Menu
Personeelszaken

Intimidatie en pesten op het werk

Pesten op het werk

Je zou het niet verwachten, maar pesten en intimidatie op de werkvloer komt nog steeds regelmatig voor. Uit onderzoek naar de arbeidsomstandigheden blijkt dat ruim 1,2 miljoen mensen op de werkvloer hiermee te maken heeft, wat uitkomt op ongeveer 16%.

Er kan gesproken worden van pesten als de medewerker in een mindere positie wordt geduwd en systematisch wordt geïntimideerd, aangevallen of vernederend wordt.

Om pestgedrag tegen te gaan zijn er enkele stappen die je intern kan ondernemen:
1. Accepteer het pestgedrag niet.
2. Ga met de pester in gesprek. Kijk je collega recht in de ogen aan en straal kracht uit! Spreek hem of haar echter wel pas een paar dagen nadat hij of zij een vervelend opmerking gemaakt heeft pas aan en geef aan dat jij niet zo goed weet wat je met de opmerkingen aan moet. Laat even een stilte vallen, zodat ‘de pester’ zich ongemakkelijk voelt. Zorg ervoor dat jij het gesprek zelf in de hand houd en dat jij beslist wanneer het gesprek afgelopen is. Door simpelweg de confrontatie te vermeiden wordt de situatie helaas niet opgelost.
3. Roep de hulp in van de vertrouwenspersoon.

Deze stappen zijn zowel te ondernemen als jij degene bent die gepest wordt, maar ook als je ziet dat er gepest wordt. In het laatste geval laat je zien aan degene die gepest wordt dat jij het gedrag ook niet accepteert dat dat jij hem of haar steunt.

Mocht je er op het werk niet uitkomen, dan zijn er een aantal organisaties die je kan benaderen voor hulp. Als eerste kan je kijken bij je vakbond, hier zijn vaak deskundigen voor dit probleem aanwezig. In de andere gevallen kan je hiermee naar de inspectie SZW of het college van de Rechten van de Mens.

 

(Bezocht 282 keer, 1 bezoeken vandaag)