We doen het allemaal weleens: privé printen op het werk. Er is tenslotte altijd een high tech multifunctional binnen handbereik die probleemloos last minute vliegtickets of concertkaartjes kan printen. Op zich niet erg, tenzij het natuurlijk stiekem gebeurt, wat wellicht indruist tegen het heersende printbeleid. In dit artikel vindt u interessante feitjes voor werknemers en werkgevers die uw beeld mogelijk veranderen.

Enkele feitjes over het gebruik van de multifunctional:

  • 1,3% van alle afdrukken op het werk zijn privé afdrukken
  • 19% van alle kantoormedewerkers gebruikt de multifunctional op het werk weleens om privédocumenten te kopiëren of te printen
  • 75% van de werknemers is er niet van bewust dat dit onder diefstal valt
  • 85% van de Nederlandse werknemers gebruikt een privé multifunctional voor werk
  • Mannen printen vaker op het werk dan vrouwen en doen dit vaak ook meer stiekem
  • Er is diverse software beschikbaar om printgedrag van werknemers te monitoren. Een voorbeeld hiervan is Papercut. Hierbij is het zelfs mogelijk om thumbnails te weergeven van alle prints welke gemaakt worden door medewerkers.
  • De werkgever mag het printgedrag van een specifieke werknemer alleen onder de loep nemen als er een gegronde reden is voor misbruik én er een clausule over dergelijk monitoren is opgenomen in het privacyreglement (IT-reglement)

Wel of niet erg?
De grens tussen privé en werk wordt steeds kleiner. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat medewerkers op het werk privé zaken regelen en dus weleens gebruik maken van de multifunctional of kopieerapparaat. Andersom gebeurt dit natuurlijk net zo goed, zeker als er regelmatig thuis wordt gewerkt. De vraag is natuurlijk ook of dit gedrag tot veel extra kosten leidt bij de werkgever. Over het algemeen is het antwoord nee of minimaal. Zeker wanneer er wordt gewerkt met een servicecontract voor de multifunctional. Daarnaast zal het de werksfeer ook niet ten goede komen wanneer er op het werk een streng printbeleid heerst. De meeste werknemers voelen ook echt wel aan wat geoorloofd is op dit gebied en anders is het dus mogelijk om hier serieus werk van te maken. Privé printen met de multifunctional op het werk zal voorlopig wel een discussiepunt blijven en is het is aan u als werknemer en werkgever om hier gepast mee om te gaan.

(Bezocht 1.205 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.