Menu
PA.NL Interview

Secretaresse zussen duo-en in één baan

Toen Kaat het interview in de vorige PA.NL las met mannelijke secretaresse Anthony en zijn vrouw Josephine (ook secretaresse) besloot zij ons een mailtje te sturen. Kaat werkt namelijk in een bijzondere constructie; zij en haar zus Linda duo-en al ruim tien jaar in een fulltime baan. Onze nieuwsgierigheid werd geprikkeld en wij gingen bij de twee zussen op bezoek voor een interview.

Profiel Karin
Naam: Karin (Kaat) Koper
Bedrijf: SPH Bestuursbureau
Leeftijd: 43
Opleidingen: MAVO, assistente gezondheidszorg, praktische secretariële opleiding van 9 maanden (die ze ooit gewonnen heeft), HBO-P&O medewerker, en op dit moment volgt zij een HBO opleiding voor  psychosociale hulpverlener.
Woonplaats: Wijk bij Duurstede
Kaat is getrouwd en heeft twee kinderen van 11 en 9 jaar.

Profiel Linda
Naam: Linda Esmeijer
Bedrijf: SPH Bestuursbureau
Leeftijd: 41
Opleidingen: HAVO, management assistent bij Schoevers en diverse
workshops en cursussen.
Woonplaats: Wijk bij Duurstede
Linda is getrouwd en heeft drie meiden, een tweeling van 14 en een dochter van 10 jaar.


Kaat en Linda werken nu sinds drie jaar op het bestuursbureau van het pensioenfonds van, voor en door huisartsen. Kaat werkt de maandag en de dinsdag en Linda de donderdag en de vrijdag. De woensdag wisselen ze af. Hun leidinggevende is Theo Meister, directeur van het bestuursbureau. Ook hij nam plaats aan tafel tijdens het interview. Hij vulde de dames hier en daar aan met zijn kijk op de wijze waarop Kaat en Linda de functie vervullen. De organisatie waar ze werken is klein, er werken 7 mensen. Op dinsdag en donderdag is het spits, dan vinden er de hele dag door vergaderingen plaats en worden er aller-lei praktische zaken afgewikkeld omdat men in huis is. Kortom een volle bak.

Kaat: “We hebben wel eens ruzie gehad en samen in tranen gezeten”

Hoe zijn jullie tot deze bijzondere constructie gekomen?
Linda: Laat ik maar bij het begin beginnen. Ik werkte in Driebergen en Kaat was in verwachting van haar eerste kindje en werkte als management assistente in een drukke baan. Bij mijn toenmalige werkgever, waar ik drie dagen werkte, kwam een parttime vacature vrij en Kaat besloot daar op te solliciteren.
Kaat: Ik was zwanger tijdens het sollicitatiegesprek én ik werd aangenomen. Voor die tijd vond ik dat een behoorlijke vooruitstrevende gedachte!Ik ging 4 dagen per week werken. Mijn man werkte toen 3 dagen per week, Linda werkte ook 3 dagen en zo ontstond er een soort duo-constructie in de opvang van onze kinderen, waardoor we een zeer aangename oplossing hadden gevonden voor de combi gezin en werken. Totdat ik naar Kampen verhuisde. Toen hield dat op,helaas.
Linda: Kaat is weer terug verhuisd naar Wijk bij Duurstede. Ze vond daar een baan bij een bedrijf waar later ook weer een parttime vacature ontstond en toen vatte we het idee weer op om diezelfde constructie als voor Kampen weer op te pakken. Ik solliciteerde en ik werd aangenomen! Zo werden we weer duo-collega en –moeder van elkaars kinderen.
Kaat: Toen de eigenaar van het bedrijf besloot om te stoppen moesten we op zoek naar een nieuwe baan. We besloten dat deze constructie voor ons het beste werkte, dus solliciteerden we samen op fulltime banen. Buiten onze verwachting om werd daar zeer positief op gereageerd. Uiteindelijk zijn we bij 4 bedrijven uitgenodigd voor een gesprek en konden we uiteindelijk uit drie banen kiezen! Een zeerfortuinlijke situatie.
Theo Meister: Deze constructie werkt erg goed. Er zijn nooit overdrachtsproblemen. Dit komt echt doordat het zussen zijn of in ieder geval doordat het familie is. Misschien zou het bij nichten ook wel werken. Dit kan ik andere managers echt aanbevelen.
Kaat: Wij kunnen onze kinderen met een gerust gevoel bij elkaar achter laten, waardoor we veel relaxter naar ons werk toe kunnen gaan. Ik vind het ook erg prettig dat mijn kind, als hij een beetje ziek is, bij mijn zus kan zijn. Natuurlijk wil ik als moeder thuis zijn als hij erg ziek is, maar bij minder zware gevallen voelt het prima zo. Een crèche biedt hier geen oplossing voor, omdat je vrij snel gebeld wordt om je kind op te halen als hij ziekteverschijnselen vertoont. Dit speelde
vooral toen ze heel jong waren.

