Veel secretaresses zijn het waarschijnlijk met mij eens dat de functie van secretaresse verandert en blijft veranderen. Daarom valt het mij, eigenlijk al jaren, op dat het gevraagde profiel in vacatures hetzelfde blijft.

Een rondje internet leverde mij veel voor de hand liggende profieleisen op. Wie kent ze niet? De spin-in-´t-web, het visitekaartje, stressbestendig en flexibel, zelfstandig, betrouwbaar en zorgvuldig, een teamplayer, ruime ervaring met MS Office , accuraat, proactief, representatief, klantgericht en over een uitstekende mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal beschikken. Reageren secretaresses van de 21ste eeuw nog wel op vacatures met alleen klassieke eisen? Doe je jezelf daar niet te kort mee?

Is er dan niets nieuws onder de zon? Jawel, maar zeer beperkt. Er waren een aantal profieleisen die onderscheidend waren, zowel in positieve als in negatieve zin. Om een paar voorbeelden te noemen: een frisse wind om het team te versterken, prettig assertief, bevoegd zijn tot het nemen van initiatieven teneinde maximale support te leveren aan de manager, helemaal jezelf kunnen zijn bij dit kantoor, een organisatorisch talent zijn en je hebt het eigenaarschap door je bloed stromen.

Mijn vraag is dus waarom er zo weinig onderscheidende vacatureteksten voor secretaresses zijn? Organisaties en managementfuncties veranderen dus dan toch ook de functie van secretaresse? Waarom onderscheiden werkgevers zich juist niet hierin om een secretaresse te vinden die met haar tijd meegaat en daardoor beter bij hun organisatie past? Ik doe hierbij graag een voorzet voor het profiel van de secretaresse van de 21ste eeuw! De secretaresse van de 21ste eeuw blijft zich ontwikkelen en gaat actief op zoek naar waar zij haar professionele
bijdrage kan geven. Een leeromgeving past haar het beste zodat zij haar functie verder kan blijven uitbreiden en verbreden en werkzaamheden kan doen die beter passen bij haar persoonlijke competenties en het doel van een organisatie. Zij is een sparringpartner voor haar leidinggevende die haar actief betrekt bij zijn/haar werkzaamheden. Een secretaresse die weet hoe zij moet verbinden, hoe zij moet samenwerken en hoe zij een toegevoegde waarde kan creëren. Een secretaresse die gewend is tijd- en plaats onafhankelijk te werken en vanzelfsprekend ruime ervaring heeft met MS Office, Social Media, WordPress en Prezi. Ze opent deuren door een gezonde dosis humor en tact.

Mochten de klassieke taken en eisen niet binnenkort veranderen dan typeert het de secretaresse van de 21ste eeuw dat zij voor haar eigen profiel zorgt en haar functie meeneemt naar de 21ste eeuw. Laat de markt weten wat je secretariële X-factor is!

Deze column is geschreven door Rasja Post en stond het PA magazine, uitgave me 2012.

Wil jij ook graag het PAmagazine ontvangen vraag dan een PaCard aan zodat ook jij het magazine 4 keer per jaar krijgt toe gestuurd!

(Bezocht 3.932 keer, 1 bezoeken vandaag)
Redacteur

Comments are closed.