Menu
Arbeidsverband / HRM / P&O

Hoe zit het eigenlijk met bijzonder en buitengewoon verlof

verlof

Wat weten we nu eigenlijk over buitengewoon verlof? De meesten van ons zullen er al wel het een en ander van gehoord hebben, toch gaan we het even helemaal doornemen. Bij buitengewoon verlof hebben we het onder andere over verlof voor een verhuizing, huwelijk of een begrafenis. Toch is bijzonder verlof niet wettelijk geregeld. Wanneer een werknemer recht heeft op buitengewoon verlof staat in uw contract, cao of arbeidsovereenkomst.

Noodsituaties
Bij een noodsituatie is een werkgever verplicht om jou verlof te geven. De werknemer heeft recht op calamiteiten- of kort verzuimverlof als er iets belangrijks aan de hand is. Een acute ziekenhuisopname van een familielid, een sterfgeval, een bevalling of bijvoorbeeld de waterleidingen die bij jou thuis geknapt zijn.

Bijzonder/buitengewoon verlof
Voor andere ‘belangrijk momenten’ dan bij de noodsituatie genoemde voorvallen genoemd, is er vaak een regeling binnen het bedrijf voor buitengewoon verlof. Het buitengewone verlof is iets extra’s buiten de wettelijke regels. Het bedrijf zelf bepaald welke verlofredenen er binnen het buitengewoon verlof opgenomen worden. Veel voorkomende buitengewone verlofredenen zijn:

  • Overlijden van echtgenoot/partner of kind: hiervoor krijg je in de meeste gevallen de dag van overlijden t/m de dagen van de begrafenis vrij
  • Overlijden van (schoon)ouders, kleinkind, broers/zussen, zwager/schoonzus: hiervoor krijg je meestal de dag van overlijden en de dag van de begrafenis vrij
  • Overlijden andere familieleden dan bovengenoemd: hiervoor krijg je de dag van de begrafenis vrij.
  • Ondertrouw van de werknemer zelf: hiervoor krijg je 1 dag vrij
  • Voor je eigen huwelijk krijg je 2 dagen vrij
  • Voor het huwelijk van jouw broer, zus, ouder of kind krijg je 1 dag vrij
  • Ook voor viering van een 25 of 40 jarig huwelijk krijg je vaak 1 dag vrij
  • Verhuizing, hiervoor staan maximaal 2 dagen per jaar
  • Afleggen examen dat noodzakelijk is voor het werk dat je uitvoert

Aanvragen bijzonder verlof
Over het aanvragen van bijzonder verlof is wettelijk ook niets vastgesteld. Intern zijn hier vaak wel afspraken over. Als bedrijf is het belangrijk om de regels over het aanvragen van bijzonder verlof duidelijk vast te leggen. Als werknemer is het belangrijk om deze dagen zo vroeg mogelijk aan te geven. Zorg ervoor dat je een schriftelijke bevestiging ontvangt van de bijzondere verlofdag die je opneemt. Mocht er een noodgeval plaatsvinden en is het niet mogelijk om het op dat moment aan uw baas door te geven? Geen paniek, dit mag geen reden van ontslag zijn. Probeer het wel zo snel mogelijk door te geven.

(Bezocht 426 keer, 1 bezoeken vandaag)