Lijken jullie op elkaar?
Kaat: Soms worden we voor dezelfde persoon aangezien, bijvoorbeeld door een koerier of een klant die hier langs komt. Verder zien mensen wel duidelijker verschillen tussen ons.
Theo Meister: Ja, ze lijken wel op elkaar, maar Kaat en Linda hebben allebei hun eigen accenten en kwaliteiten. Een voordeel is dat wanneer een medewerker het beter met de één kan vinden dan met de ander, diegene gewoon kan kiezen tussen Linda of Kaat. Daarnaast versterkt het het secretariaat, we hebben meer kwaliteiten die we kunnen benutten.

Wat zijn dan de verschillen tussen jullie?
Kaat: Linda is nuchter en houdt van structuur.
Linda: Kaat is wat minder gestructureerd en is meer ‘verbindend’. Kaat zet zich in voor een goede en vertrouwde werksfeer op het werk. Niet alleen puur zakelijkheid (je komt hier om te werken), maar ook oog hebben voor die ander. Dat vinden wij trouwens allebei belangrijk!
Kaat: We vinden het fijn onze eigen gang te kunnen gaan, natuurlijk navenant de functie dat mogelijk maakt. Wij kennen hectische, drukke en rustige tijden en als de sfeer goed is, kun je dat het beste volhouden. Je brengt toch een groot deel van je leven door op het werk, dus mag je hier best kritisch over zijn!

Wat zijn de voordelen van het samenwerken met je zus?
Linda: Wij kunnen elkaar echt alles zeggen, omdat we elkaar begrijpen. Bij een ‘gewone’ collega voelt dat anders en zou je wat voorzichtiger kunnen zijn. Wij kunnen open zijn naar elkaar toe, wij vertrouwen elkaar op een manier waardoor we ons vrijer in het werk voelen dan misschien ‘gewone’ collega’s dat hebben.
Kaat: We hebben wel eens ruzie gehad en samen in tranen gezeten. We hebben dat opgelost zonder dat het een rol blijft spelen in de relatie. Ik kan me voorstellen dat dat bij een ‘gewone’ collega anders kan gaan. We spreken het uit en dan gaan we met een schone  lei weer verder. Overigens weten we privé en werk goed van elkaar te scheiden. Thuis hebben we het nauwelijks over het werk, gewoon omdat we daar geen zin in hebben.

Zijn er ook wel eens irritaties, juist doordat jullie ook zussen zijn?
Linda: Nee, juist minder, omdat je dingen gemakkelijker en sneller met elkaar bespreekt. We schrijven aan het einde van onze werkweek altijd een overdracht voor elkaar, waarin we precies opschrijven wat er die dagen is gebeurd. Niet alleen puur over werkzaken, maar bijvoorbeeld ook als er iets bijzonders is met een collega. Dan is de ander daarvan ook op de hoogte en kan diegene daar ook rekening mee houden! Als die overdracht er niet is, ben ik soms wel een beetje geïrriteerd, maar dan bel ik Kaat en dan is het ook weer goed!
Kaat: Ja, daar hebben we een speciale werkmobiel voor. Degene die thuis is kan daarop gebeld worden als er vragen zijn over het werk. Het is vaak makkelijker om even te bellen, dan dat je het zelf allemaal opnieuw moet uitpluizen. De ander kan je het antwoord in de meeste gevallen zo geven.
Linda: Ik kan me voorstellen dat omdat wij zussen zijn, we ons minder bezwaard voelen om de ander te bellen op haar vrije dag. Bovendien weten we meestal van elkaar waar de ander zo ongeveer uithangt en kunnen we hier rekening mee houden.
Kaat: Als ik de kinderen bij Linda ophaal, hebben we ook vaak een korte overdracht. Dat zijn meestal de puntjes op de i ‘of de zaken die ‘ik’ dan vergeten ben in de overdracht te zetten’.

