIn kun je zoeken op verschillende groepen:
– Secretaresseclub – PA.NL
– Directiesecretaresse
– Zakenreis

Interessante Twitter accounts:
@secretaresse
@zakelijk
@vergaderruimte
@prijsvraag
@zakelijkuit
@romantiek
@vrouwenzaken
@recreatief
@feest

Uit PA.NL magazine uitgave 6 – maart 2011

(Bezocht 90 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.