Menu
Effectief werken

Hoe krijg ik die hakken uit ’t zand?!

Loop jij graag voor de troepen uit? Misschien heb je een leidinggevende functie op de backoffice,
of je bent er “gewoon” eentje met een hoog tempo, goeie ideeën en een lekkere drive. Daarmee kun je de wereld aan.
Of loop je ook wel tegen muren op? Komt – tot je ergernis en frustratie – niet van de grond wat jij al vóór je ziet?
Meer efficiency bijvoorbeeld, groter gebruikersgemak, effectievere werkprocessen, maatregelen rond het nieuwe werken.

Je hebt plannen genoeg. Maar niet iedereen gaat daar zomaar in mee.
Zeker niet die teamgenoten die het liefst zien dat alles gaat zoals het altijd ging, en die opzien tegen veranderingen.
Toch kun je ervoor zorgen dat ook behoudender aangelegde collega’s meer open gaan staan voor verbeteringen.

 “Verkoop” je plannen eerst en vooral aan degenen die er wel voor in zijn. 
Besteed in eerste instantie niet te veel aandacht aan weerstand bij degenen met de hakken in het zand.
Zij kunnen niet veel anders dan volgen, als er een groep collega’s is gevormd die vooruit willen.
En dat geeft jou positieve energie!

Anticipeer erop dat het aanhaken van bepaalde collega’s je enige aandacht en tijd kan kosten. 
Je bent er al druk genoeg mee (geweest) om managers of directeuren te overtuigen van de effectiviteit van je plannen. Dan kom je ook nog tegendruk tegen bij teamgenoten. Afknapper! Toch heb je er rekening mee te houden dat niet iedereen jouw (denk)tempo en durf heeft. Als je dat in zekere mate accepteert, scheelt je dat een hoop ergernis.
Gewoon incalculeren.

 Jouw kwaliteit (alias je valkuil, bij overdosering) is haar allergie. En omgekeerd. Als jij doorschiet in je voortvarende resultaatgerichtheid, kun je het contact met je collega’s verliezen. En dat heb je toch nodig voor een goede samenwerking. Behoedzaamheid en aandacht voor behoud van dat wat waardevol is in de huidige werkwijze zijn – mits in de juiste dosering – óók kwaliteiten. Erken die in degene die jou irriteert.

 Een ontspannen luisteraar die haar belang ziet, is veel gemakkelijker bereid om je voorstellen (echt) te accepteren. En zich ervoor in te zetten. Eerste stappen die je kunt zetten ter bevordering van die ontspanning bij je weerstrevende collega heb ik hierboven aangegeven. Verder kan het handig zijn om je collega gerust te stellen op de punten waar zij zorgen over heeft. Benadruk dat het werken met het nieuwe systeem voorafgegaan wordt door training. Onderstreep de tijdwinst die het gaat opleveren. En leg het accent op de risico’s van kritiekloos doorhobbelen op de bekende weg. Wel met een beetje tact alsjeblieft! Mijn woordkeus hier is minder handig vermoed ik ;-).
Tot slot: drink veel koffie. Of thee, of water, maakt niet uit. Als je maar zorgt voor een goed professioneel contact. Regelmatig samen bijpraten, juist met degene die je wat minder ligt, is daarvoor een goede manier. Je legt zo een basis waarop je kunt bouwen in de voortdurend veranderende organisatie. Een fundament om verdere ontwikkeling op te creëren. Volle kracht vooruit. Of in elk geval: samen vooruit!

Heleen ter Avest van Invest Coaching & Training helpt assistants om met vertrouwen en plezier de lead te nemen op hun werk. Zij schreef het gratis e-bookje “Feedback de baas – 9 succesfactoren voor in je verander(en)de rol van assistant”. Zie www.investcoaching.nl

(Bezocht 275 keer, 1 bezoeken vandaag)