Linda: “We blijven duo-en tot aan ons pensioen!”

Wat vinden jullie kinderen van de constructie?
Linda: Die weten eigenlijk niet beter en zitten helemaal inhet ritme.
Kaat: Het bijkomende voordeel is dat de familieband versterkt wordt. De ouderen helpen de jongeren bijvoorbeeld bij het maken van studies of huiswerk. Ja, ook de kinderen krijgen zo een speciale band met elkaar.

Wat zijn jullie voornaamste taken?
Linda: Zorgen dat de boel blijft draaien. Onze leidinggevende werkt 2 dagen per week, dus wij moeten ervoor zorgen dat alles doorgaat. Vergaderingen voorbereiden, verslagen maken en notuleren.
Kaat: We zijn ook heel veel bezig met communicatie en de mail, dit komt doordat hier veel deeltijd gewerkt wordt. Wij moeten ervoor zorgen dat alle afspraken met de bestuursleden goed zijn ingepland en dat iedereen op het juiste moment aanwezig is en zich goed heeft kunnen voorbereiden.
Theo Meister: Kaat en Linda zorgen voor de constante factor. Wat aangeleverd wordt moet op tijd, compleet, betrouwbaar en goed zijn. We hebben veel met vertrouwelijke materie te maken.

Wat vinden jullie het leukste aan het vak?
Linda: Ik vind het organiseren het leukst.
Kaat: Het beheren van de agenda en het ‘verbinden’.

Wat vinden jullie minder leuk?
Kaat: Ik zou wel wat meer ‘echt’ secretaressewerk willen doen. Daarmee bedoel ik het echt ondersteunen van de baas, maar dat is in deze organisatie niet mogelijk.
Theo Meister: Ik doe ook graag dingen zelf, zoals het ordenen en aanmaken van mappen en dossiers. Het is wel belangrijk dat de dames weten waar ik mee bezig ben en waar het staat, zodat zij ook snel de gegevens kunnen vinden als zij die nodig hebben. Kaat en Linda creëren stabiliteit.

Wat doen jullie in je vrije tijd?
Linda: Ik doe graag leuke dingen met de kinderen, met de hond of ga lekker wandelen als het mooi weer is. Ik vind het ook heerlijk om lekker thuis te zitten, bijvoorbeeld met een mooi boek. Verder vang ik kittens op en verzorg ik ze tot ze er klaar voor zijn om naar een permanent baasje te gaan.
Kaat: Ik vind het leuk om te studeren, misschien blijf ik wel de eeuwige student haha! Bij de opleiding die ik nu doe ben ik erg fanatiek. Als we bijvoorbeeld 5 werkstukopdrachten moeten kiezen van de 10, dan maak ik ze het liefst allemaal! Ik vind het leuk om te schrijven en hiervoor onderzoek te moeten doen door bijvoorbeeld op het internet informatie te zoeken, boeken te lezen of interviews te houden. Verder ga ik graag met de kinderen lekker naar buiten.

Hoe doen jullie het eigenlijk in de vakantie? Gaan jullie om te beurt weg?

Kaat: Wij werken erg zelfstandig, we moeten zelf aanvoelen wanneer we ergens nodig zijn en of we vrij kunnen nemen.
Linda: We hebben het ‘geluk’ dat dit geen commerciële instelling is, waardoor we in de zomervakantie vier weken vrij kunnen nemen en we elkaar zelfs twee weken overlappen. Dat is dan in een rustige periode als er geen bestuursvergaderingen zijn.

Hebben jullie nog plannen voor de toekomst?
Kaat: Ik zou mijn eigen praktijk met een paar uur per week willen uitbreiden, maar een baan met collega’s trekt mij ook. Dus eigenlijk vind ik dit wel een goede combi.
Linda: Ik wil graag een opleiding doen tot opvoedcoach. Ik vind de relatie tussen ouder en kind erg boeiend. Hiervoor ga ik binnenkort een éénjarige opleiding volgen.

Willen jullie verder nog iets kwijt?
Linda: Nou zoals we er nu over denken zien wij onze toekomst niet zonder deze duo-constructie voor ons. We blijven duo-en tot aan ons pensioen. Of dat nou als secretaresse is of als ouder- en opvoedcoach!
Kaat: En daarna misschien wel samen het bejaardentehuis in haha!

Uit PA.NL Magazine 3  – mei 2010.

(Bezocht 189 keer, 1 bezoeken vandaag)