Menu
Solliciteren

Wat niet te doen tijdens het sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken zijn niet altijd makkelijk. We hebben dan ook een aantal zaken op een rijtje gezet voor jou, zodat je deze foto niet zult maken tijdens een sollicitatiegesprek.

Te veel praten
Het is niet nodig om alles over jezelf te vertellen. Houd het op de belangrijkste informatie, jouw sterke punten. 1 of 2 minuten is echt wel genoeg om antwoord te geven.

Zenuwachtig gewiebel
Gruwelijk, al die vervelende gewoonten die ineens naar boven komen tijdens een sollicitatiegesprek. Op je lip bijten, zenuwachtig lachen, aan je haren friemelen, op de grond trappelen, op je been kloppen. AAAH! Houd er mee op. Het valt jou misschien niet op, maar de persoon die bij jou het gesprek afneemt wel. De aandacht van het gesprek kan dan wegvallen en dat is niet wat we willen, toch?

Onvoorbereid zijn
Wees origineel, dus wees voorbereid. Wat zijn jouw sterkste punten? Werkgevers hebben al zoveel antwoorden gehoord, dat ze liever een keer verrast worden. Bereid het sollicitatiegesprek goed voor en blaas jouw werkgever – figuurlijk – omver.

Te weinig praten
Te veel praten is slecht, maar te weinig praten ook. Het sollicitatiegesprek is jouw kans om te laten zien wie je bent, maar ook jouw kans om te zien wat het bedrijf precies inhoudt. Grijp je kans!

Geen zelfkennis
Zelfkennis is belangrijk, zo weet een werkgever ook precies wat hij aan jou heeft. Niet kunnen aangeven wat jouw zwakke punten zijn is dus echt not-done in een sollicatiegesprek. Praat open over jouw fouten/tekortkomingen, maar vertel ook hoe je die oplost.

Zelfverzekerd
Een zelfverzekerde sollicitant bereikt meer dan een onzeker type. Kom vol zelfvertrouwen en interesse de ruimte in, geef een stevige handdruk en houd oogcontact.

Loononderhandelingen
Een fout die veel gemaakt wordt, beginnen over het loon. Je begint toch ook niet over financiële zaken op je eerste date? Dus ook niet op een sollicitatiegesprek. Op het moment dat de werkgever hier zelf over begint, kun je er op door gaan. Hij wil je dan hoogstwaarschijnlijk toch al aannemen. Begin je er zelf over, dan komt het over alsof je alleen maar uit bent op het loon.

(Bezocht 1.499 keer, 1 bezoeken vandaag)